»

Prva obsodba zaradi sovražnega govora na internetu

Slo-Tech - Pred skoraj dvemi leti smo poročali, da je bila na pobudo lokalnega župana podana prva kazenska ovadba zaradi zbujanja sovraštva, razdora in nestrpnosti na internetu v Sloveniji. Na spletnem forumu Lendava.net se je namreč 11. junija 2004 zvečer pojavilo sporočilo, ki poziva k pobojem Romov, omenja Hitlerja in širi nestrpnost.

Sodni mlini so mleli in primleli do prve obsodbe. Okrajno sodišče v Lendavi je po predlogu Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti za izdajo kaznovalnega naloga, izdalo sodbo v kateri je enemu storilcu za kaznivi dejanji zbujanja narodnostnega rasnega sovraštva, razdora ali nestrpnosti po 1. odstavku 300. člena Kazenskega zakonika in kaznivega dejanja žaljive obdolžitve po 1. odstavku 171. člena Kazenskega zakonika, izreklo pogojno obsodbo. Sodišče mu je določilo enotno kazen 6 mesecev zapora, ki pa ne bo izrečena, če v času enega leta ne bo storil novega kaznivega dejanja. Sodba je že pravnomočna.

Pri istem sodišču je bil zoper drugega storilca...

86 komentarjev

Sonyeva DRM nočna mora se nadaljuje

Hartware.net - Tožbi Sony BMGja so se po novem pridružili še Kanadčani s skupinsko tožbo, državni tožilec zvezne države Texas, kmalu pa naj bi se vključil v proces še New York. Tam so pozivi k bojkotu Sonyja očitno delovali, minuli vikend so se namreč odvijale številne študentske demonstracije.

Delno opravičilo je prišlo zelo pozno. Evropski predsednik Sony BMGja, Maarten Steinkamp je za Die Welt Izjavil: "Sony BMG se ni samo blamiral, temveč zelo blamiral." Hkrati je poudaril, da v Evropi zloglasnih zgoščenk niso prodajali, niti jih ne nameravajo, kot so špekulirali mediji.

Upam, da so se tudi ostali koncerni zamislili ob tem. Upajmo na najboljše. Za nas uporabnike. NO TRUSTED COMPUTING PLEASE!

32 komentarjev

XP = eXtra Proprietary

Linux Today - Zanimiva primerjava. XPji naj bi bili zelo podobni 'turistični pasti'. Gre za to, da ti v tujem mestu neznanec ponudi pomoč in pravi, da te bo peljal do vseh najboljših trgovin in turističnih točk. Kmalu pa turist ugotovi, da ga neznanec vodi le do lokalov, ki so v lasti njegovih sorodnikov, ali pa od njih dobiva povratne usluge. Skratka, da je bil grdo prevaran.
Za razliko od turistične pasti, ki jo lahko kadarkoli zapustite, pa se uporabniki MSjevega Passporta ne bodo mogli tako hitro odvaditi...
RedHat ob tem poziva k bojkotu MSja dokler se ne spametuje in neha z 'priklepanjem' uporabnikov na svoje storitve. Gre tudi za to, ali naj o tem kaj je dobro za uporabnike odloča kapital (ki mu dejansko ni mar za ljudi) ali uporabniki sami.

0 komentarjev

Primerjava Detonatorjev

Blarg Overclocking - Če še niste dovolj zaspani zaradi nadvse depresivnega vremena, vam bo gotovo pomagal še en v vrsti primerjalnih testov Detonator gonilnikov. Verjetno ste opazili, da so ti zadnje čase izjemno popularni (heck, en se je pojavil celo pri nas ) in svoj lonček so enostavno morali pristaviti tudi pri Blarg OC. Na GHz Tbird + GF2 Ultra kombotu so tako premučili nekaj zadnjih izdaj Detonatorjev, med katerimi so se znašli tudi najnovejši 10.20. Kot bi lahko pričakovali, so se med testnimi orodji znašla oba 3D Marka ter Quake3 Arena, rezultate njihovih testov pa si lahko ogledate tukaj.

1 komentar

Aptiva Suxx!

Slo-Tech - Hehe, ne boste verjeli, vendar se je pojavila celo stran, ki poziva k bojkotu IBMovega supa-dupa računalnika. Gre za Aptivo seve, ki si ga bom tud sam kmal ubodu, da bom lahk pice naroču na dom [:D]! V glavnem, najbolj smešno je, kako je ta hate-page napisan (predvsem napake [:)]), že uvodni opozorilni okenček je smešen, kaj šele vsa integracija na pageu [:)]. P.S.: Če ne kaj drugega, mate na pageu res veliko povezav do različnih slovenskih računalniških firm! Slava avtorju!

11 komentarjev