»

Objavljeni rezultati zunanje revizije Googlovega prisluškovanja

Shema delovanja

vir: PC Magazine
PC Magazine - Zgodbo poznamo. Google so maja zalotili, da so vozila iz njegova programa Street View zbirala podatke o nezaščitenih brezžičnih omrežjih in podatke, ki so se pretakali po njih. Google se je opravičil in po krajšem pregovarjanju Nemčiji, Španiji in Franciji obljubil zbrane podatke, da bodo lahko ocenili, kaj točno je Google zbral. Google preiskuje tudi avstralska zvezna policija, v podjetju pa so uvedli zunanjo in notranjo revizijo. Izsledki prve so že znani in tudi objavljeni na spletu.

Revizijo je izvedlo podjetje Stroz Friedberg LLC, ki se ukvarja z računalniško forenziko. Pregledali so izvorno kodo v jeziku C++, konfiguracijske datoteke in skripte. Poročilo v formatu PDF je dostopno na...

10 komentarjev

Mininova zmanjšuje obseg ponudbe, postaja legalna

SIS - Mininova je bila do danes poznana predvsem kot dokaj popularna stran, ki je gostila datoteke torrent, s katerimi je bilo mogoče, sicer nelegalno, na svoj računalnik prenesti televizijske serije, filme, glasbo, igre in ostale večinoma avtorske vsebine, ki jih je sicer treba kupiti. A z današnjim dnem se je to spremenilo, saj so se vodilni možje Mininove uklonili Utrechtskem sodišču ter ukinili nelegalni del ponudbe. Dejanje je posledica razsodbe iz avgusta, ko je sodišče v nizozemskem Utrechtu prepovedalo nalaganje datotek torrent določenih naslovov (vsa avtorska vsebina, ki ni legalno prosto dostopna) ter nekaterih, ki so le-tem podobni.

Od Mininove je tako ostala le senca stare različice, a je za razliko od nekaterih drugih zaprtih torrent strani to še veliko. Že v letu 2007 so zagnali Content Distribution service, s katerim založbam oz. lastnikom avtorskih vsebin omogočajo, da z datotekami torrent enostavno in brezplačno dosežejo velik krog publike. Ker so na ta servis naložene...

280 komentarjev

Trojanec zoper nelegalne prenose

Neowin - Na svet je privekal trojanski konj z imenom Troj/Qhost-AC, ki se prenareja, da je generator registracijskih ključev za znane programe. Tak način razširjanja ni nič novega, so pa posledice njegovega delovanja zelo zanimive. Seveda program ne vsebuje tovrstnega algoritma, temveč si je njegov avtor za cilj izbral osveščanje ljudi, da je prenašanje avtorsko zaščitenih datotek s torrenti po spletu prepovedano. Trojanec v datoteko hosts zapiše naslove treh popularnih strani s torrenti in IP-naslov 127.0.0.1, z čimer onemogoči njihov obisk z okuženega računalnika. Poleg tega odpre pojavna okna na zaslonu in zaigra melodijo downloading is wrong, medtem ko kakšne dodatne nesnage (spyware, maleware) ne naloži.

9 komentarjev

MPAA najemala hekerje za boj proti piratom?

Wired News - V Wiredu so objavili članek z naslovom Exclusive: I Was a Hacker for the MPAA. Gre za pogovor z Robertom Andersonom, hekerjem, ki naj bi ga najela MPAA, da jim priskrbi podatke o popularnem torrent trackerju TorrentSpy.

Anderson naj bi tako po naročilu MPAA vdrl v TorrentSpyev sistem in prestrezal njihovo e-pošto. Za "delo" naj bi dobil 15.000 ameriških zelencev, pogodba pa je vsebovala klavzulo, da morajo biti podatki pridobljeni zakonito. Anderson sicer trdi, da so mu neuradno dali vedeti, da naj podatke pridobi na kakršenkoli način.

Anderson je na sodelovanje pristal, ker si je želel "dolgoročnega sodelovanja" z založniško industrijo, vendar je ta kmalu po opravljenem "delu" izgubila zanimanje zanj. Očitno iz razočaranja, se je nato obrnil najprej na lastnike TorrentSpya, sedaj pa še na javnost.

Vsekakor zanimiv članek o domnevnih nelegalnih metodah varuhov avtorskih pravic...

11 komentarjev

TorrentSpy onemogočil možnost iskanja za Američane

Slashdot - Iskanje na dobro znani torrent strani je onemogočeno za vse ameriške IPje. Če se s takšnim IP naslovom poskusimo povezati, dobimo kot rezultat tole stran skupaj s sporočilom da je iskanje po torrentih onemogočeno.

Do zapore pa, zanimivo, ni prišlo zaradi kakršnekoli sodne prepovedi, kot se to pogosto dogaja. Avtorji so stran, vsaj trdijo tako, delno zaprli zaradi protesta, ki ga je sprožilo negotovo stanje z zasebnostjo povezane zakonodaje v ZDA ter napetosti med Ameriko in Evropsko unijo na tem področju.

Izvorna novica.

49 komentarjev

Konec TorrentSpya

Gizmodo - Ena od največjih strani s ponudbo najrazličnejših nelegalnih datotek torrent je klonila pod pritiskom. V začetku tega meseca je sodišče odločilo, da mora TorrentSpy zbirati podatke o aktivnosti svojih uporabnikov in jih posredovati združenju MPAA. Vodilni so se zato odločili, da bodo raje prenehali z delovanjem strani oz. omejili njeno vsebino, kot pa izdali svoje uporabnike.

Uvedli so avtomatiziran sistem FileRights, ki bo analiziral objavljeno vsebino in dovolil zgolj objavo legalne, kar v končni fazi pomeni, da bo TorrentSpy počasi umrl. Zaenkrat ni indikatorjev, da bi se želeli zgledovati po švedskih gusarjih in se upirati oblastem, tako da bodo uporabniki najbrž morali najti alternativo.

Izvorna novica.

58 komentarjev

Prve obtožbe zoper upravljavce Pirate Baya

Slashdot - Spomnimo, konec maja lansko leto je švedska policija v raciji izklopila in odpeljale strežnike, na katerih je tekla izjemno priljubljena in obiskana spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila torrente.

Včeraj je, po enoletnem zatišju, švedski tožilec Håkan Roswall javno napovedal, da nameravajo vložiti tožbe zoper upravljavce spletne strani. Poteza je bila pričakovana, saj so mu švedska sodišča naložila, da se do junija izjasni, ali namerava posameznike kazensko preganjati. Roswall ni želel povedati, koga ali kako veliko ljudi namerava preganjati, dejal je le, da potrebuje več časa za pripravo primera.

Medtem je Tobias Andersson s Pirate Baya optimističen v svojih napovedih, da se bo vsa stvar iztekla v njihovo prid. Verjame, da bodo obtožbe zavržene, saj so bile na njihovih straneh le povezave do drugih strani in nikakor niti bita zaščitenih vsebin. V skrajnem primeru, dodaja, bodo svoje poslanstvo nadaljevali v tujini. Več.

21 komentarjev

Vista neprijazna do baterij

Gizmodo - HP-jevi inženirji se pritožujejo nad visoko porabo električne energije Microsoftovega novega operacijskega sistema, za kar naj bi bil najbolj odgovoren prenovljen uporabniški vmesnik, imenovan Aero (kot najbrž veste, se mora za njegovo lepoto potiti grafična kartica). V Redmondu so obljubljali nižjo porabo v primerjavi z XP-ji, kar je trenutno res le pod pogojem, da Aero ni vključen. Problem se je pojavljal že v fazi testiranja beta, ko so pri Microsoftu trdili, da bo do izida odpravljen, trenutno pa se širi mnenje, da so vse skupaj porodne težave, s katerimi se bo treba sprijazniti, saj so se zgodile tudi ob izidu prejšnjih Oken.

Izvorna novica.

34 komentarjev

ThePirateBay se je vrnil

Slo-Tech - The Pirate/Phoenix Bay, eden največjih torrent trackerjev na svetu, je po dolgih tednih razprave spet online. Kot je znano, je švedska policija ThePirateBay zaprla v sredo, 31. maja 2006.

Kot poroča angleški The Register, so ZDA pritiskale na švedsko vlado, češ da je The Pirate Bay eden največjih virov neavtoriziranih kopij filmov in glasbe. Nekaj dni po tem je švedska policija vstopila v zgradbo, kjer so bili strežniki in jih zaplenila, administratorje omenjene strani pa "povabila" na zagovor.

A situacija ni bila "rešena": lastniki ThePirateBay-a in mnogi drugi, so zagovarjali zakonitost omenjenega trackerja, sledile so mnoge debate in celo demonstracije, najbolj vsiljiv pa je bil vdor v spletno stran švedske vlade, za katerega domnevajo, da je bil odgovor nekaterih "hekerjev" na omenjen dogodek. Med drugim je policija pri akciji zaplenila tudi strežnike, ki niso last The Pirate Bay-a in z njim niso povezani, kar je sprožilo tožbe nekaterih podjetij proti švedski vladi.

...

32 komentarjev