»

Samsungovi prenosniki so varni oziroma kaj je šlo narobe

Slo-Tech - Včeraj je splet poskočil ob na prvi pogled utemeljenih očitkih, da Samsung na svoje prenosnike podtika programsko opremo za beleženje vnosov prek tipkovnice (keylogger). Po vsesplošnem ogorčenju je trajalo le nekaj ur, da se je razjasnilo, v čem je tičal problem. Programska oprema VIPRE je javila lažen pozitivni zadetek, avtor preplaha pa je nekoliko napihnil vso zgodbo in škandal je bil tu.

Problem je povzročila slovenščina. VIPRE namreč pri agresivnem hevrističnem iskanju okužb uporablja tudi preverjanje drevesne strukture diska, pri čemer je odkril mapo C:\WINDOWS\SL....

22 komentarjev

Težave z diskom Seagate Momentus XT

ComputerWorld - Seagate je lani maja izdal hibridni disk Momentus XT, v katerem se skriva klasični trdi disk s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto ter hitri SSD s kapaciteto 4 GB. Zanju skrbi še 32 MB pomnilnika DDR3 in programska oprema, ki beleži datoteke z največ dostopi in skrbi, da se nahajajo na SSD-ju. S tem v teoriji pridobimo kapaciteto poceni trdih diskov in skorajšnjo hitrost hitrih SSD-jev. Toda Seagate ga je v tej kombinaciji nekoliko polomil, saj so na internetu številne pritožbe uporabnikov o počasnem delovanju in prepogostem ustavljanju diska.

Glavna težava naj bi bilo preveč agresivno upravljanje z energijo, ki ob nerabi ustavlja vrtenje plošč v trdem disku. Uporabniki...

9 komentarjev

Firefox v Evropi prehitel Internet Explorer

engadget - Popularna stran za merjenje statistike uporabe brskalnikov StatCounter poroča, da je v Evropi v Decembru Firefox z 38,11 % prehitel Microsoftov Internet Explorer, ki je zaostajal manj kot odstotno točko s 37,52 %. Po dolgih letih dominacije to označuje prvi primer, ko je Internet Explorer izgubil svojo dominantno prednost na enem izmed večjih teritorijev. V nekaterih območjih se je to sicer zgodilo že pred leti (npr. v našem malem kotičku na sončni strani Alp), le vprašanje časa pa je bilo, kdaj bo Internet Explorer izgubil prevlado na enem izmed večjih ozemelj. Svetovno dominanco Firefoxa nekoliko zadržuje npr. Severna Amerika, kjer ima le 26,7 % deleža v primerjavi z 48,92 % za Internet Explorer in 12,82 % za Chrome. Najbolj verjeten kandidat za...

100 komentarjev

Samsung predstavlja 2-terabajtni trdi disk

EcoGreen F4

vir: VR - Zone
VR - Zone - Samsungov EcoGreen F4 z dvema terabajtoma prostora za hrambo podatkov na prvi pogled ni nič posebnega. Nedvomno ni prvi dvoterabajtni trdi disk, niti ni prvi varčni disk v tolikšni kapaciteti. Podobno kot WD-jeva serija Green tudi Samsung za svoje EcoGreene uporablja 5400 obratov na minuto za vrtenje magnetnih plošč. Prav te so nekaj posebnega, saj prihajajo v velikosti 667 GB na ploščo, ki v trojici dajo 2 terabajta prostora.

Žal je tudi na tem področju WD prehitel Samsung s predstavitvijo WD20EARS, prvim 2-terabajtnim trdim diskom s tremi ploščami, ki obenem uporablja še t.i. Advanced Format za boljši izkoristek prostora. Vseeno je EcoGreen F4 od...

61 komentarjev

3 TB diski za vogalom

Glavni vir višanja kapacitete - bralno-zapisovalna glava

vir: Hexus
Hexus - Dvoterabajtni diski so že skorajda stalnica, saj je Western Digital prvi 2 TB disk iz serije Green predstavil že lanskega maja. Od takrat so pokazali še nekaj primerkov iz drugih serij (npr. Black), sledili pa so jim tudi pri Seagateu, Hitachiju in Samsungu, kjer so predstavili tudi varčneža iz serije ECOGreen. A računalniška industrija se, kot verjetno vemo vsi, razvija bliskovito hitro. Jasno je bilo torej, da 500 gigabajtov na magnetno ploščo, katerih štiri se nahajajo v 2-terabajtnih trdih diskih, ne bo največ, kar bomo ugledali. Proizvajalci bi sicer lahko izdelali 2,5 TB trde diske, če bi uporabili pet plošč, kot je to storil Hitachi s petimi 200 GB ploščami v svojem prvem 1 TB disku, a ima to negativne posledice na hitrost in segrevanje trdega diska. Napredek...

25 komentarjev

Seagate predstavil nove diske

TG Daily - Seagate je včeraj predstavil novo serijo klasičnih diskov, ki imajo polterabajtne plošče za zapis. Nove Barracude 7200.12 HD velikosti 3,5 palca se še vedno vrtijo s 7200 obrati na minuto, a jih odlikuje večja gostota zapisa, ki znaša 329 gigabitov na kvadratno inčo. Dosežek je precej zavidljiv, saj so še pred časom strokovnjaki ocenjevali, da bo 100 oz. 250 gigabitov na kvadratno inčo s pomočjo laserske tehnologije naravna meja, ki je ne bo moč preseči. Seagate je dejal, da bodo za zdaj prodajali 500, 750 in 1000 GB modele, medtem ko cen še ni razkril. Vseeno pa lahko v prihodnosti upamo tudi na 2 TB model z štirimi ploščami po vzorcu 1,5 TB modela, ki ga trenutno sestavljajo štiri 375 GB velike plošče.

45 komentarjev

Diski se nezadržno cenijo

ComputerBase - Poročali smo že, da se pomnilnik zaradi kopičenja zalog in manjše potrošnje ceni prek vseh meja, nič kaj drugačne zgodbe pa pišejo trdi diski. V Nemčiji ugotavljajo, da poldrugi terabajt diskovja stane le še 110 evrov, kar pomeni, da gigabajt stane le še dobrih sedem centov (gre za Seagateovo Barracuda 7200.11). Podobne cene na gigabajt dosegajo tudi manjši terabajtni predstavniki (75 ali 80 evrov, odvisno od števila obratov) in tri četrt terabajta veliki modeli (60 evrov). Kaj pa pri nas? Cene so prav tako padle, vendar pa nekoliko zaostajajo oz. presegajo, kakor hočete, nemške. Za primerljive izdelke boste odšteli vsaj 30 odstotkov več.

83 komentarjev

Seagatovi diski z avtomatsko enkripcijo

Seagate - Seagate je včeraj naznanil, da bo začel razpošiljati novo serijo 2,5-palčnih trdih diskov z imenom Momentus FDE. Posebna novost je funkcija samodejne enkripcije, ki jo je Seagate implementiral v sodelovanju z McAffejem, ki je poskrbel za programsko plat. Trenutno so na razpolago štirje modeli s kapacitetami 160 in 320 GB in hitrostmi vrtenja 5400 in 7200 obratov na minuto.

Omeniti velja sodelovanje z Dellom, ki bo nove diske vgrajeval v svoje računalnike Optiplex 960 in prenosnike Latitude in Precision, kjer je njihova uporaba še smiselnejša, saj se prenosniki pogosteje izgubijo ali odtujijo. Seagate obljublja, da bodo drugo leto sledili večji modeli in uporabnike svari, naj si podatkov ne zaklenejo sami pred seboj.

13 komentarjev

Evolucija - Velociraptor

Western Digital Velociraptor

vir: Storage Review
Storage Review - Skoraj šestnajst mesecev je že minilo, odkar je podjetje Western Digital predstavilo njihovega zadnjega Raptorja - trdi disk na vodilu SATA, kapacitete 150GB, v katerem so se plošče za razliko od običajnih diskov, vrtele s hitrostjo kar 10.000 vrtljajev na minuto. V tem času so ostali proizvajalci trdih diskov naredili precej napredka v sami hitrosti, predvsem pa v kapaciteti, s katero se Raptor ni mogel ravno pohvaliti.

21. aprila je zato Western Digital predstavil svoj nov trdi disk z zvenečim imenom Velociraptor. Hitrost vrtenja plošč ostaja pri 10.000 vrtljajih na minuto, so pa zato...

11 komentarjev

Tudi Seagate s terabajtnim diskom

TG Daily - Proizvajalec diskov Seagate se je pridružil Hitachiju in Samsungu v elitni konkurenci, ki proizvaja terabajtne trde diske. Glede na število plošč je njihov model 7200.11 ravno v sredini (Hitachijev izdelek piše podatke na pet plošč, Samsungov na tri), pravijo pa, da so po zmogljivosti in glasnosti na vrhu s hitrostjo prenosa, ki dosega kar 105 MB/s. Novi člani družine bodo na voljo v tretji četrtini leta.

Izvorna novica.

9 komentarjev

Dell in Alienware s terabajtnimi diski

Dell - Alienware ter njen lastnik Dell bosta kmalu postali prvi podjetji, ki bosta v svoje sisteme začeli vgrajevati diske s terabajtom kapacitete. Tako si lahko Alienware Auroro in Area 51 ter Dell XPSa zaželite z okusom Hitachi Deskstara 1 TB 7K1000. Zadeva pa ne bo poceni, saj morate v primeru XPS sistema doplačati kar zajetnih 540$.

Dellova uradna izjava.

Nič ne kaže da bi rastlinjaki nehali rasti...

4 komentarji

Začenja se terabajtna doba

X-Bit Labs - Izdelovalec trdih diskov Seagate Technology je včeraj javno napovedal terabajtne diske. Diski niso v neki daljni nedoločljivi prihodnosti, kot se po navadi takšnim napovedim prida, ampak jih bomo dočakali v prvi polovici letošnjega leta, če gre verjeti obljubam. Spričo uporabe povsem nove pravokotne tehnologije magnetnih plošč za zapis se bomo navduševali nad tihostjo, hitrostjo in varčnostjo, pravijo.

Podatki se bodo zapisovali na štiri četrtterabajtne plošče, ki bodo poleg naštetih atributov tudi trpežnejše in trajnejše. Novi diski bodo druga generacija pogonov s to novo tehnologijo; približno 10 milijonov diskov prve generacije jo že ima. Cene niso želeli odkriti, tako da povejmo le, da se tričetrtterabajtni bratec onstran Atlantika prodaja za slabih 400 dolarjev. Številke pri nas bodo verjetno enake - le v drugi valuti. Klik!

29 komentarjev

Akasa Silver Mountain 2Q

Viper's Lair - Mogoče hrupnost ventilatorja pred časom niti ni bila tako pomembna postavka pri nakupu procesorskega hladilnika, a dejstvo je, da danes zna zmogljiv in glasen hladilnik narediti že skoraj vsak, medtem ko je izdelava primerkov, ki se lahko pohvalijo tako z zmogljivostjo, kot tudi majhno glasnostjo delovanja postala umetnost, ki se jo lotijo samo tisti, ki svoj posel dobro obvladajo. Akasa zagotovo spada med proizvajalce, ki izdelujejo hladilnike po slednjih pravilih, saj se lahko Silver Mountain 2Q pohvali tako z zmogljivostjo in tihostjo delovanja. Vsaj tako pravijo na Viper's Lair, kjer si lahko preberete test tega čuda.

0 komentarjev