»

Itanium dokončno pokopan

Slo-Tech - Intel je prodajo procesorjev družine Itanium končal leta 2021, kar bi lahko šteli kot prvo smrt te generacije. Še ena pomembna prelomnica za arhitekturo IA-64 pa se je zgodila v najnovejši verziji Linuxovega jedra 6.7, ki je izšla ta teden. Linux je uradno ukinil podporo za IA-64, s čimer je tudi ta skupnost jasno pokazala, da je arhitektura zares pristala na smetišču zgodovine.

Lastniki procesorjev Itanium seveda še vedno lahko uporabljajo starejše verzije. Ker je Linux 6.6 verzija z daljšo podporo (LTS), bo to možno še več let. V najnovejši verziji so podporo upokojili preprosto zato, ker ni več vzdrževana in ni najti razvijalcev, ki bi to počeli. To je razumljivo, saj je zadnji procesor Itanium 9700 Kitson izšel leta 2017, ko je bila prevladujoča litografija še 32-nm.

Da so Itaniumu šteti dnevi, je bilo jasno že pred desetletjem. Intel je leta 2013 sporočil, da se razvoj novih funkcionalnosti za arhitekturo ukinja. Zadnji procesor je nato prispel leta 2017. Leta 2020 je...

15 komentarjev

Bo Kittson zadnji Itanium?

X-Bit Labs - Oraclova ukinitev razvoja programske opreme za arhitekturo IA-64, ki je srce procesorjev Itanium, bi v resnici znala biti poteza, ki bo ubila to serijo Intelovih procesorjev, razvitih skupaj s HP-jem. Prihodnje leto sicer pričakujemo izid procesorjev s kodnim imenom Poulson, katerim bo čez dve leti, v letu 2014, sledil izid procesorjev Kittson, ki bodo še nekoliko izboljšani v primerjavi s Poulsoni. Kot smo že povedali imajo trenutno aktualni procesorji Tukwilla do štiri jedra, Poulson bo to podvojil na osem, za Kittson pa se pričakuje še ena podvojitev na do 16 jeder. Pred časom so krožile tudi govorice, da je bila večina inženirjev iz Itaniumove ekipe že prestavljena na projekte, osredotočene na procesorje Xeon, ostala pa je le osnovan ekipa, ki razvija čip...

0 komentarjev

Prihodnost Itaniuma znana 26. aprila?

Itanium Tukwilla

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - 26. aprila se bo očitno zgodila predstavitev, na kateri bosta Intel in HP družno predstavila svoje načrte za naslednjo generacijo procesorjev Itanium. Že prihodnje leto naj bi sicer izšla naslednja generacija procesorjev, označena s kodnim imenom Poulson, ki naj bi po pričakovanjih prinesla znatne izboljšave glede na trenutno še aktualne procesorje s kodnim imenom Tukwilla, predstavljene lanskega februarja. Aprila naj bi Intel in HP, ki skupaj arhitekturo IA64 razvijata že od leta 1989 (Intel se je HP-ju pridružil leta 1994), predstavila naslednika čipov Poulson, ki bodo očitno nosili ime Kitsson. Pričakujemo jih lahko v letu 2014, v skladu z dvoletnim razvojnim ciklom arhitekture Itanium. Glede na izjave Kirga Skaugena, vodje Intelovega strežniškega oddelka, naj bi...

7 komentarjev

Prišla Tukwila

Itanium 2

vir: Wikipedia
HotHardware - Čeprav je Intelov Itanium na prvi pogled kot izgubljena ovca družine, ne gre zanikati dejstva, da je tehnološko nadvse napreden. Merilo bodo najnovejši Itaniumi serije 9300, prvi procesorji z jedrom Tukwila, dvignil še mnogo višje. V primerjavi s predhodnikom ima dvakrat več procesorskih jeder (štiri), ki lahko vsako s pomočjo Hyper-Threadinga obdeluje dve niti hkrati, torej osem na procesor. S štiri-procesorskim sistemom namenjenim Nehalemom EX si deli tudi kar nekaj lastnosti, kot je uporaba DDR3 pomnilnika in povezovalnih vodil QPI. Štirijedrniki bodo z do 30 MB predpomnilnika naravnost ogromni, saj bodo sestavljeni iz prek dveh milijard tranzistorjev. Temu bo pripomogla tudi izdelava v zastarelem proizvodnem procesu - zgolj 65 nm. Tukwilin...

33 komentarjev

Itanium še miga

Ars Technica - Intel je v četrtek malce bolj obširno komentiral prihodnost procesorja Itanium. Večina bralcev ga najbrž pozna kot poraznega, saj je njegovo (sicer dokaj revolucionarno) 64-bitno arhitekturo IA-64 povozila manj napredna konkurenca z imenom x64, tako da prodajne številke niso nikoli dosegle vrtoglavih višin, a pri Intelu so potrpežljivi.

Povedali so, da se vsako leto proda več procesorjev iz omenjene serije in da obstajajo trdno zastavljeni načrti za prihodnji razvoj. Kmalu naj bi izšlo jedro Montevale, manjša posodobitev dvojedrnega Montecitea, prihodnje leto pa si lahko obetamo jedro Tukwila, katerega glavna novost bo možnost uporabe Xeonov in Itaniumov na istih matičnih ploščah. Več podrobnosti o prihajajočih novostih lahko najdete na Ars Technici.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Iz Appla nič novega

MacRumors.com - Pravkar se je končal tradicionalni govor Steva Jobsa, ki se odvije vsako leto na Appleovem WWDC-ju. Ponavadi na njem pride do večje posodobitve katerega od Jabolčnih izdelkov, zato navdušenci nad njimi v živo spremljajo poročanja z dogodka in ugibajo o prihajajočih novostih.

No, letos se ni zgodilo nič pretresljivega, Štef je omenil kopico že napovedanih in nekaj doslej še nevidenih novosti, ki se bodo pojavile v prihajajoči različici Mac OS X, med drugim Safari 3 (po novem tudi za Windows), prenovljeno namizje s kupi namesto map, posodobljen Finder, predogled datotek QuickLook in še par malenkosti. Toplo sodelovanje z Appleovci sta napovedala id Software in EA Sports, omenjen pa je bil tudi omogočen razvoj aplikacij...

66 komentarjev

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

Boj za strežniški trg

The Register -

Boj za strežniški trg se vse bolj zaostruje in IBM se ne pusti. Tokratna novost v prodaji so strežniki serije x450. Ti so prvi IBM-ovi strežniki sploh, zasnovani na 64-bitnih Intel Itanium2 procesorjih. Kljub vsemu IBM nekoliko zamuja, sej je bil prvi x450 najavljen že julija lani. IBM takisto ni s tem dejanjem dosegel kakšne večje nadvlade, saj tudi ostali proizvajalci pospešeno pripravljajo strežnike, temelječe na Itanium2. Kot prvi bo danes pričel Hewlett Packard. Klik, klik!

0 komentarjev

Prihaja McKinley!

X-Bit Labs - Intel s starim Mercedom (kodno ime za Itaniume) ni naredil ravno velikega vtisa na kupce, saj so bili prodajni rezultati precej mlačni. Intel je z Itaniumi hotel odščipniti delček tržišča Sunu, vendar mu to ni pretirano uspelo, saj je Sun na tem področju precej bolj ugledno podjetje od Intela, ki šele vstopa na ta del tržišča. No, kljub mlačnim rezultatom, se je Intel odločil, da nadaljuje z razvojem Itaniumov in jih v kratkem posodobi z novimi McKinley jedri, ki naj bi Itaniumov vdihnili nekaj tako potrebne svežine. Prve slike McKinleyev so se pojavile že jeseni, prve inženirske primerke pa bomo dočakali že januarja prihodnje leto. Tehnologija izdelave bo še vedno 0.18 mikronska, prvo masovno proizvodnjo procesorjev pa lahko pričakujemo v drugi četrtini leta 2002. Najprej bomo ugledali tri modele teh procesorjev: 1GHz Itanium s kar 3MB L3 predpomnilnika, 1 GHz Itanium z 1.5 MB L3 predpomnilnika in še 900 MHz različica z enako velikim predpomnilnikom.
Ker zmogljivi procesorji...

0 komentarjev

Problemi z Itaniumi

The inquirer - Intel letos res nima sreče. Potem, ko so že mislili, da bodo AMD končno pustili daleč zadaj s predstavitvijo 0.13 mikronskih Northwood procesorjev, se jim je vsa računica zaradi nam neznanih problemov podrla in predstavitev svojih adutov so morali prestaviti na januar, kar je samo voda na mlin AMD-jevcem, ki se z vsakim novim AthlonXP procesorjem že prav nevarno bližajo tudi najvišjim frekvencam, ki jih trenutno zmorejo doseči Intelovi Penitumi4. Vendar pa Intel nima samo težav z najnovejšimi Northwoodi, ampak tudi z Itaniumi in delno s Xeoni. Pri prvih sta kritična predvsem 733 in 800 MHz Itaniuma, ki jih je zelo težko dobiti. Intel vzrokov za pomanjkanje sicer ne navaja, vendar naj bi po nekaterih podatkih šlo za probleme pri izdelavi. Manjše težave ima Intel tudi s svojimi 900 MHz Xeoni, ki so pred kratkim trpeli zaradi pregrevanja, vendar pa jih je le-ta že "popravil". No, procesorji so sedaj sicer dobri, vendar pa tudi njihova dobavljivost ni ravno najboljša. ...

0 komentarjev

Itanium zunaj

X-Bit Labs - Intelov 64bit-ni procesor, Itanium, je v prodaji. Samo ne prosti, seveda. Intel je danes začel s prodajo tega procesorja proizvajalcem strežnikov in delovnih postaj. Intel predvideva, da se bodo prvi strežniki in delovne postaje z Itanium procesorji začeli prodajati v juniju. Procesor je že kupilo 25 podjetij, ki bo do konca leta izdalo (vsaj) 35 različnih verzij računalnikov z Itaniumi.
Itanium je prvi 64bit-ni procesor za splošno uporabo. Izšel bo v dveh verzijah, z 2MB ali 4MB tretjestopenjskega predpomnilnika, in pri dveh frekvencah, 733MHz in 800MHz. Cena procesorja se giblje ob $1,177 do $4,227. Itanium podpira tudi sinhrono delovanje 4 procesorjev. V resnici pa Intel računa predvsem na naslednika Itaniuma, McKinleya, ki bo imel veliko več funkcij kot Itanium. Naprimer: izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji (manjše segravanje), podpiral bo sinhrono delovanje 8 procesorjev in še vrsta drugih izboljšav. McKinley je pričakovan v drugi ali tretji četrtini prihodnjega leta....

1 komentar

Linuxi za Itaniume

Slo-Tech - Slycer je včeraj poslal novico o Red Hat linuxu za Itanium procesorje, danes pa še o SuSEjevem odgovoru. Ker sta si novici precej sorodni, ju bo združil kar v eno:

Sodeč po tej novici, je Red Hat najavil Red Hat Linux 7.1 za Itanium procesorje. Ta različica Linuxa celotno bazira na novem 2.4 jedru. Red Hat je, kot se spodobi za vsako novo različico Linuxa, vgradil tudi nekaj novosti. Red Hat Linux za Itanium procesorje je bil nareje predvsem za poganjanje zahtevnih programov na high-end serverjih in delovnih postajah. Pomembno vlogo je pri tem imel tudi Intel, ki je spoznal, da Linux utegne biti eden izmed najpomembnejših operacijskih sistemov v prihodnosti. Zato si je Intel izbral podjetje Red Hat za strateškega tehnološkega razvijalca. Še za konec: vsi srečneži, ki imate Itaniume, si boste lahko to distribucijo iz interneta sneli v prihodnjih tednih. Če pa vas zanima še kaj več, pa oddeskajte na Red Hatovo domačo stran.

Ter še o SuSE:

Takoj po najavi Red Hata, so se zganili tudi pri...

1 komentar