»

Canon EOS 550D

Canon 550D

Slo-Tech - Canon je pred kratkim najavil nov model v svoji široki družini EOS digitalnih zrcalnorefleksnih fotoaparatov - EOS 550D.
Novinec se lahko pohvali z mnogimi lastnostmi, ki jih drugače najdemo le v aparatih višjega cenovnega ranga.
Navdušencem nad fotografijo so tako na voljo:

- 18MP APS-C CMOS tipalo
- ISO 100 - 6400
- DIGIC 4 procesor
- 3" zaslon ločljivosti 1.040.000 pik
- 9-točkovni AF sistem ostrenja
- zaporedni zajem 3,7 slike na sekundo
- snemanje videa v HD ločljivosti 1080p
...

Za razliko od modela 500D so HD video posnetki veliko bolj tekoči, saj tokrat zajemanje poteka pri 30 sličicah na sekundo za 1080p ločljivost oz. pri 60 sličicah...

43 komentarjev

'FPS-ji' so pomembni

Razlog za gladko sliko televizije

vir: Significant Bits
Significant Bits - Debata o prednosti 60 in več sličic na sekundo v igrah oz. manj, tja do le 30 sličic, je stara skoraj toliko, kolikor časa obstaja igranje iger prek interneta. Glavni argument zagovornikov 30 sličic na sekundo je, da človeško oko ni sposobno zaznavati več kot ~25 sličic na sekundo (kolikor jih ima televizija). Kot so razložili na Significant Bits, dovolj visoko število sličic na sekundo pravzaprav je pomembno, saj podatek o osveževalni frekvenci očesa sploh ne drži.

Človeško telo ni digitalno, kar pomeni, da informacije o sliki oko, posledično pa tudi možgani, zajemajo ves čas, neprekinjeno. Argument o 25 Hz osvežitvi izhaja prav iz televizije, saj jo lahko gledamo brez težav, brez da bi se slika zatikala oz. bi preskakovala. A to je posledica majhne...

150 komentarjev

Prvi USB monitor - Samsung 940UX

X-Bit Labs - Na X-bit labs so testirali pionirja med monitorji, Samsung 940UX, ki ga je možno priključiti na USB. Večina je najprej najbrž pomislila na omejitev tega priključka - 480 Mbps je sicer solidna prepustnost za večino naprav, ampak monitorji so znani po svoji požrešnosti. Že čisto povprečen 17-palčnik na sekundo prikaže 60 sličic z ločljivostjo 1280 krat 1024 v 32-bitnih barvah, kar znese precej večjih 2400 Mbps.

No, v opisanem monitorju se skriva čip podjetja DisplayLink, ki z brezizgubnim stiskanjem podatkov rešuje opisani problem, tako da naprava deluje...

22 komentarjev

Zalman predstavil 3D monitorje

The inquirer - Na vsem dobro znanem CeBIT-u, ki se ravnokar odvija, je Zalman predstavil nekaj izdelkov, ki mu jih ne bi ravno pripisali. Množicam so pokazali monitorje, zmožne realističnega tridimenzionalnega prikaza slike. Tehnologija ni nič novega, gre za že neštetokrat viden trik s polariziranimi lečami, ki pa kljub vsemu do sedaj v računalništvu še ni bil pretirano uporabljan.

Zaenkrat bosta na voljo zgolj dva modela, 19 in 22 palčni, s povsem standardnima ločljivostima (1280 x 1024 ter 1680 x 1050), uradnih cen zaenkrat še ni, po besedah sejemskih mož pa se bodo trudili, da bodo cenejši od konkurence, ki načrtuje podobne izdelke. Izvorna novica.

17 komentarjev

Pregled in ocenitev petih Samsungovih LCD monitorjev

X-Bit Labs - Pri X-bit labs so pred dvema dnevoma pod prste vzeli kar pet Samsungovih najnovejših SyncMaster ( 172X, 173VT, 510MP, 710MP in 173MP) zaslonov, ki so se ali šele prikazali na policah ali pa so jih šele predstavili, jih preizkusili in spisali dvanajst stranski članek. Verjetno največje presenečenje je model 172X, saj se ponaša z odzivnim časom komaj 12ms.

Skrajni čas, da posodobim moje računalniško namizje in postavim nanj dva nova srebrna lepotca...

2 komentarja

Samsung in NEC LCD zaslona

Tom's Hardware - LCD zasloni so dražja, a očem bolj prijazna različica monitorjev, saj jim skorajda ne škodujejo, poleg tega pa zavzamejo majhen del pisalne mize. Za današnje čase so 15 palčni monitorji že kar malo premajhni, zato velika večna posega po 17 palčnih. In prav toliko sta velika monitorja Samsung 171N in NEC LCD1760V , ki sta bila osrednja tema testa, spisanega na Tom's Hardware. Po sposobnostih se je bolje obnesel NEC-ov monitor, a ima ta tudi slabo stran -- oblikovanje monitorja, ki ne sodi v vrh današnje ponudbe.

3 komentarji

Plastični čipi

3D News - Čeprav je že sama besedna zveza dokaj absurdna, trenutno poteka razvoj plastičnih čipov. Podjetje Plastic Logic je namreč razvilo tehnologijo, podobno inkjet tiskalnikom, ki brizga majhne kapljice plastike na podlago in tako lahko tvori polprevodnik. Seveda plastični čipi nikoli ne bodo izpodrinili silikonskih, toda po vsej verjetnosti bi bili zelo uporabni v raznih vsakdanjih zadevah, kot so razne kartice, cenovne oznake pa tudi TFT flat-panel zasloni. Slednji bi se z uporabo plastičnih čipov celo precej pocenili, tako da le upajmo, da se bo kmalu začela serijska proizvodnja. Jaz se nikakor ne bi branil 21" TFTja namesto sedanjega monitorja [:\\].

0 komentarjev