»

Samsung predstavil prvi LCD monitor z DisplayPort vmesnikom

X-Bit Labs - V podjetju Samsung so izdelali prototip prvega monitorja, ki za povezavo z osebnim računalnikom (in drugimi primernimi komponentami) uporablja DisplayPort (DP) vmesnik. Samsungovi inženirji so poudarili, da je uporaba DisplayPort vmesnika pomembno poenostavila načrtovanje oziroma oblikovanje monitorja. Omenjeni monitor bo imel 30'' diagonalo, bo podpiral ločljivost 2560x1600, slika pa se bo izrisovala na S-PVA matriki. Z masovno proizvodnjo bodo v Samsungovih tovarnah predvidoma začeli v drugem četrtletju leta 2008.

Omeniti je potrebno, da DP vmesnik predstavlja neposredno konkurenco vmesnikoma HDMI in UDI (Unified Display Interface, ki je nadgradnja vsem poznanega vmesnika DVI), kar pomeni, da imamo tudi na področju zaslonskih vmesnikov vojno standardov ... DP in HDMI poleg video signala omogočata tudi prenos avdio podatkov, kar pomeni, da bo UDI vmesnik najverjetneje prvi poraženec tega "tržnega boja".

Izvorna novica.

18 komentarjev

Brezžičen prenos energije

BBC - Že Nikola Tesla se je ukvarjal s prenosom električne energije kar po zraku, ameriški raziskovalci pa so očitno prišli do izjemnega dosežka na tem področju. Za vsem skupaj ne stoji nobena posebna fizikalna skrivnost, le odlična ideja - za prenos so namreč izkoristili resonanco. Z uporabo nizkofrekvenčnih elektromagnetnih valov, ki ne predstavljajo nobene zdravstvene grožnje, so uspeli po zraku energijo prenašati s 40% izkoristkom, kar je že sedaj precej sprejemljiva številka, če upoštevamo, da se bodo na tak brezžičen način običajo napajale manjše naprave.

Izvorna novica.

54 komentarjev

Fiziki (ponovno) obljubljajo brezžični prenos moči

Slo-Tech - Na BBC News poročajo o raziskovalcih z MIT-a, ki poskušajo oživiti več kot 100 let staro idejo Nikole Tesle (še dva znanstvenika, ki sta se s tem ukvarjala, sta bila Hidetsugu Yagi ter Heinrich Rudolf Hertz). No, sistem naj bi deloval v zaprtih prostorih, torej gre sklepati, da jim izgub pri prenosu še vedno ni uspelo zmanjšati. Vseeno se utegne zgoditi, da bomo čez nekaj let v zaprtih prostorih prenehali uporabljati razdelilce in podaljške, kot smo to počeli do sedaj. Zanimiva bo tudi razprava okrog zdravja, saj gre pri teh prenosih za precej velike moči.

36 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji