»

Nvidia z novimi mobilnimi grafičnimi karticami

Novi GPU-ji

Enermax - Nvidia je te dni izdala pet novih mobilnih grafičnih procesorjev, s katerimi bodo poskušali zapolniti vrzel, ki se je pojavila v seriji 200M. Novinci, ki so vsi izdelani v 40 nm-tehnologiji, se imenujejo G210M, GT 230M, GT 240M in GTS 250M. Vsi uporabljajo pomnilnik GDDR3 v izmeri 512 do 1024 MB, po besedah proizvajalca pa so dvakrat hitrejši in dvakrat varčnejši od zadnje generacije ločenih GPU-jev, katere nadomeščajo. Vsi podpirajo SLI, HybridPower, CUDA, Windows 7, DirectX 10.1 in PhysX (slednjega G210M ne). Tako ima sedaj poleg omenjenih novincev Nvida v tem razredu prisotne še GTX 280M, GTX 260M in GTS 160M, tako da je njen arzenal za boj na področju ločenih mobilnih grafičnih kartic popolnjen. Več o njihovi konkurenčnosti pa bo seveda znano, ko bo Nvidia razkrila cene. Klik!

0 komentarjev

Naslednici Santa Rose

bit-tech.net - Santa Rosa, četrta generacija Intelove mobilne platforme, bolj znane pod imenom Centrino, bo, jasno, tekom letošnjega leta dobila naslednico. Na Intel Developer Forumu, ki poteka danes in jutri, je bilo namreč že govora o Montevini. Povedanega ni bilo nič specifičnega o strojnih specifikacijah, obljubljajo pa precej boljše zmogljivosti integriranega grafičnega čipa in zmožnost gledanja BluRay filmov brez zatikanja ob uporabi napajanja le iz baterije! Obljubljajo pa še, da bo nekaj baterije ostalo še za poznejše delo po ogledu filma. Glede na Wikipedijo bo nova platforma zgrajena okrog mobilne verzije veznega čipa serije 45 in ICH9M južnega mostu, s čimer bomo dobili podporo za DDR3. Osrednji procesorji bodo seveda narejeni v 45 nm proizvodnem procesu.

Ve pa se tudi že, da bo Montevina zadnja platforma, kjer bo krmilnik pomnilnika v veznem čipovju - Calpella bo namreč zgrajena okrog procesorjev Nehalem. Ker pa je videz vedno bolj pomemben faktor za nakup prenosnika, vedno večje...

0 komentarjev

Apple predstavil posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je

jabuk.si - Po nedavni precej tihi predstavitvi iPhone-ov in iPod Touchev z razširjenim pomnilnikom je Apple danes predstavil še posodobljene MacBook-e in MacBook Pro-je. Novosti se nanašajo predvsem na novejše Intel C2D Penryn procesorje, razširjene trde diske in spominske module.



MacBook je od sedaj na voljo z 2,1 in 2,4GHz Intelovim Penryn procesorjem, pri zmogljivejši beli in črni različici pa tudi z 2GB spomina serijsko in razširjenim trdim diskom na 160 oziroma 250 GB s 5400 vrtljaji v minuti.



Tudi MacBook Pro ima po novem novejše Intel C2D procesorje z do 2,6 GHz in 6 MB deljenega L2 predpomnilnika. Pomembna posodobitev so tudi nove grafične kartice NVIDIA GeForce 8600M GT z do 512 MB video pomnilnika in večji trdi diski z 200 oziroma 250 GB prostora. MacBook Pro je odslej na voljo tudi z naprednim multitouch trackpadom, ki...

21 komentarjev

MacBook Air - ko se čustva umirijo

MacBook Air

vir: Apple
engadget - Po začetnem navdušenju in hkratni skepsi, ki je spremljala predstavitev MacBooka Air, je minilo zadosti časa, da se lahko prenosnik da pod drobnogled in poda že precej realno oceno. To so storili na Engadgetu in prišli do ne ravno pretresljivih ugotovitev.

Test je pokazal, da je prenosnik, kot večina Applovih izdelkov, sicer dovršen, eleganten in v sebi skriva rešitve, ki jih bodo v veselje uporabnikov nedvomno posnemali tudi drugi proizvajalci, vendar je njegova prava vrednost vprašljiva, posebej ob dokaj visoki ceni, ki se v ZDA začenja pri 1800 dolarjih. Kompromisne rešitve na račun debeline bodo večino odvrnile od nakupa MacBooka Air kot primarnega prenosnika, dejanska potreba po dveh prenosnikih pa je vprašljiva. Če pa še niste videli, kako si lahko na touchpadu...

25 komentarjev

Asus s prilagodljivim prenosnikom

Daily Tech - Dandanes lahko v večini prenosnikov praviloma nadgradimo samo pomnilnik in trdi disk, saj se proizvajalci trudijo izdelati tem manjše in lažje izdelke, na račun česar trpi modularnost. Asus se je odločil, da bo šel za spremembo v drugo smer, zato je predstavil model C90, prenosnik, namenjen igričarjem.

Naprava temelji na sveži platformi Santa Rosa, lastniki pa lahko po izbiri vanjo poleg običajnih stvari vgradijo še grafično kartico (reža MXM), optični pogon in procesor, vse to brez posega v garancijo. Prenosnik tehta dobre 3 kilograme (vključno z baterijo, ki omogoča 4,5 ure dela) in je opremljen z bogato ponudbo periferije (med nadpovprečnimi lastnostmi so podpora 802.11n ter priključka eSATA in HDMI).

Izvorna novica.

21 komentarjev

Test jabolčnih novotarij

Ars Technica - Na Ars Technici so si ogledali dve Applovi novosti.

Najprej je tu pred tednom dni posodobljeni MacBook Pro, v roke so dobili 17-inčno različico in jo primerjali z identičnim računalnikom prejšnje generacije. Pohvalili so hitrejši zagon, dosti boljše specifikacije, dimenzije, trajanje baterije in ločljivost zaslona, motile pa so jih temperature, pomanjkanje osvetlitve zaslona LED in zasedenost obeh rež za spomin.Drugi izdelek, s katerim so se igračkali, je predvčerajšnjim predstavljeni Safari 3. Tukaj so podobnega mnenja kot uporabniki našega foruma - stvar še ni zrela za objavo. Sicer je odzivnost razveseljiva, pa tudi nekatere sveže funkcije so odlične (povečevanje polj za vnos teksta, iskanje po strani), a...

34 komentarjev

Apple posodobil linijo MacBook Pro

MacRumors.com - Apple je danes brez pretiranega pompa (tega bomo deležni v prihodnjih dneh, med WWDC-jem) predstavil svoje nove prenosnike višjega cenovnega razreda. Prenovljeni MacBooki Pro temeljijo na platformi Santa Rosa, ki med drugim prinaša bolj ekonomično porabo energije in višjo frekvenco zunanjega vodila procesorjev (800 MHz, kot pri namiznih bratcih). Med pomembnimi novostmi sta tudi trenutno najhitrejša mobilna grafična kartica, nVidiin GeForce 8600M GT, ter novi zasloni z LED osvetlitvijo.

Več v izvorni novici in Appleovi trgovini.

99 komentarjev

Santa Rosa je tu

AnandTech - Včeraj je Intel uradno predstavil že dolgo obljubljano posodobitev svoje mobilne platforme, znano pod imenom Santa Rosa. Med manjšimi posodobitvami, kot je recimo malce višji FSB sicer praktično nespremenjenega Core 2 Duo jedra ter podpora brezžičnemu standardu 802.11n (tudi to so proizvajalci vdelovali že v obstoječe prenosnike), še najbolj izstopa dodaten medpomnilnik, Intel Turbo Memory (kodno ime Robson), odgovoren za prevzemanje bremena trdega diska.

Kot ponavadi je med prvimi dobil prenosnik na test Anand, rezultati pa niso preveč navdušujoči. Performančne razlike so precej zanemarljive, tudi energetska učinkovitost je malce izboljšana le v prostem teku, zato smo zaenkrat lahko razočarani. Intel sicer obljublja, da naj bi se Santa Rosa bolj izkazala, tako da bo treba z realnimi ocenami počakati še kak teden ali dva.

Izvorni test.

10 komentarjev

Neprebojni MacBook Pro

engadget - Engadget poroča o zanimivem dogodku, ki se je zgodil v Braziliji. Žrtev, na katero so streljali, je za svojo zaščito uporabila MacBook Pro, ki je tako deloval kot neprebojni jopič - in prestregel kroglo. Napadeni je preživel, prav tako tudi njegov rešitelj, saj prenosnik kljub posledicam strela deluje.

Več o tem na Engadget.

31 komentarjev

Apple iPhone gre v izdelavo, ter še 15 palčni MacBook za povrh

Slo-Tech - Hon Hai, ki ga bolj poznamo pod skoraj sužnjelastniškim imenom Foxconn, si je pri Apple Computers Inc. izboril naročilo za 12 milijonov prenosnih telefonov z digitalnim predvajalnikom glasbe.



iPhone (slika zgoraj je simbolna) naj bi tako dejansko zagledal luč sveta v prvi polovici naslednjega leta. Napravici bo zelo verjetno resnično ime iPhone, saj je Apple pred mesecem dni to ime uradno rezerviral (registriral). Tu so še novi (in stari) patenti, ki nakazujejo možnosti razvoja in funkcionalnosti. Prvemu, preprostejšemu iPhone-u naj bi kasneje sledil še iPhone-Pro, ki bo t.i. pametni telefon (smartphone).

Dodatno so še potrdili,...

19 komentarjev

Tudi Apple MacBooki polnjeni s Core 2 Duo procesorji

Slo-Tech - Kot se je že nekaj časa šepetalo na strani Appleinsider, je Apple Computers Inc. sedaj nadgradil s Core 2 Duo procesorji še običajne MacBooke.



Ohranili so takt 1.83 in 2.0 Ghz dosedanjih Core Duo procesorjev. Najcenejši model stane 1079 evrov, v njem sedi 1.83 GHz procesor, s 512 MB DDR2 spomina, 60 GB trdim diskom, 13.3 palčnim zaslonom, CD pekačem/DVD bralnikom in integriranim Intelovim grafičnim procesorjem - GMA950. Za 200 evrov višjo ceno se dobi močnejši procesor, še enkrat večji delovni pomnilnik, 80 GB trdega diska in DVD dvoslojni pekač. Za še dodatnih 200 evrov (400 od osnovnega) se dobi 120 GB trdega diska. Še najpomembnejše: modeli z 1.83 in 2.0 GHz procesorji so v beli in 2.0 Ghz črni barvi. Vse ostale tehnične podrobnosti so dostopne na Appleovi uradni strani.

Apple pravi, da so tako...

3 komentarji

5 svečk iPoda in novorojenček Apple MacBook Pro Core 2 Duo

Slo-Tech - Davnega 23. oktobra 2001 je na svet privekal prvi iPod, njegovo rojstvo je naznanil večno karizmatični Steve Jobs. Od takrat se je iz prvotne napravice razvilo kar nekaj različnih rodov, ki so dobesedno zavzeli svetovno tržišče MP3 predvajalnikov. Prebolel je tudi že kakšno otroško bolezen in pred dnevi celo okenski virus.



Tu je tudi nova zakrpa za...

6 komentarjev