»

Namizni izvor koherentnih rentgenskih žarkov

Del peta vatnega laserja Hercules v lasti Michiganske univerze.

vir: physicsworld.com
physicsworld.com - Skupina raziskovalcev je predstavila nov kompaktni izvor "kvalitetnih" rentgenskih žarkov, ki jih je bilo do sedaj mogoče proizvesti le v sinhrotronih. To jim je uspelo s pomočjo plazemskega pospeševalnika, ki ga poganjajo s petavatnim laserjem.



Vsaka nova generacija naprav, ki proizvajajo rentgenske žarke, je prinesla mnogo novosti v znanosti. Odkril jih je Wilhelm Röntgen in s tem omogočil razvoj radiografije. S pomočjo sodobnih izvorov znamo narediti koherentne rentgenske žarke visokih energij, ki jih uporabljamo za fotografiranje kompleksnih sistemov na nanometrski in femtosekundni skali. Do sedaj je bila možna proizvodnja takih rentgenskih žarkov dovolj velikih energij le v sinhrotronu s...

2 komentarja

Maci naokrog četrt stoletja

CNet - Jutri bo minilo natančno 25 let, od kar je podjetje Apple predstavilo svoj prvi računalnik Macintosh. Z uvedbo miške in grafičnega vmesnika so različnih proizvajalci poskušali prepričati množice že prej, a prvi resnični prodajni hit, ki ju je uprabljal, je postal 24. januarja 1984 izšli Macintosh. Od začetka razvoja v sedemsetih letih so se načrtovane specifikacije večkrat spremenile, na koncu pa so uporabili Motorolin mikroprocesor 68000 z 8 MHz, 128 KB pomnilnika, disketnik za 400 KB velike diskete in 9-palčni monokromatski zaslon.

Že tedaj je bil Apple mojster oglaševanja, saj reklama, ki je bila predvajana dva dni pred začetkom prodaje med Super Bowlom, še vedno velja za mojstrovino. Na strani CNet so pripravili slikovno časovno premico, kje si lahko ogledate, kako smo prišli od škatlastih devetpalčnih zaslonov s katodno cevjo do elegantnih MacBookov v 25 letih. Zanimiva je še recenzija Maca iz leta 1984, ki je že takrat Macu napovedala svetlo prihodnost.

Pred 25 leti ...

vir:

25 komentarjev

Apple: Uporabljajte več protivirusnih programov

Washington Post - Čeprav so računalniški virusi večinoma domena operacijskega sistema Windows, za kar se lahko le-ta zahvali svoji priljubljenosti, to ne pomeni, da so ostali sistemi imuni. Washington Post poroča, da se je danes na Applovi strani znašel zanimiv napotek uporabnikom, ki pravi: Apple priporoča uporabo več antivirusov, tako da morajo pisci virusov premagati več ovir, z čimer jim dejavnost otežimo. V nadaljevanju so priporočali uporabo VirusBarrier X5, Symantec Norton Anti-Virus 11 for Macintosh in McAfee VirusScan for Mac. Stavek so hitro umaknili, a nekaj vrstic niže še vedno pošteno ugotavljajo, da 100 % imunega sistema pač ni. Napredek v primerjavi z dve leti staro reklamo je očiten.

56 komentarjev

Microsoft z Service Pack 1 za Visto onemogočil določene aplikacije

Slashdot - Prvi paket popravkov za Windows Visto, ki je svet ugledal 4. februarja prinaša s seboj tudi nekaj neprijetnih in predvsem nepričakovanih novosti - tako je Microsoft potrdil da so v imenu varnosti in stabilnosti sistema onemogočili določene programe (med drugim BitDefender, ZoneAlarm, Trend Microv Internet Security, itd.) ali pa so ti programi izgubili del svoje funkcionalnosti - kar je nadvse nepričakovano za paket popravkov od katerega se je pričakovalo vse prej kot to.

Za večino programov že obstajajo takšni ali drugačno popravki ali postopki s katerimi lahko obnovite celotno funkcionalnost programa ali vsaj del le-te, za podrobnejše podatke o dvomljivih programih pa si poglejte uraden Microsoft-ov članek in povezave na dotične popravke.

37 komentarjev

Macintosh Plus (1986) proti sodobnemu PC-ju (2007)

HubPages - Med brskanjem po spletni strani Tom's Hardware sem na njihovem forumu našel zanimiv članek. Uporabnik po imenu Hal Licino je naredil primerjalni test, v katerem sta se pomerila 21 let stari Macintoh Plus ter sodoben PC z AMD-jevim dvojedrnikom. Prvi je bil opremljen z 8-megaherčnim Motorolinim 68000 in 4 megabajti pomnilnika, poganjal pa je MacOS 6.0.8, medtem ko je v drugem WinXP SP2 tekel na Athlonu X2 4800+ z gigabajtom rama. Diska v obeh računalnikih je Hal na novo formatiral, sistema sta bila čista, brez vsakršne navlake.

Kot sam pravi, ni želel testirati s pomočjo sodobnih programov (recimo Sisoft Sandra) in iger, saj je jasno, da jih Macintosh ni sposoben poganjati....

56 komentarjev

AMD bo povišal frekvence Barcelone

The inquirer - AMD je pred kratkim izdelal poskusno serijo procesorjev z jedrom Barcelona, šlo je za stepping B0. Serija je bila namenjena preverjanju, ali je jedro že pripravljeno na izid v trenutni, drugi četrtini leta, ali ga bo morda treba še izpiliti in poslati na trg kasneje. Na presenečenje vseh pa je serija dosegla neizmeren uspeh -- odrezala se je tako dobro, da bodo maksimalno frekvenco prvih procesorjev, ki bo šla v trgovine, v najboljšem primeru povišali za 400 MHz. Najhitrejši dobavljiv AMD-jev procesor bo tako štirijedrnik za podnožje AM2, ki bo tiktakal pri 2,9 gigaherca.

Izvorna novica.

17 komentarjev

AMD Phenom

Daily Tech - AMD naj bi naslednji teden začel s predstavljanjem novega imena za svoje najzmogljivejše procesorje. Poleg Sempronov in Athlonov, ki bodo odslej označevali procesorje nižjega, oziroma srednjega razreda, bodo t.i. High End procesorji nosili ime Phenom, ki naj bi bila izpeljanka besede phenomenal. Dvojedrni procesorji K10 bodo tako nosili ime Phenom X2, štirijedrni pa Phenom X4.

Več o tem na Daily Tech-u.

62 komentarjev

Računalnik v bobru

vir: Gizmodo
Gizmodo - Med vsemi bizarnimi modifikacijami, ki so jih sproducirali bolani geekovski umi, se na lestvico top 10 gotovo uvrsti Compubeaver, celoten računalnik v telesu pravega pravcatega nagačenega bobra, o katerem poročajo na Gizmodu. Kasey McMahon iz Los Angelesa se nasploh ukvarja s precej šokantnimi umentninami, tokrat pa je, kot sama pravi, želela povezati svojo ljubezen do narave in odvisnost od tehnologije. V kosmatincu se skriva čisto spodoben sistem z...

71 komentarjev

AMD-jev cilj: 30 % tržni delež

X-Bit Labs - AMD-jev izvršni direktor, Hector Ruiz, je na Morgan Stanley Technology Conference v San Franciscu izjavil, da je dolgoročni cilj AMD-ja doseči 30 odstotni tržni delež med prodanimi x86 procesorji. Kot je znano ,je v zadnjem četrtletju lanskega leta AMD-jev tržni delež znašal 25.3 odstotke, tekom celega leta pa se je povečal za 3,9 odstotkov. Poleg tega naj bi delež prodanih AMD-jevih dvojedrnikov znašal med 30 in 33 odstotki. Kot smo poročali, je Intel prodal več dvojedrnikov od enojedrnikov.

Več o tem na X-bit labs.

21 komentarjev

Prihaja Athlon 64 X2 5200+

Hartware.net - AMD je predstavil nov dvojedrni procesor, Athlon 64 X2 5200+, ki bo na vrhu ponudbe AMD-jevih dvojedrnikov za namizne računalnike (Athlon FX izvzet) prevzel najvišje mesto od sedanjega Athlona 64 X2 5000+. Frekvenca novega procesorja znaša 2,6 GHz, premore pa po megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro, kar je dvakrat več od različice 5000+. Cena novega dvojedrnika znaša 403 ameriške dolarje, kar je trenutno okroglih sto dolarjev več od cene modela 5000+.

Več o Athlonu 64 X2 5200+ si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

40 komentarjev

Četrt stoletja PC-ja

vir: Forbes
Forbes - Vse najboljše, dragi PC! 12. avgusta 1981 je IBM poslal na trg predhodnika vseh sodobnih PC-jev, model IBM 5150. Strojne zmogljivosti prvega PC-ja sicer danes izgledajo kot slaba šala, vendar je to izdelek, ki je začel dobo sodobnih osebnih računalnikov. Po ocenah znaša prodaja PC-jev dandanes okoli 200 milijonov kosov letno.

Računalnik je poganjal Intel 8088 procesor pri taktu 4.77 MHz, na voljo je imel 16KB pomnilnika, operacijski sistem pa je dobavljal vsem dobro znan Microsoft in sicer MS-DOS 1.0. Prvi računalniki so za trajni pomnilnik uporabljali še kasetni pogon, disketnik je bil na voljo kot opcija. Za prikaz slike je skrbela CGA "grafična" kartica, ki je lahko pošiljala sliko na TV....

25 komentarjev

Dell spet zagorel

engadget - Po premieri v Osaki (glej povezavo spodaj), je tokrat zagorel Dellov prenosnik v Vernon Hillu, mestu zvezne države Illinois. Delček dogajanja je uspelo ujeti amaterskemu fotografu, ki je svoje doživetje in fotografije opisal na forumu Tomshardware, pod psevdonimom Henrik.



Žal ni posredovanih več tehničnih detajlov o tipu prenosnika (da ni AMD-jev procesor se ve) in baterije. Ta je dobesedno zoglenela.

31 komentarjev