»

Onesnažen zrak poneumlja (in ubija)

Postaje za merjenje kakovosti zraka na Kitajskem

Slo-Tech - Velik del svetovnega prebivalstva živi v okolju, kjer je kakovost zraka slaba. Da ima to različne zdravstvene posledice, so v preteklosti dokazale že številne študije, čeprav je vsak pavšalen izračun, koliko smrtnih žrtev povzroča onesnaženost zraka, do neke mere špekulativen. Manj znano pa je, da ima onesnažen zrak vpliv tudi kognitivne sposobnosti. Najnovejša raziskava znanstvenikov z Yala in pekinške univerze, objavljena v PNAS, je dokazala povezavo med onesnaženostjo zraka na Kitajskem ter nižjimi matematičnimi in jezikovnimi sposobnostmi živečih v...

17 komentarjev

Domače branje: Peter Hugo: Permanent Error (2011)

Slo-Tech - Pokrajina bi lahko navdihnila režiserje postapokaliptičnih filmov. Skozi pritlehen dim so se prebijale sence osamljenih domačih živali, ki so zatavale na smetišče Agbogbloshie - obsežen predel na obrobju Akre, glavnega mesta Gane. Med odvrženimi računalniškimi zasloni, zakopanimi tipkovnicami in razmetanimi trdimi diski so tekali otroci in pomagali staršem, ki so preiskovali elektronske odpadke in v košare nabirali vse, kar bo hotela odkupiti lokalna podružnica velike korporacije za predelavo odpadkov. Ostale kose pa so odvrgli, zakopali ali skurili na neštetih majhnih nedigitalnih kresovih.

Poti izrabljenih simbolov informacijske družbe so zelo slabo raziskane. Zahodni potrošniki vedo le, da so stari računalnik s podstrešja ali kleti dali nekam „stran“. Verjetno so ga na poseben dan pustili na dvorišču, od koder so ga odpeljali zbiralci nevarnih odpadkov. Ta računalnik je zamenjal nekaj zbirnih mest, se znašel na tovorni ladji in pristal nekje na obalah Afrike ali Kitajske. Če je...

46 komentarjev

Desetina kitajskih obdelovalnih površin zastrupljena s težkimi kovinami

Oblasti v podeželskih območjih so zelo popustljive do livarn in talilnic glede onesnaževanja zemlje in vodnih virov.

vir: China.org.cn
China.org.cn - Predstavnik kitajskega ministrstva za okolje je v nedavnem intervjuju potrdil, da je že kar vsaj desetina od 1.22 milijona km2 obdelovalnih površin v državi - se pravi, območje šestih Slovenij - zastrupljenih s težkimi kovinami, zlasti svincem, živim srebrom in kadmijem. Emisije so, priznava, posledica površnega izvajanja okoljske zakonodaje, saj oblasti v ruralnih območjih rudnikom, livarnam in talilnicam dovoljujejo obratovanje brez ustreznih čistilnih naprav ter izpuščanje odpadnih snovi kar v okoliške vode in prst.

Na najbolj prizadetih območjih so se zastrupile cele vasi, posebej pa so prizadeti otroci. Odziv oblasti naj bi bil domala smešen, poroča organizacija Human Rights Watch: testiranje stopnje svinca v krvi...

125 komentarjev

Kitajske kvote za izvoz redkih zemelj nezakonite

Telegraph News - Čeprav so v Pacifiku nedavno odkrili bogato nahajališče redkih zemelj, je do komercialnega izkoriščanja - če bo sploh rentabilno - še zelo daleč. Do takrat bo glavni izvoznik ostala Kitajska, ki izvozi 97 odstotkov vseh redkih zemelj. Pridobivanje teh redkih kemijskih prvin je umazan in okolju škodljiv posel, ki ga Kitajci izvajajo večino na severu v Notranji Mongoliji, a nujno potreben za elektronsko industrijo.

Uradno da bi zaščitili okolje in te strateško pomembne surovine, neuradno pa ker si to pač lahko privoščijo in se jim finančno še kako splača, so v zadnjih letih Kitajci zmanjševali kvote za rudarjenje in izvoz teh prvin. Leta 2009 so uvedli vrsto ukrepov, ki so otežili izvoz - izvozne carine, posebne licence, stroge kvote...

81 komentarjev

Olimpijske medalje iz odslužene elektronike

engadget - Vsake toliko časa se na spletu pojavijo slike, reportaže ali videoposnetki iz digitalnih smetišč, kamor se odlagajo odslužene računalniške komponente. Običajno končajo v državah tretjega sveta, kjer je tako odlaganje bistveno cenejše in manj regulirano. Ker so te smeti zelo bogate z industrijskimi kovinami - zlata je v elektroniki 17-krat več kot v zlati rudi, veliko je tudi bakra in aluminija - se revni prebivalci mnogokrat zastrupljajo ob recikliranju teh kovin, ki jih nato prodajajo za skromen zaslužek.

Kanadčani so se spomnili opozoriti na ta problem na zelo zanimiv način. Predstavili so...

9 komentarjev

Digitalno smetišče

Slashdot - Večina uporabnikov sodobne elektronike se verjetno nikoli ne vpraša, kaj se zgodi z njihovimi odsluženimi mlinčki, ko se enkrat pokvarijo, oziroma pogosteje - postanejo zastareli. Tako ali drugače odslužene elektronike se letno nabere med 20 in 50 milijoni ton, večina pa je konča v razvijajočih se državah. Odvoz e-smeti kam drugam se splača, saj je odlaganje le-teh na primer na Kitajskem, v Indiji ali Nigeriji do desetkrat ceneje, kot odlaganje doma, kjer takšno početje običajno ureja zakonodaja.

Taki kupi digitalnih odpadkov za domačine predstavljajo vir zaslužka, saj so bogati s tržno zanimivimi kovinami. Računalniške odpadki vsebujejo 17 krat več zlata, kot ruda, iz katerega jo pridobivajo. Posebej veliko je seveda...

71 komentarjev

Kako iz navadnega LCD zaslona dobimo Touchscreen

Slashdot - Na Slashdot-u poročajo o novi USB napravi iz NAVisis-a, ki je namenjen le uporabnikom Windows XP (in seveda Viste). Z namestitvijo na LCD dobimo popolnoma funkcionalen touchscreen, ki ga jo mogoče upravljati tudi s pisalom. Predvidena cena je 100 dolarjev za kos, ter predstavlja dobro zamenjavo za risalne ploščice vsem domačim umetnikom.

Več informacij je dosegljivih na uradni strani, ter povezava do originalne novice!

Pa da ne bo kdo rekel, da USB naprave niso uporabne [:D].

26 komentarjev

Jeklo iz mikrovalovke

Slashdot - Z mikrovalovi, s kakršnimi so se doslej grele pice in in druge jedi, bodo morda kmalu proizvajali tudi jeklo.

Namesto ur segrevanja v visokih pečeh "mikrovalovna pečica" stali rudo v minuti in porabi veliko manj energije. Tudi sicer je stroškov in svinjarije precej manj. Iz mešanice železove rude in premoga (ne koksa!) naj bi nastalo jeklo, tako da bi celo odpadel dosedanji dvofazni način pridobivanja jekla -- najprej plavž, potem še elektropeč.

Stvar je slišati logična, je pa lahko posredi še tudi kakšna neomenjena težava. Očitno je za radikalna izboljšanja prostor tudi še v tradicionalnih industrijah.

Sami po sebi se tudi postavljata (vsaj) dve vprašanji. Bo nekaj takega potem mogoče za vsako kovino? In še: Potem bi relativno lahko postavili plavže na Luni, Marsu, asteroidih. Ker zlasti na slednjih je rud v izobilju.

Link! MTU

18 komentarjev

HP repair kiti so neuporabni odpadki

The inquirer - Pred kratkim sem poročal o HP-jevih Laser Jet-ih in o njihovem "multifeed" sindromu. Hewlett-Packard je kot odgovor na ta tiskalniški sindrom, ki napade samo Laser Jete odgovoril z brezplačnim dodatkom, ki naj bi printer usposobil za normalno delo. Po nekaj dneh se je na The Inquirer, kjer so objavili zgodbo, vsula prava toča sporočil nezadovoljnih lastnikov, ki so HP-jev dodatek označili za naveden košček govna. Nekdo, je šel celo tako daleč, da se je odločil, da kupi raje nov tiskalnik, kot pa da se še naprej zafrkava s svojim Laser Jet-om. Če HP ni sposoben poskrbeti za svoje uporabnike, bodo morali pa drugi, kajne? No, vse skupaj je prišlo tako daleč, da lahko na eBay-u najdete izdelke drugih proizvajalcev. Pa jih kupite, če jih morete .

0 komentarjev