»

Geforce 4

The inquirer - Pisati o čem novem je vedno zanimivo. Torej, na The Inquirer-ju so nekje izbrskali nekaj detajlov o Geforceu 4.
Kodno ime čipa je NV25, končni produkt pa naj bi se imenoval Geforce 4 4600. 4, ker je to četrta generacija, 600 pa pomeni frekvenco pomnilnika - DDR seveda, a vseeno je to hitrih dejanskih 300 MHz. Količina pomnilnika bo dvakrat večja od količine na Geforceih 2 in 3 in bo 128 MB z 128 bitnim vodilom. Naslednje vprašanje je hitrost jedra, ki bo verjetno med 250 in 275 MHz, frekvnco 300 MHz pa bo zaradi kompleksnosti samega čipa težko doseči, a to bomo še videli - nič ne ustavi overclockerjev . Naslednji pomemben podatek je vodilo, ki ne bo več AGP 4x, temveč bo AGP 8x.
Poleg Geforcea 4 4600 bo nVidia izdala tudi verzijo 4400, ki pa bo sparjena s 64 MB DDR pomnilnika na 64 bitnem vodilu.
Toliko o verjetno pregrešno dragih karticah. Še malo o cenejših. Po ugibanjih naj bi čip pod kodnim imenom NV17 na trg prišel kot Geforce 3 MX, a temu po zadnjih besedah ni tako. NV17 se...

7 komentarjev

Poimenovanja

več strani - AMD bo začel svoje procesorje imenovati po svojih dejanskih zmogljivostih v primerjavi z Inteli. To že veste. Ne veste pa, da je na tržišču očitno velja mrzlica (pre)imenovanja izdelkov.
Govorice na različnih internetnih straneh namreč pravijo, da bo Nvidia začela svoje grafične kartice imenovati po hitrostih pomnilnika. Ker so govorice zelo čudne in nepopolne imajo v svojih tezah veliko lukenj. Nvidia naj bi začela to novo poimenovanje s serijo GeForce3 Titanium. Kot veste bo v kratkem izšla pospešena verzija klasične trojke. Ime kartice naj bi bilo Geforce3 Titanium 500. Torej ne GeForce3 Ultra ali Pro kot so mislili nekateri. Trenutna klasična trojka ima pomnilnik nastavljen na 460MHz DDR. Oznaka tega pomnilnika pa je 3.8ns. Kar teoretično pomeni, da bi stablino deloval pri 526MHz. Torej je logično sklepati, da bo ta pospešena GeForce3 imela pomnilnik nastavljen na 500MHz. Od tu verjetno tudi poimenovanje (Titanium 500).
Neuradni viri znotraj Nvidie so tudi potrdili, da je...

0 komentarjev

MS aktivacija

Microsoft - Veliko hude krvi je bilo prelite na račun Microsoftove aktivacije izdelkov Office XP, Visio 2002 in Windows XP. Na eni strani zagovorniki teorije zarote, ki trdijo kako MS zbira naše podatke ter MS na drugi, ki trdi, da je aktivacija popolnoma anonimna in je ločena od registracije. Kakorkoli, članek o tej temi se nahaja tudi na Microsoftovi strani.

Kako je z drugimi - ne vem, sam pa MS-jevo odločitev popolnoma podpiram. (Kot kupec njihove cenovne politike sicer ne podpiram, kot dijak ekonomije pa ).

8 komentarjev

Mobilni GeForce3 MX?

M3DZone - M3Dzone poroča o tem, da naj bi NVIDIA poleg standardne GF3MX verzije na trg poslala tudi mobilno verzijo te grafične kartice. Nekaj podobnega kot GF2Go. Kodna oznaka tega čipa je NV17M in naj bi podpiral TwinView in verjetno 128Bitni SDRAM ali 64Bitni DDR-RAM pomnilnik. Hitrost jedra pa naj bi znašala 175MHz.

1 komentar

Nvidia spreminja tradicijo

The inquirer - Nvidiin 6 mesečni razvojni cikel je za večino postal nekaj povsem samoumevnega, kar niti ne preseneča glede na to, da ga podjetje forsira že kar nekaj let. Ta strašanski tempo je že pustil posledice na industriji grafičnih kartic (propad počasnejših podjetij, vedno višje cene, vprašljivost nakupa vedno novih in novih kartic...), toda sedaj je čas za predah. Sodeč po The Inquirerju bo Nvidia prvič po dolgem času opustila ta cikel in si vzela nekaj predaha.
Razlogov je po vsej verjetnosti več. Podjetje se je zadnje čase raztegnilo na nekatere druge trge in paralelno razvija kar nekaj zahtevnih produktov (Crush čipovja, grafične čipe za konzole...) in normalno je, da ne zmorejo takega tempa, kot so ga prej. Po pravici povedano pa ta tudi ni potreben, saj je konkurenca sedaj že v precejšnjem zaostanku. Kaj nam torej pripravljajo?
Konec poletja ali začetek jeseni bomo videli nove čipe nižje kategorije, NV17. Šlo bo za nekakšnega naslednika MX procesorjev, torej GeForce3 MX. Te kartice...

1 komentar

PowerColor bo predstavil tri nove grafične kartice

X-Bit Labs - PowerColor bo v kratkem predstavil tri nove grafične kartice. To so
  • GeForce3 GTS3 Chameleon. Delovala bo na GeForce 3 čipu, frekvenca čipa bo 200MHz, frekvenca 64MB 128bit-nega DDR SDRAM pomnilnika pa 460MHz.
  • CMX6P. Delovala bo na GeForce2 MX 400, le da bo na PCI vodilu. Na njej bo 64MB 128bit-nega pomnilnika. Frekvenca čipa naj bi bila 175MHz in 166MHz za pomnilnik. Izšla bo tudi TV-Out verzija.
  • CMX2P. Bo PCI verzija GeForce2 MX 200 čipa. Na njej bo "stanovalo" 32MB 64bit-nega pomnilnika. Frekvenca naj bi bila enaka kot pri CMX6P (zgoraj). Tudi ta bo izšla v TV-Out verziji.
Vse navedene informacije so neuradne in nepotrjene. Ampak verjetno resnične .

0 komentarjev

Nvidia GeForce3 MX

X-Bit Labs - Veliko je bilo govora o Nvidiini Geforce3 low-cost kartici. Končno vam lahko postrežemo z nekaj informacijami. Kodno ime čipa je, kot vas večina že ve, NV17. Kartica bo verjetno stala manj kot $150. Kartica naj bi popolnoma podpirala vse DirectX 8 funkcije. Nvidia načrtuje, da bodo prototipi izdelani že v začetku poletja, uradno pa namerava Nvidia naznaniti GeForce3 MX v začetku jeseni. Kartica naj bi podpirala TwinView tehnologijo in DDR SDRAM ali SDRAM. O vseh podrobnostih čipa (frekvenca, cevovodi, možnost zapolnjevanja...) ni znano še nič. Nvidia bo, kot ponavadi, skrivnost varovala do zadnjega trenutka. Vse navedne informacije so neuradne.

16 komentarjev