»

Izšel Skype 4.0

TG Daily - Skype je predstavil četrto verzijo svojega programa za videoklice in tekstovna pomenkovanja prek interneta, ki jo pompozno oglašujejo kot najbolj prelomno inačico v zgodovini podjetja. Novosti, ki jih navajajo, sicer kažejo nekoliko podvomiti v tako smelo napoved. Odslej lahko uporabniki večji del zaslona uporabijo za video (hm, že v prejšnji verziji je bilo mogoče posnetek razširiti čez cel zaslon). Nekoliko so izboljšali kodeke za video, ki jim merilec hitrosti povezave samodejno sporoča, kakšno kompresijo naj uporabi, in lahko v idelanih pogojih doseže 30 posnetkov na sekundo, in avdio, ki naj bi porabil polovico manj prostora za enako kakovost. Poleg tega je še nekaj kozmetičnih popravkov, denimo zavihek Pogovori, ki omogča lažji nadzor v primeru več pomenkov hkrati, in še nekaj drugih. Za posebej prelomno verzijo verjetno ne gre, a presodite sami, saj je prenos kot vedno brezplačen.

40 komentarjev

SiOL dobiva konkurenco tudi pri ADSL dostopu

24 ur - Če kaj spremljate stran naše največje komercialne televizje 24ur, ste gotovo opazili novico, da se na vstop v bitko za ADSL uporabnike pripravlja tudi Amis.Net, ki bi naj storitev pognal to poletje. Najprej naj bi storitev uvedli v Mariboru in Ljubljani in to le za pravne osebe, kasneje pa jo bodo razširili tudi na fizične. Pogoji in stroški naj bi bili primerljivi s SiOLovimi.

Za vsako konkurenco (še posebno pa Telekomu in njegovim hčerkam) je vredno reči 2x hura.... Klik!

7 komentarjev

SIS nadaljuje z razvojem grafike

X-Bit Labs - Čeprav se SIS v daljni preteklosti ni nikoli preveč izkazal s svojimi grafičnimi pospeševalci, ki so zaostajali celo za tistimi, ki jih je Intel vgrajeval v svoje najmanj zmogljive nabore, so SIS-ovci začeli počasi kazati zametke solidnega proizvajalca rešitev za manj zahtevni trg. Podjetje se je nedavno predstavilo s svojo serijo grafičnih čipov SIS315, ki se je lahko primerjala z Nvidiinimi GeForci 2 MX, nadaljujejo pa jo s čipi serije SIS330. Zaenkrat o teh koščkih silicija še ni podrobnejših specifikacij. Govori se, da jih proizvajalec že pošilja sestavljalcem grafičnih kartic in da naj bi bili primerljivi z Nvidiinimi GeForci 2. Sliši se sicer malce utopično, vendar pa počakajmo na prve teste. Kdo ve, morda zna SIS presenetiti tako, kot je z naborom SIS735. Lahko pa tudi ne ...

0 komentarjev

Linux kernel 2.5, 2.6

Byte - Na Bytu so se je pojavil članek, kaj lahko Linux uporabniki pričakujejo v naslednjih verzijah Linux jedra. Kakor v prejšnjih različicah, lahko tudi tukaj pričakujemo obilo novosti - večina softverskih. Kar pa se tiče podpore novim procesorjem: Itanium je že podprt, podpore za druge procesorje pa še niso najavljene (avtor članka sklepa, da bi Linux lahko v prihodnje deloval tudi na HP PA-RISC procesorjih, vendar so to le predvidevanja).
Ker so se začele za Linux močno zanimati tudi velika računalniška podjetja, lahko nova jedra pričakujemo malce prej, kot ponavadi.

2 komentarja

Windows XP in antipiratska zaščita

ZDNet - Kot verjetno nekateri že veste, bo Microsoft v operacijski sistem Windows XP vgradil posebno antipiratsko zaščito v obliki posebne aktivacijske kode. Microsoft namreč hoče kontrolirat, koliko uporabnikov si instalira operacijski sistem z enega CD-ja, ter želi preprečiti piratstvo na ta način, da omejijo na enega uporabnika en CD. Za vsako instalacijo boste potrebovali posebno aktivacijsko kodo, ki jo boste dobili ali preko interneta, ali pa če pokličete preko telefona Microsoftove pooblaščence.
Ta aktivacija se veže na vaše trenutno stanje hardvera. Tako želi Microsoft vezati eno licenčno kopijo Windows XP na en računalnik; se pravi - nič več posojanja CD-ja. Problem pa se pojavi, ko boste svoj računalnik nadgradili z novim hardverom, kot npr. novo grafično kartico, ali novo mamaplatko. Potem aktivacija ne bo več delovala, in bo treba ali na internet ali preko telefona po novo aktivacijsko kodo.
Več o tem pa v tem članku....

7 komentarjev

Kaj je narobe?

BXBoards - Na BX Boards sem zasledil še eno lepo. Se spomnite, ko se je nekaj ljudi v našem forumu pritoževalo nad SiSoft Sandro? Hehe, niste edini... SiSoft Sandra ima (presenetljivo) še en hrošč. Čipovje KT133A uradno podpira 133 MHz, to pomeni da ima PCI količnik 1/4 ter AGP količnik 1/2. Navkljub temu dejstvu pri 133 MHz Sandra izpiše, da se PCI švica pri 44 MHz. To je malo nemogoče... Nato je sledila polemika, kaj je narobe - osnovna plošča ali program... Rezultat je logičen: program, seveda. Tale nova Sandra mi iz dneva v dan izgleda bolj sumljivo...

4 komentarji

Sandra 2001

SiSoft - HM, že nekaj dni je na voljo SiSoft Sandra 2001, pa tega še vedno nisem objavil. Čudno [8-O]. Kakorkoli, novo verzijo najdete tukaj, vsebuje pa optimizacije za TBird/Duron in Pentium4 procesorje, tako da rezultati najverjetneje sploh niso primerljivi s tistimi od stare verzije. Verjetno ne rabim razlagati, da je to zelo slabo za nas, ki testiramo hardver, saj celotna baza dobljenih rezultatov gre po gobe. Drugače je samih izboljšav kar precej, še posebej kar se tiče podpore novemu hardveru, tako da je download skorajda nujen. No ja [:\\].

0 komentarjev

Uničevanje hardvera

vir: HardOCP
HardOCP - Da so američani čuden narod tako ali tako vemo že vsi, toda to presega že skoraj vse meje. Kaj se zgodi, če zmešate dve zelo popularni stvari v Ameriki: orožje in hardver? Uničevanje hardvera, seveda. Neki tip je postavil stran, na kateri objavlja slikice raznih delov hardvera, ki jih je prestrelil s svojo Big Kahuna pušketino. Še več, če hočete, mu lahko celo pošljete svoj hardver, ki ga bo zastonj uničil, pa še na strani boste omenjeni! Lame...

14 komentarjev