»

Daljše šolanje pozitivno vpliva na zdravje

Kakovost izobraževalnih sistemov glede na meritve PISA 2015

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Bristolu in Univerze v Bathu so pokazali, da daljše šolanje pozitivno vpliva na zdravje v kasnejšem življenju. Doslej so številne raziskave neizpodbitno dokazovale korelacijo med višjo izobrazbo ter bogatejšim in bolj zdravim življenjem v nadaljevanju. Toda precej teže je bilo to korelacijo prevesti v vzročno...

65 komentarjev

Google ponuja iskanje v realnem času

CNet - Z drugimi besedami to pomeni, da bo Google odslej iskal tudi po povsem svežih vsebinah s Facebooka, Twitterja in podobnih. Sklenili so pogodbo o sodelovanju s Facebookom in MySpaceom, s Twitterjem so jo že oktobra, tako da bodo odslej javne strani na Facebooku tudi javno prikazane med zadetki po iskanju, in to takoj po objavi.

Novo pridobitev so predstavili na Search Eventu v Mountain Viewu, kjer je Googlov Amit Singhal smelo napovedal, da je njihov cilj pri pridobivanju rezultatov iskanja doseči svetlobno hitrost. Ker se dnevno na spletu znajde milijarda novih dokumentov v obliki blogov, tweetov in sporočil na Facebooku ali MySpace, gre za pomembno razširitev bazena iskanja. Kako vse skupaj izgleda v realnem času, si lahko pogledate...

29 komentarjev

Obvarujte svojo zasebnost na Facebooku

Kdo me lahko najde

Ars Technica - Spričo vsesplošne razširjenosti strani za socialno mreženje, kot sta Facebook in MySpace, velja vsake toliko časa ponoviti nekaj nasvetov, kako ohraniti določeno mero zasebnosti, ne da bi se zaradi tega morali povsem odpovedati njihovi uporabi. Ker imajo internet in razni cachi slonovski spomin, se hitro utegne zgoditi, da nekdaj povsem neškodljive fotografije, komentarji ali videoposnetke postanejo hudo nezaželene. Na ArsTechnici so na kratko povzeli najpomembnejše funkcije, ki jih ima Facebook in omogočajo zaščito zasebnosti, a jih uporabniki premalo poznajo.

Prva stvar, ki jo velja urediti, je svoje prijatelje dodatno razparcelirati na podskupine. Nato je smiselno omejiti dostop do osebnih podatkov v svojem profilu, kjer lahko poimensko nastavimo, kdo jih lahko pregleduje...

26 komentarjev

Pazljivo pri brisanju slik s Facebooka in MySpacea

Ena izmed "izbrisanih" slik

vir: Ars Technica
Ars Technica - Z razmahom strani za socialno mreženje, izmed katerih sta najprepoznavnejši Facebook in MySpace, se vedno glasnejši tudi tisti, ki svarijo pred nepremišljenim razgaljanjem osebnih podatkov na spletu. Pravijo, da se njihovo deljenje utegne vrniti kot bumerang. Na Ars Technici jih je zanimalo, ali izbrisane slike s teh omrežij resnično potujejo neposredno v digitalna nebesa ali pa se nemara zadržijo v vicah ali kar v tostranstvu. Rezultati so kar strašljivi.

...

18 komentarjev

MySpace in Skype združila moči

Delo - Priljubljena večjezična spletna stran namenjena socialnem omreževanju uporabnikov
MySpace se je povezala z internetnim telefonskim podjetjem Skype. MySpace bo tako svojim uporabnikom konec novembra ponudila tudi klicne storitve. V podjetjih so prepričani, da bodo s to storitvijo ustvarili največjo spletno govorno-povezano skupnost na svetu.

Poročata BBC in Delo.

Kot da uporabniki majspejsa dosedaj niso mogli klicati preko skajpa

2 komentarja

Google Video po novem samo iskalna storitev

Ars Technica - Odkar je Google prevzel YouTube, je bila njegova storitev Google Video nekako odveč. Ista zadeva na dveh koncih uporabnike samo zmede, zato so jo fantje posodobili in spremenili njen namen. Odslej bo delovala tako kot večina ostalih Google funkcij, služila bo namreč predvsem iskanju. Pri tem sicer ne bo analizirala celotnega spleta, ampak zgolj kopico popularnejših strani, specializiranih za objavljanje posnetkov (poleg YouTubea še MySpace, BBC, Yahoo Video, Metacafe, itd.). V prihodnosti se bo seznam seveda razširil, trenutno pa je največja težava prepoznavanje podvojenih posnetkov.

Izvorna novica.

17 komentarjev

27-letnica ostala brez diplome zaradi fotografije na MySpaceu

Washingtonpost - Stacy Snyder, študentka na Millersville University si je vse življenje želela postati učiteljica. S šolanjem ni imela težav, saj je bila tik pred prejemom diplome, a univerza jo je v zadnjem trenutku zavrnila in ji povedala, da ne bo postala učiteljica. Razlog za to je bila ena od fotografij, ki jih je Stacy objavila v svoji predstavitvi na MySpaceu, po besedah predstavnikov univerze naj bi na njej propagirala mladoletniško pijančevanje. Vse skupaj morda zveni še nekako...

107 komentarjev

Universal Music toži MySpace

BBC - BBC poroča, da Universal Music Group toži MySpace zaradi "spodbujaja k piratstvu".

Glavna obtožnica pravi, da MySpace dovoljuje uporabnikom nelegalno nalaganje filmčkov, ki so nato dostopni vsem. Med tako oškodovane umetnike naj bi spadali The Killers, Jay-Z, Gwen Stefani in še kdo. MySpace se brani, da oni sami niso kršili zakonov in da njihov sistem za preprečevanje takih zadev deluje več kot dovolj dobro.

Več podrobnosti na BBC News.

5 komentarjev

Mesec hroščatih jeder...

Slo-Tech - Po uspešnem MoBB-u ( Month of Browser Bugs), ki ga je julija izvedel HD Moore se je heker LMH odločil udejaniti MoKB ( Month of Kernel Bugs) kjer bo(do) vsak dan v mesecu novembru javnosti razkrili eno izmed 0-day ranljivosti v jedrih različnih operacijskih sistemov (med drugim tudi Apple, Linux, BSD, Solaris,..). MoKB je otvoril kreativni HD Moore in objavil PoC za varnostno pomankljivost v Apple AirPort WLAN gonilnikih.

Julijski MoBB je botroval odkritju dveh kritičnih ranljivosti v IE, ki sta kmalu nato evolvirali v remote exploit. Kaj nam bo torej prinesel "mesec hroščatih jeder"?

Več informacij:
HDM Q&A (Washington Post)
Washington Post
Dark Reading
Security Focus

11 komentarjev

Bo Universal Music tožil MySpace in YouTube?

Slo-Tech - Odnosi med v naslovu omenjenima stranema in večjimi založbami so bili do sedaj dobro urejeni, YouTube je recimo skrbel za varovanje avtorskih pravic in večinoma odstranjeval zaščitene vsebine, ki so jih uporabniki objavili s pomočjo uporabe njihove storitve, trenutno pa se stvari zapletajo. Založba Universal Music se je odcepila od skupnosti založb, v okviru katere so potekala pogajanja, in ustvarila lastno stališče. Padel je razglas, da strani, kot sta MySpace in YouTube, na veliko kršijo avtorske pravice in posledično dolgujejo založbam nekaj deset milijonov dolarjev. Novica izvira z Neowin, dejanske uradne informacije pa še niso znane -- če bo v kratkem prišlo do tožbe, kar je zelo verjetno, bomo pisali o tem.

4 komentarji

Analiza MySpace gesel

Cyber Knowledge - Spletni negativci še vedno na veliko izkoriščajo naivnost povprečnih uporabnikov in od njih z različnimi tehnikami phishinga poskušajo pridobiti zaupne podatke. Običajno gre za podatke, ki jih je možno direktno izkoristiti v materialno škodo žrtve, kot so številke kreditnih kartic in gesla za vstop v sistem elektronskega bančništva, nekateri lopovi pa bi se radi zgolj pozabavali in zato zbirajo uporabniška podatke za prijavo na MySpace. Avtor bloga Cyber Knowledge je nedavno prejel zloben email, ki je hotel od njega natanko to, zato se je odločil, da stvar podrobneje razišče. Sistemu je podal naključne podatke, tako da se je dokopal do lažne strani, nato pa je z dostopom do (nezaščitenega) root direktorija pridobil datoteko z gesli približno 10.000 naivnežev, ki so nasedli prevari. Na najdenih podatkih je izvedel krajšo raziskavo o različnih atributih gesel in prišel do zanimivih zaključkov.

3 komentarji