»

4k advanced format postaja standard

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
bit-tech.net - Pred nekaj tedni smo že pisali, da so pri Western Digitalu nekoliko spremenili zapis podatkov na trdih diskih, kar jim je z manjšim številom sektorjev omogočilo bolje izkoristiti prostor na magnetnih ploščah na račun manjšega deleža glave in varnostnega zapisa vsakega sektorja. Prvi diski s to tehnologijo so že na voljo v sklopu WD-jeve varčne serije Green, gre pa za modele EARS. Pri bit-tech.net so zato povprašali predstavnike Seagatea, kdaj bodo podobne diske predstavili tudi oni. Odgovor je bil nekoliko presenetljiv, a vsekakor dobrodošel. Po 1. januarju leta 2011 bodo vsi izdelani trdi diski uporabljali nov, 4k advanced format. Mednarodna organizacija za diske in z njimi povezane materiale, IDEMA (International Disk Drive Materials and Equipment Association), je spremenjen format standardizirala, kar pomeni, da bo v uporabi na vseh SATA pogonih z...

4 komentarji

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Bo Transcend prevzel trg SSD?

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Kot smo že videli, se je področje solid-state diskov začeli zelo razvijati, zato je Transcend ponudil najnovejše od najnovejših, 2.5" SSD trde diske. Podjetje je tem diskom dodalo novo čipovje, ki je podvojilo hitrost branja in zapisovanja, s tem pa tudi znižalo porabo energije. Novi SSD diski so na voljo vse do 64GB, v SATA2 in IDE izvedbi. Vgrajene imajo celo ECC (error correction code), za zanesljive prenose podatkov, ob hitrosti do 159 MB/s (branje) in 136 MB/s (pisanje), z dostopnimi časi pod 1ms. Cena zaenkrat še ni znana.

12 komentarjev

Toshibin prenosnik z GeForce 8700M GT

AnandTech - Podjetje nVidia je pred kratkim splavilo svojo trenutno najnovejšo mobilno grafično rešitev (pred tem si je ta naslov lastil GeForce 8600M GT). A najnovejše ni nujno tudi najhitrejše.

AnandTechovci so dobili na test Toshibin Satellite X205-S9359, enega izmed prvih prenosnikov, opremljenih z omenjeno grafično kartico. Sedemnajstinčna desktop replacement pošast stane okrog 2500 dolarjev, v njej pa poleg omenjene grafične kartice tiktaka še dvogigaherčni procesor Core 2 Duo.

V testih se je laptop izkazal srednje dobro, proti starejšim modelom z GeForce Go 7950 GTX sicer ni imel prav dosti možnosti, a glede na razmerje med zmogljivostjo in ceno po besedah avtorjev članka ponuja dovolj.
Izvorni test.

20 komentarjev

Samsung pričel z masovno proizvodnjo SSD pogonov

Daily Tech - Samsung je pognal tekoče trakove in začel s proizvodnjo velikega števila 64-gigabajtnih flash pogonov. Gre za 1,8-palčne napravice, ki se ponašajo s hitrostjo 65 MB/s pri branju in 45 MB/s pri pisanju, njihova glavna prednost pa je, kot najbrž veste, majhno segrevanje, poraba energije in popolna neslišnost. Poteza Samsunga je precej vzpodbudna, saj najbrž pomeni, da bodo SSD pogoni končno začeli postajati standardna oprema.

Izvorna novica.

21 komentarjev

Santa Rosa je tu

AnandTech - Včeraj je Intel uradno predstavil že dolgo obljubljano posodobitev svoje mobilne platforme, znano pod imenom Santa Rosa. Med manjšimi posodobitvami, kot je recimo malce višji FSB sicer praktično nespremenjenega Core 2 Duo jedra ter podpora brezžičnemu standardu 802.11n (tudi to so proizvajalci vdelovali že v obstoječe prenosnike), še najbolj izstopa dodaten medpomnilnik, Intel Turbo Memory (kodno ime Robson), odgovoren za prevzemanje bremena trdega diska.

Kot ponavadi je med prvimi dobil prenosnik na test Anand, rezultati pa niso preveč navdušujoči. Performančne razlike so precej zanemarljive, tudi energetska učinkovitost je malce izboljšana le v prostem teku, zato smo zaenkrat lahko razočarani. Intel sicer obljublja, da naj bi se Santa Rosa bolj izkazala, tako da bo treba z realnimi ocenami počakati še kak teden ali dva.

Izvorni test.

10 komentarjev

Super Talent 16 GB SSD

AnandTech - O solid state pogonih, ki za pomnjenje namesto vrtečih se magnetnih plošč uporabljajo leni nikamornegrem pomnilnik, se besediči že nekaj časa, v praksi pa smo videli bolj malo dejanskih izdelkov. Zadnje čase kapljajo na trg prenosni računalniki z omenjenimi pomnilnimi napravami, medtem ko se bodo na področje namiznih računalnikov očitno prebile še kasneje.Enega od prvih tovrstnih testnih primerkov iz podjetja Super Talent so dobili na test fantje pri AnandTechu, obnesel pa se je povsem po pričakovanjih. 16-gigabajten pogon je s svojim superiornim dostopnim časom najhitrejše verzije običajnih trdih diskov prehitel v testih, kjer je dosti...

16 komentarjev

Test procesorja Intel Pentium Extreme Edition z dvojnim jedrom

AnandTech - Na trgu namiznih procesorjev je že dolgo časa vroče, zdaj se nam pa obeta dvig temparature do vrelišča. Bitka med Intelovimi in AMD-jevimi dvojedrnimi rešitvami se bliža vrhuncu - medtem ko je AMD prehitel Intel na področju strežniških dvojedrnikov, je Intel udaril nazaj na področju namiznih rešitev. Tako so na AnandTechu prejeli v predogled in testiranje procesor, ki ga na trgu še ni - dvojedrni Intel Pentium Extreme Edition ter matično ploščo, zgrajeno okoli novega veznega čipovja - Intel 955X. Procesor je dobesedno sestavljen iz dveh jeder Pentium 4 EE. Vsako si lasti 1Mb L2 predpomnilnika, hitrost vodila znaša 800 Mhz in podpira tudi Hyperthreading. Na trgu naj bi se prvi procesorji pojavili nekje med aprilom in junijem. Več podrobnosti in tudi nekaj testov je na voljo tule.

27 komentarjev

WiFi v vsak čip

Slashdot - O Intelovih naborih za prenosnike Centrino smo že pisali. Ena od njihovih dobrih lastnosti je tudi vgrajen WiFi, ki je del nabora čipovja. Sedaj se nam očitno nekaj podobnega obeta na področju namiznih računalnikov. Tako so pri Intelu sedaj predstavili svojo vizijo uvajanja WiFi v vsak dom. Del čipovja Grantsdale bo tudi WiFi čip. Da pa ne bo vse tako lepo, kot se sliši, omenimo še, da je to samo čip brez radijskega oddajnika. Slednjega bodo uporabniki morali še vedno dokupiti kot dodatno razširitveno kartico. Kupcem bo nabor na voljo enkrat v prvi polovici naslednjega leta.

Proizvajalci obstoječe opreme se sicer pritožujejo, da jim bo Intel s to potezo odvzel dobršen del trga, a po drugi strani priznavajo, da bo ta poteza pocenila uvajanje WiFi v domove in tudi poenostavila celoten proces.

Še bolj zanimiva pa je Intelova napoved, da nameravajo s časom vgraditi WiFi čip v njihove procesorje...

22 komentarjev

Konec diskov Fujitsu

ZDNet - Torej, moja prva 'samostojna' novička po vsem onem 'spammanju' slo-tech nabiralnika

Zaradi zasičenosti ter nizkega (9 %) deleža na trgu trdih diskov se je Fujitsu odločil, da jih bo prenehal izdelovati. Osredotočil se bo predvsem na trg prenosnih računalnikov, saj so nagrade (ne dobesedno...) višje. Klik!

2 komentarja