»

Opice ozdravljene barvne slepote

Sajmir

vir: Wikipedia
TG Daily - Najbolj pogosta genetska okvara pri ljudeh, barvna slepota, bi znala že čez nekaj let postati preteklost s pomočjo genetskega zdravljenja. Barvna slepota je predvsem pogosta pri moških, za katero trpi okrog 8 % vseh belcev, a je pri ženskah zelo redka. Kot večina genetskih okvar, ki zadenejo predvsem moške, prizadene X kromosom, a se pojavlja v različnih stopnjah, s katero zadane bolnika. Najhujša oblika, akromatopsija, zadane približno eno izmed 30.000 oseb, prav ti pa so najprimernejši kandidati za novo zdravljenje. Osebe, ki trpijo za akromatopsijo, ne razlikujejo med nobeno izmed barv in imajo močno otežen vid v močnejši svetlobi, kot je običajna svetloba zunaj stavb sredi dneva.

...

34 komentarjev

SpiralFrog umrl, glasba sledi čez dva meseca

CNet - O DRM-ju se je razpravljalo že na široko, tale zgodba pa samo še nazorneje orisuje nevšečnosti, ki se lahko zaradi njegove uporabe primerijo. SpiralFrog je bil svoj čas najpriljubljenejši servis za legalen in brezplačen prenos glasbe z interneta. Leta 2007 ustanovljena spletna stran si je to lahko privoščila, ker so jo v celoti podpirali oglaševalci. Dostop do glasbe je bil seveda nekoliko nekonvencionalen, a podarjenemu konju se pač ne gleda v zobe. Tako so uporabniki dobili brezplačno glasbo, ki pa je bila v formatu DRM. To je pomenilo, da so morali vsakih 60 dni obiskati spletno stran in obnoviti svoje licence, hkrati pa glasbe niso mogli posneti na zgoščenke ali je predvajati na Macih, iPodih, iPhonih ali Zunih. Za poslušanje glasbe in gledanje videospotov je bil potreben predvajalnik, ki je podpiral WMA PlaysForSure.

V četrtek je finačna kriza zlomila tudi SpiralFrog, ki je za vedno zaprl svoje duri. Uporabniki so se seveda takoj zbali, kaj to pomeni za njihove glasbene...

11 komentarjev

Legalne kopije HD-DVD in Blu-ray filmov

Daily Tech - Na pritožbe mnogih, ki želijo ustvariti varnostne kopije popolnoma legalno kupljenih video materialov, so se odgovorni za zaščito ( AACS LA) digitalnih vsebin na v naslovu omenjenih ploščkih končno omehčali. Padla je dobrodušna odločitev, da kupcem dovolijo prakticiranje z zakonom določenih pravic in jim omogočijo izdelavo ene kopije za lastne potrebe, pri čemer ne bo treba na nelegalen način razbijati zaščite. Podrobnosti o tehnični izvedbi zaenkrat še niso znane, povedano pa je bilo, da se bodo ob uvedbi novosti lastniki starih komponent in vsebin morali potruditi z nadgradnjo svoje opreme. Izvorna novica

5 komentarjev

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev

Slepo ljubim DRM, ali o tem, kako je AACS LA junak postala

Ars Technica - Pred dnevi smo poročali, da se je, natančno rečeno, zaradi poizkusa spletne cenzure, kot ogenj razširil eden od ključev, s pomočjo katerega je možna uporaba HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče.

Kot vedno pa našo ljubo zemljo tlačijo subjekti, ki se do danes niso naučili ene izmed pomembnih lekcij interneta: na njem ni skrivnosti.



Tokrat ponosno čestitamo Michaelu Ayersu, predsedniku AACS LA, družbe, ki licencira ključe proizvajalcem HD-DVD predvajalnikov. Za BBC je namreč povedal, da kljub dejstvu, da se lahko...

25 komentarjev

Spletna mrzlica zaradi HD-DVD ključa

CD Freaks - O razbitju zaščite AACS, povezanim z izpustitvijo nekaterih ključev naprav v javnost, smo že poročali, sedaj pa se zadeva zapleta. Tovrstna razbitja so postala zelo popularna, saj so primerljiva s pojavom DeCSS-a v času DVD-jev, torej omogočajo uporabo HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče (neokenski OS-i, vsi malce starejši računalniki, itd.).

Zadnje čase se po spletu kot pravi orkan širi eden od ključev, s pomočjo katerega je možno izvajati omenjeno početje, nad čemer podjetniki seveda niso preveč navdušeni. Pravne službe na veliko grozijo blogerjem, piscem komentarjev in upraviteljem forumov, internetna skupnost pa je tokrat odločena, da se bo borila proti zlobnemu DRM-ju, zato ključ objavljajo praktično povsod, s čemer želijo demonstrirati, da se svobode govora na spletu ne da ustaviti.

Izvorna novica

24 komentarjev

Prvi AACS ključ blokiran

Slashdot - HD-DVD in Blu-ray, predstavnika zadnje generacije optičnih medijev, imata zelo rada enkripcijo. Kot najbrž veste, je video vsebino z njiju možno predvajati samo na napravah, ki nikjer ne prepuščajo nekriptiranega signala. Za enkriptiranje se uporabljajo posebni ključi, vsaka naprava ima lastnega, v primeru varnostne luknje pa jih je možno tudi blokirati. O tem procesu sicer še ni prav dosti znanega, a Slashdot že poroča, da je nedavno prvič prišlo do njega, in sicer v primeru programske opreme WinDVD 8. Ker je ključ, ki ga program uporablja za enkripcijo, nekako ušel v javnost, je postal neveljaven in bo zato neuporaben za filme, ki bodo izšli v prihodnje. Še malo teorije.

4 komentarji

AACS razbit

Gizmodo - Tako, kot je pred leti padel CSS, je sedaj padla zaščita, ki jo uporabljajo optični mediji nove generacije. Sistem, imenovan AACS, je heker, ki se na na doom9 forumih predstavlja z imenom Muslix64, lastnoročno razbil, obenem pa izdal tudi programsko opremo (januarja bo objavil še izvorno kodo), s pomočjo katere lahko redki lastniki HD-DVD in Bluray enot in ploščkom enostavno izdelajo varnostno kopijo.

Več o zadevi na Gizmodu in v izvorni temi na doom9, ogleda vreden je tudi posnetek, ki ga je avtor ponudil kot dokaz.

23 komentarjev

Spet o zaščiti glasbenih CD-jev

The Register - Tokrat bom pisal o "razbitju" najnovejše zaščite glasbenih ploščkov - MediaMax CD3. Študent univerze Princeton je našel način, kako obiti zaščito, s preprostim pritiskom dvigalke (shift tipka), v času ko vstavimo plošček v računalnik. Zaščita je narejena tako, da se ob prvem zagonu zaščitenega ploščka naložijo posebni gonilniki, ki nato "motijo" predvajanje in s tem tudi kopiranje vsebine ploščka. CD vsebuje poleg pesmi v klasičnem AIFF standardu, ki je namenjen predvajanju na Hi-Fi napravah, še DRM zaščitene pesmi v WMA formatu. Slednje lahko na računalniku nemoteno predvajamo, ter si jih presnamemo na DRM osveščen prenosni predvajalnik.

Če pa ob vstavitvi ploščka držimo dvigalko, preprečimo samozagon inštalacije zlih gonilnikov in tako brez problemov dostopamo do skladb. Na univerzi so povedali, da je to do sedaj najpreprostejši znani način kako obiti zaščito. Več o tem v orginalnem članku.

Današnja industrija vlaga ogromno denarja v novejše in boljše zaščite pred nelegalnim...

12 komentarjev