»

Prehod na DDR3 se vleče

X-Bit Labs - Pomnilnik je pravzaprav nared za prehod na generacijo DDR3 v računalnikih, le sama akcija se ne zgodi, bi lahko dejali. Prvotno predstavljen že - v računalniški branži daljnega - leta 2007 se DDR3 nekako ni uspel prebiti na matične plošče. Prehod s SDR na DDR je trajal dve leti, prehod na DDR3 pa še pol leta dlje. Kod torej hodi DDR3? Na X-Bit Labs ocenjujejo, da ne bi bilo nič čudnega, če bi se prehod zavlekel na štri leta.

Če bomo imeli srečo, ga torej pričakujemo leta 2010, razlog zato pa je kakopak upočasnjevanje potrošnje in investicij. Tudi Intelu in AMD-ju se ne mudi pretirano, saj bo prvi svoja čipovja za Nehaleme, ki bodo podpirala izključno DDR3, zaradi dragega pomnilnika in slabe prodaje predstavil šele septembra letos. Medtem ima AMD nekaj težav s stabilnostjo krmilnika DDR3, tako da kakšne pretirane naglice ni pričakovati, pravijo. Vprašanje pa ostaja, ali je to nujno slabo, saj nova vrsta pomnilnika doslej običajno ni prinesla kakšnih astronomskih pohitritev, zgolj...

66 komentarjev

Nižja napetost za DDR3

X-Bit Labs - JEDEC se je odločil znižati osnovno napetost DDR3 pomnilnika z 1,5 na 1,35 V, s tem pa bomo dobili nov, DDR3L standard. Novi kompleti pomnilnikov bodo označeni s PC3L (torej PC3L-8500 za 1066 MHz kit), razveseljiv pa je podatek, da bodo popolnoma kompatibilni z obstoječimi sistemi. V SPD EEPROM čipu bodo na novih modulih dodane le zakasnitve oz. frekvence, pri katerih bo pomnilnik deloval z 1,35 volti, nato pa je naloga proizvajalcev matičnih plošč le, da dodajo podporo v BIOS, če je omejitev napetosti zgolj stvar software-a. Če podpore na plošči ne bo, bo pomnilnik enostavno deloval pri 1,5 V.

Nižja napetost naj bi prihranila do 20 % električne energije, Joe Macri, član JC-42.3 pomnilniškega komiteja, pa pravi, da želijo napetost v prihodnosti znižati na vsaj 1,25 V oz. še manj, če bo tehnologija to dopuščala.

36 komentarjev

Kingston naznanil DDR3 spominski modul z dosedaj najnižjo CAS zakasnitvijo

Daily Tech - Podjetje Kingston je danes obelodanilo, da so proizvedli DDR3 Hyper X pomnilniški modul, ki se ponaša z ultra nizkimi zakasnitvami. Delovni takt novih HyperX modulov bi naj znašal vse do 1375 MHz, pri čemer bi naj CAS zakasnitev obdržali pri (za DDR3) precej nizki vrednosti 5.



Kingston ponuja nove module v dveh različicah - kot samostojno 1 GB ploščico ali kot 2 x 1 GB dvokanalni paket. Za samostojni modul (KHX11000D3UL/1G) so pri Kingstonu predlagali ceno okoli 400 $, za dvokanalni kit (KHX11000D3ULK2/2G) pa 800 $.

DDR3 je torej neizpodbitno tukaj, le korak od običajnega namiznega računalnika. Ali bo v primerjavi z DDR2 predstavljal revolucijo ali zgolj malenkostni evolucijski premik, pa so poskušali...

25 komentarjev

DDR3 devetega maja

The inquirer - Intel je prestavil datum izida novega veznega čipa Bearlake, ampak tokrat, zanimivo, ne naprej, temveč nazaj na 9. maj (prvotni datum je bil 27. maj). Glavna novost prihajajočih matičnih plošč, ki bodo temeljile na Bearlakeu, bo seveda podpora pomnilniku DDR3, kako bo to vplivalo na performanse, zaenkrat ne vemo. Intel je namreč zabičal vsem proizvajalcem, ki imajo sicer izdelke že pripravljene, naj ne objavljajo rezultatov testov. Inquirer opozarja, da najbrž sprva ne bomo preveč navdušeni, podobno kot pri prehodu z DDR na DDR2, saj so kljub visokim frekvencam delovanja visoki tudi dostopni časi, kar prinaša slabe rezultate.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Intel z dobičkom, AMD z izgubo

Slo-Tech - Procesorska giganta sta objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Vsekakor so lahko bolj zadovoljni pri Intelu, ki je ob 8,9 milijarde dolarjev dohodkov imel 1,6 milijarde dolarjev dobička. Več o tem preberite v Intelovem sporočilu za javnost. AMD je medtem v prvem četrtletju letošnjega leta imel 1,23 milijarde dolarjev dohodkov in 611 milijonov izgube. Več informacij o AMD-jevem poslovanju najdete v njihovem sporočilu za javnost.

8 komentarjev

Micron predstavil prvi DDR3 čip z 1 gigabitno gostoto zapisa

Daily Tech - Do sedaj je zgornja meja gostote zapisa DDR3 čipov znašala 512 Mb, Micron pa je včeraj predstavil 1 Gb DDR3 čip. Čipi bodo izdelani v 78 nm tehnologiji, prenos podatkov se bo gibal v razponu od 800 do 1600 MT/s (čipi bodo dejansko delovali pri frekvencah od 400 do 800 MHz), pri čemer pa bodo proti DDR2 seveda imeli slabše zakasnitve. Prednost DDR3 čipov je torej podvojena hitrost glede na DDR2 in do 30 % zmanjšana poraba energije, ki je posledica znižanja delovne napetosti iz 1,8 V (DDR2) na 1,5 V.



Micron bo s proizvodnjo predvidoma začel na začetku naslednjega leta, kar je precej...

6 komentarjev

Windows bankomati

Finance - Že letos lahko pričakujemo prve bankomate v Sloveniji, ki bodo temeljili na operacijskem sistemu Windows NT. Do zdaj so bankomati delovali pod OS/2, zato bo dosežen velik napredek v smislu multimedijske predstavitve ter uporabniškega vmesnika. Možna bo tudi priključitev tiskalnika in s tem izpis podatkov, lažje pa se bodo znašli tudi slepi, saj bo možna tudi uporaba zvoka. Vendar tudi slabih strani ni malo. Windowsi niso znani po svoji varnosti, zato bi spreten heker verjetno lahko vdrl v sistem. Pojavlja pa se tudi vprašanje uporabniške prijaznosti v smislu "kje so tiste tipke Ctrl+Alt+Del", vendar vseeno upajmo na najboljše. Klik!

26 komentarjev