»

Bing bo hranil IP-je pol leta

CNet - Microsoft je napovedal, bo skrajšal obdobje, v katerem se IP-naslovi hranijo v povezavi z iskalnimi ključnimi besedami na njihovem spletnem iskalniku Bing. Prej je ta meja znašala 18 mesecev, za njeno skrajšanja pa so se odločili zaradi zahtev Evropske unije.

Bing takoj po iskanju IP-naslove loči od podatkov o uporabniških računih (deidentifikacija), tako da v bazi ostanejo povezani le IP-ji in iskalni termini. Po pol leta bo razdružil še to dvoje, popolnoma pa izbrišejo podatke po 18 mesecih. Novo prakso bodo udejanjili čez 12 do 18 mesecev.

Tekmec Google IP-naslove anonimizira po devetih mesecih, izbriše pa jih prav tako po poldrugem letu. To je, tako pravijo, nujno za zaščito iskalnih rezultatov in varovanje...

0 komentarjev

Google Video po novem samo iskalna storitev

Ars Technica - Odkar je Google prevzel YouTube, je bila njegova storitev Google Video nekako odveč. Ista zadeva na dveh koncih uporabnike samo zmede, zato so jo fantje posodobili in spremenili njen namen. Odslej bo delovala tako kot večina ostalih Google funkcij, služila bo namreč predvsem iskanju. Pri tem sicer ne bo analizirala celotnega spleta, ampak zgolj kopico popularnejših strani, specializiranih za objavljanje posnetkov (poleg YouTubea še MySpace, BBC, Yahoo Video, Metacafe, itd.). V prihodnosti se bo seznam seveda razširil, trenutno pa je največja težava prepoznavanje podvojenih posnetkov.

Izvorna novica.

17 komentarjev

iGoogle je tu!

Ars Technica - Ne, žal ne gre za v tajnosti pripravljeno kombinacijo mobilnika, mp3 predvajalnika, iskalnika in brivnika, narejenega v okviru partnerstva Appla in Googla. Slednji so se zgolj odločili, da posodobijo svojo storitev, imenovano Google Personalized Homepage, o kateri smo že pisali, ter jo v okviru procesa tudi preimenovali. Glavna novost so t.i. gadgeti, ki so predpripravljeni in jih bodo lahko uporabniki brez posebnega znanja programiranja sami nastavljali ter pošiljali svojim znancem. Med drugim bodo lahko vključevali posnetke z YouTubea, fotografije, opomnike na pomembne datume, možno pa jih bo tudi avtomatsko posodabljati (vsak dan nova erotična slika za vašo drago).

Kljub vsemu pa je izbira imena tokrat malce bolj zanimiva od vsebine, saj gre za očitno provokacijo, poslano v smer Cupertina. Za kakšno drugo podjetje to ne bi predstavljalo posebne ovire, saj tudi Apple rad provocira, a Google je znan po svojem trudu za prijazno delovanje, poleg tega so v preteklosti pogosto...

12 komentarjev

Podjetja se bojijo Google Pekla

Slashdot - Kljub temu, da je njihovo glavno vodilo Ne bodimo zlobni, lahko pri Googlu marsikomu pošteno zagrenijo življenje. Nekatera ameriška podjetja se tako pritožujejo, da so izgubila enormne količine denarja, ker jih je iskalni algoritem zaradi določenih (pogosto neznanih) razlogov poslal v t.i. Google Pekel. To v bistvu pomeni, da je stran rangirana zelo nizko in da uporabniki ne bodo dobili povezav nanjo, četudi bodo vnašali relevantne iskalne termine. Ker ima največji iskalnik na svetu trenutno popolno prevlado in posledično monopol pri posredovanju informacij, je lahko to za podjetja, ki temeljijo na poslovanju preko spleta, nočna mora.

Izvorna novica.

3 komentarji

Google bo ponudil nadzor brskanja

Ars Technica - Najnovejši izdelek Googlovih programerjev bi znal polepšati življenja tistim malce bolj pozabljivim, odločili so se namreč, da bodo uporabnikom ponudil pomnjenje vseh njihovih spletnih aktivnosti. Funkcija se imenuje Web History, uporabnikom pa omogoča, da si ogledajo različne strani, po katerih so v preteklosti brskali, ter po njih iščejo. Na prvi pogled vsekakor privlačna zadevica, seveda pa se poraja vprašanje, kaj se skriva za njo. Paranoiki menijo, da bi Google z lahkoto izkoristil zbrane informacije v svoj prid, posebno v navezi z DoubleClickom, ki so ga pred kratkim prevzeli. Izvorna novica.

22 komentarjev

Google: več kot 300.000 Intelovih serverjev

DigiTimes - Po poročanju DigiTimes-a naj bi se Google in Intel pogodila o nakupu med tristo in štiristo tisoč strežnikov, temelječih na Intelovih procesorjih Xeon. Intel naj bi poleg tega ustrezne vezne nabore za strežnike kar podaril Googlu. Poleg Intela ima pri kupčiji prste vmes tudi Gigabyte, ki bo dobavil matične plošče strežnikov. Kot je znano, se je Google pred dobrim letom odločil za AMD-jeve strežnike, vendar kot vse kaže bo sedaj spet presedlal na Intelove sisteme. Googlova odločitev tako utegne vplivati na tržna deleža obeh procesorskih velikanov na trgu strežniških procesorjev.

Več o tem na DigiTimes.

27 komentarjev

Google dobil svežo preobleko

Primer aktualne preobleke.

Neowin - Poleg tistih strani, ki jih avtorji brskalnikov ter ISP-ji nastavijo za domače, je med najpopularnejšimi vsekakor Google, stran, ki je pravzaprav najbolj znana ravno po svoji preprostosti. Pred približno dvema letoma so obiskovalcem omogočili, da se prijavijo in si Google uredijo po lastnih merah, s čemer so naleteli na precej dober odziv. Zato so se odločili, da potezo nadaljujejo in tako po novem ponujajo preobleke za omenjeni Google Home Page, ki se bojda odzivajo tudi na trenutno obdobje dneva. Novica izvira z Neowin-a.

24 komentarjev

X-bit labsi na obisku v AOpen

X-Bit Labs - Pretorijanec je poročal o Creativovi tovarnici, jaz pa bom pod drobnogled vzel AOpen-ovo tovarno.
Fantje (in morda še kakšna punca) pri X-bitih so bili zadnje čase kar zaposleni. Poleg pisanja novic in testov so se odpravili v na Tajvan v AOpen-ovo tovarno, kjer so si ogledali izdelavo nekaterih AOpen-ovih izdelkov. Zakaj ravno AOpen-ovo tovarno? Od podjetja so dobili posebno povabilo, pa tudi podjetje samo postaja vse bolj pomembno in zanimivo (spomnite se njihovih "otročjih" matičnih plošč). AOpen pa ne izdeluje samo matičnih plošč. Že dalj časa izdelujejo tudi grafične kartice, CD/DVD enote, modeme, itd. Skratka preberite si X-bitov res podroben članek, da boste znali ceniti trud, ki ga ljudje vložijo, da zadovoljijo računalniške razvajence.

Še zanimivost (ko smo že ravno pri daljnnjevzhodnih deželah): kot gotovo že veste, ima večina računalniških podjetij proizvodnje zmogljivosti ravno na Tajvanu ali kaki drugi daljnjevzhodni državi. Vendar zakaj ravno na daljnem vzhodu?...

0 komentarjev