»

Prenos po mobilnih omrežjih raste, večino ga povzroči manjšina

TG Daily - V podjetju Bytemobile, ki se ukvarja z upravljanjem video prometa na internetu, so nanovo odkrili Paretov zakon. Italijanski inženir Vilfredo Pareto je že daljnega leta 1906 ugotovil, da veliko večino vseh dogodkov povzroči manjšina vzrokov - sam je postavil številki na 80 in 20 odstotkov. V Bytemobilu pa so ugotovili, da so pri prenosu podatkov prek mobilnih omrežij lani prvikrat videovsebine prevzele prvo mesto po količini prenesenih podatkov. Letos naj bi se ta delež povečal za polovico in dosegel 60 odstotkov, ker so pametni telefoni vedno bolj priljubljeni.

Pareto se skriva v podatku, da 10 odstotkov vseh uporabnikov ustvari 90 odstotkov vsega prometa. To je tudi razlog, da si mobilni operaterji vedno...

25 komentarjev

Projekt Honey Pot ujel milijardo spama

Število aktivnih botov

Slashdot - Projekt Honey Pot, ki od leta 2004 zbira informacije o IP-naslovih, uporabljenih za spamanje, je prejšnji teden prestregel milijardto nezaželeno elektronsko sporočilo. Ocenjujejo, da za vsak prejet kos spama, ki konča v Honey Potu, resnični uporabniki prejmejo 125 podobnih poročil. Ob tej prelomnici, ko so nagrmadili že toliko materiala, so pripravili kratek pregled izsledkov.

Največ spama izvira iz Kitajske (11,4 odstotka), ki ji sledijo Brazilija (9,2), ZDA (7,5), Turčija (6,3) in Nemčija (6,0). To seveda ne pove mnogo o njegovi resnični provenienci, saj večino spama razpošljejo boti, zombiji in drugi ugrabljeni računalniki, ko so v drugih državah kot njihovi zli nadzorniki.

Od leta 2004 je letna rast števila botov...

10 komentarjev

Za pošiljanje spama izključitev z univerze

Slashdot - Da je definicija spama zelo raztegljiv pojem, priča sledeča zgodba. Študentki z Michigan State University grozi izključitev zaradi pošiljanja večjega števila sporočil fakultetnemu osebju. To samo po sebi ni nič nenavadnega, bolj zanimiva pa je opredelitev sporočila kot spam. Kara Spencer namreč ni pošiljala reklam za aspirin sumljivega izvora ali s tovornjake padle rolexe, temveč je osmim odstotkom osebja (391) poslala mnenje o spremembi delovnega koledarja, saj se skupina nekaterih fakultetnih uslužbencev in študentov ni strinjala z novostmi, ki so jih uvedli za prve letnike. To je odgovorne tako razjarilo, da so ji zagrozili z izključitvijo. Za pomoč je prosila FIRE, kjer so tak odziv univerze obsodili. Medtem pa Kara Spencer čaka odločitev in pravi, da bo šla tudi na sodišče, če bo treba.

24 komentarjev

Od interneta odrezali prvega spamerja

Washington Post - V nevpadljivi 30-nadstropni stolpnici v središču Silicijeve doline v San Joseju so včeraj malo znanemu podjetju McColo Corporation odklopili internetno povezavo. To ne bi bila nikakršna novica, če ne bi takoj za tem drastično upadla količina poslanega spama po spletu. IronPort ocenjuje, da je padec znašal 66 odstotkov, ali z drugimi besedami, Spamcop.net ugotavlja, da je število poslanih spamsporočil padlo s 40 na 10 na sekundo.

Strokovnjaki pravijo, da so se pri McColo ukvarjali s celo paleto nečednih poslov. Nudili so spletno gostovanje za mednarodna podjetja in sindikate, ki so vdirali v računalnike, razpošiljali viruse in prek elektronske pošte ponujali lažna zdravila, modne dodatke, varnostne programe in celo otroško pornografijo. Ni še znano, ali so bile proti McColo podane tudi kakšne obtožnice, FBI in Tajna služba pa ne dajeta komentarjev.

Mark Rasch, nekdanji tožilec za področje spletnega kriminala, komentira, da ponudniki gostovanja načeloma ne morejo biti odgovorni za...

15 komentarjev

Googlovi poštni strežniki postajajo raj za spamerje

GMail

vir: Ars Technica
Ars Technica - Potem ko je bila pred kratkim objavljena analiza napada na Google-ov zvočni del CAPTCHA zaščite pred spamerji, ki je efektivno popolnoma zaobšla Google-ovo zaščito, saj naj bi se dalo doseči tudi 90 odstotno uspešnost ugibanja, pa je bil danes objavljen še en članek, ki razkriva da so Google-ovi poštni strežniki ranljivi za t.i. man-in-the-middle napade.



Raziskovalcem iz INSERT-a je tako uspelo zaobiti GMail-ovo omejitev 500-tih sporočil, ki jih lahko naenkrat pošlje uporabnik, brez da bi jim Google omejil dostop, ali jih opozoril na morebitne posledice nadaljnjega početja. Kar naredi ti dve varnostni ranljivosti še nekoliko bolj kritični je dejstvo, da ponudniki internetne pošte velik del elektronske pošte zavrnejo že s prepoznavo izvora pošte - prepoznajo namreč...

23 komentarjev

Večina emailov še vedno spam

The inquirer - Inquirer poroča o relativno zaskrbljujočih dejstvih, po zadnjih podatkih je namreč še vedno skoraj 90 odstotkov vsega prometa elektronske pošte zgolj nezaželena pošta oz spam. Največ emailov poskuša prodati farmacevtska sredstva za izboljšanje potence, na drugem mestu so prevare z delnicami, evolucijski krog novih in novih prevar pa je zelo kratek, zato so strokovnjaki vedno bolj zaskrbljeni. Boj proti določenemu tipu spama je po besedah Amirja Leva, vodilnega v podjetju Commtouch, brezupen, saj si spamerji v najkrajšem možnem času izmislijo nov trik in izničijo ves trud nasprotnikov. Očitno bo edina prava rešitev temeljita preureditev protokola.

Izvorna novica.

35 komentarjev

Najboljše in najslabše s CeBIT-a

The inquirer - Inquirer sedaj že tradicionalno poroča o navdušujočih predstavitvah in ogabnih kiksih, ki jih imajo obiskovalci enega največjih svetovnih sejmov priložnost videti te dni v Hannovru. V novici lahko najdete prihajajoče tehnologije (recimo Corsair-ov primerek pomnilnika DDR3), poročila o zabavnih dogodkih s sejma ( glasni Abit-ovci) ter rahlo absurdnih izdelkih, kot je miška s Putinovim portretom. Veselo branje!

9 komentarjev

Subliminalna sporočila v spamu

Slo-Tech - Zlobni oglaševalci, ki za svoje namene izkoriščajo šibkosti elektronske pošte, se z vedno novimi in novimi metodami borijo proti spam filtrom, na drugi strani pa poskušajo svoje oglase narediti bolj privlačne. Tako se zadnje čase največkrat pojavljajo sporočila, ki vsebujejo grafične datoteke, v katerih je reklamni tekst, da se izognejo filtriranju pogostih besed. Pred kratkim pa se je pojavila zelo zanimiva verzija tovrstnega spama, ki vsebuje animirano sličico. Za animacijo se ne skrivajo poskočni grafični učinki, temveč prepovedan način oglaševanja s pomočjo subliminalnih sporočil. Prejemnik sporočila tako večino časa vidi običajen tekst, vsakih 17 sekund pa se za nekaj stotink pojavijo napisi BUY. Sicer naj animacija ne bi resno poskušala vplivati na naše podzavestno razmišljanje, temveč gre zgolj za poskus izogibanja filtrom, a je stvar vseeno zanimiva. Podrobnejši opis in demonstracija nove metode sta na voljo tukaj.

Upam, da se bom zdaj lažje odločil za katero od metod...

17 komentarjev

Spam kot umetnost

News.com - Očitno je možno, vsem uporabnikom Interneta in elektronske pošte predobro znan in nadvse ljub spam, poleg oglaševanja razno raznih čudežnih tabletk, uporabljati še v kakšne druge namene.

Takega mnenja je vsaj Alex Dragulescu, romunski umetnik, ki z uporabo računalniške tehnologije, natančneje, posebnih algoritmov, "spreminja" spam v računalniško generirane podobe - rože -, poimenovane Spam Plants. To počne tako, da s prej omenjenimi algoritmi analizira dele spam elektronske pošte, poišče povezave med njimi in nato le-te predstavi v grafični obliki. To pa ni edini tovrstni projekt...

10 komentarjev

Napaka v kodi omogočila "spammanje" naročnikov konkurenčnega operaterja

vir: Dnevnik
Dnevnik - Dne 25. julija je več deset tisoč Mobitelovih naročnikov (vključno z avtorjem) prejelo nenaročeno sms oglasno sporočilo, ki jih je pozivalo k prestopu h konkurenčnemu operaterju mobilne telefonije.

Za tisoč tolarjev nagrade za vsakega "prestopnika" k zelenemu mobilnemu taboru, se je 33-letnemu Saši z Dolenjske zdelo vredno potruditi in napisati skripto, s katero je naročnikom rdečega operaterja pošiljal oglasna sporočila s Simobilove spletne strani.

Iznajdljivi Saša je napisal...

19 komentarjev