»

AMD napovedal nabor ukazov SSE5

Ars Technica - V dokaz temu, da še niso umrli, so pri AMDju pred kratkim predstavili njihov nov nabor ukazov pod imenom SSE5. V dokumentaciji (PDF) je nov 128-bitni nabor ukazov podrobno opisan. Dodanih bo več kot 100 novih ukazov, ki bi naj opazno pospešili račune, saj se zgledujejo po AltiVec naboru, ki omogoča računanje z več kot dvema operandoma. Jasno je, da hoče AMD ponoviti zgodbo z x86-64 naborom, kjer je Intel kasneje prevzel njihovo tehnologijo. Zlobni jeziki pa pravijo, da bo zadeva verjetno bolj podobna 3Dnow!, saj SSE5 ni v celoti kompatibilen s prihajajočim Intelovim naborom SSE4 (Zabavna poimenovanja, kajneda?), kar pomeni da bo eden izmed standardov skoraj gotovo moral prepustiti...

11 komentarjev

Intel X38 Express prihaja

Daily Tech - Intel bo v kratkem predstavil novo namizno platformo za najvišji del trga, ki bo nadomestila zastareli 975X Express. Glavni novosti, ki ju prinaša novi chipset, sta podpora PCI-Express 2.0 in DDR3, vsebuje pa tudi nekatere zaenkrat še vizionarske funkcije. Z X38 bodo namreč, če se bo proizvajalec tako odločil, delovali prihajajoči procesorji Penryn ter trojčki ATI-jevih nad fiziko navdušenih grafikulj. Izdelke na novi platformi je napovedalo dosti pomembnejših izdelovalcev matičnih plošč (podrobne specifikacije na spodnji povezavi), za overclockerje najbolj zanimiva bo najverjetneje DFI-jeva, saj bo vključevala (kljub Intelovem...

81 komentarjev

Znane zmogljivosti Penryn-a

Daily Tech - Intel je dal na dan določene informacije o svojih prihajajočih procesorjih, ki bi znale pritegniti pozornost bralcev, saj gre za številke, ki jih imamo najraje - rezultate testov. Kljub rahlo neprimernim testom (3,3-gigaherčen procesor so primerjali z 2,9-gigaherčnim starejšim modelom) številke kažejo na obetavne performanse Penryn-a, za katere je najbolj odgovoren novi nabor ukazov SSE4 ter višja FSB frekvenca. Več o testih, ki so bili izvedeni na konfiguraciji z dvema gigabajtoma pomnilnika, GeForce-om 8800GTX in 32-bitno Visto, v izvorni novici.

11 komentarjev

Intel o prihajajočih procesorjih

Ars Technica - Na današnji tiskovni konferenci so predstavniki Intel-a spregovorili o Penryn-u, nasledniku Core 2 procesorjev. Narejen bo v 45-nanometrskem proizvodnem procesu, glavne nove pridobitve pa bodo: SSE4 (zelo laično rečeno - pohitreno izvajanje določenih matematičnih operacij, korenjenje bo npr. bojda 4x hitrejše od C2D, kar bo v končni fazi prineslo do 40% hitrejše kodiranje filmov in 20% bolj gladko igranje), več cachea (6 MB za dvo- in 12 MB za štirijedrnike) ter hitrejša virtualizacija. Prijeten povzetek in podrobnejšo razlago vseh novosti boste našli na Ars Technici.

DODATEK: Tudi Register poroča o isti zadevi, prav tako AnandTech.

3 komentarji

Intel predstavil Santa Roso

Hartware.net - Na pravkar odvijajočem se CeBIT-u je Intel javnosti prikazal novo platformo za prenosne računalnike, ki smo jo do zdaj poznali pod kodnim imenom Santa Rosa. Poglavitni novosti ki ju omenjena platforma prinaša sta hitrejša in zmogljivejša brezžična povezava, t.i. Wireless-N (802.11n) in Intel Turbo Memory, flash pomnilnik, ki služi kot medpomnilnik pri uporabi trdega diska. Le-to naj bi omogočalo kar dvakrat višje hitrosti delovanja sistema. Obe novosti naj bi pripomogli tudi k manjši porabi in daljšemu delovanju baterije.Na Intelovem veznem 965GM naboru temelječa platforma naj bi na police trgovin prišla predvidoma v drugem četrtletju letošnjega leta.

Več o tem na hartware.net

16 komentarjev

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

Intel uspešno preizkusil jedro, izdelano v 45nm tehnologiji

Slo-Tech - Intel je že preizkusil novo jedro, poimenovano Penryn (prišel je čas, da si to ime zapomnite), zgrajeno v 45nm tehnologiji. Gre za naslednika zloglasnga jedra Conroe. Penryn bo poleg manjše površne prinesel nove SSE ukaze, več L2 predpomnilnika, višje hitrosti, pri tem pa bo energijsko enako požrešen kot predhodnik. Komercialno naj bi bil dobavljiv nekje v drugi četrtini tega leta. Intel pri tem ne zagotavlja, da bo bodo vse matične plošče s podnožjem 775 z veseljem sprejele novinca v svoj topel objem.



Novega proizvodnega procesa bo deležna vsa procesorska družina, tako strežniški, namizni, kot tudi procesorji, namenjeni mobilnim računalnikom.

12 komentarjev