»

Bridgestone razkazuje ultratanek barvni e-papir

engadget - Podjetje Bridgestone, ob katerem velika večina takoj pomisli na pnevmatike, se od marca 2006, ko so sklenili pogodbo s Hitachijem, med drugim ukvarja tudi z razvojem in izdelavo e-papirja. Sodelovanje se je očitno obneslo, saj so lani že izdali dvobarvni e-list, prejšnji petek pa so razkazovali 8 palčno različico, ki je sposobna prikazati 4096 barv pri ločljivosti 80 dpi in se ponaša z izredno tankostjo (0,29 mm). Na predstavitvi so pokazali tudi doslej največji e-list, in sicer velikosti A3 (29,7 x 42 cm), kar ustreza 21,4 palčnemu zaslonu. Slednji bo (sprva) na voljo le oglaševalcem, na trgu pa bi se naj pojavil enkrat v naslednjem letu.



Novice na engadget, Japan Today in

29 komentarjev

Žalostna prodaja Viste na Kitajskem

Newlaunches - Kljub obsežni reklamni kampanji (demonstracija na spodnji sliki), ki jo je Microsoft izvedel v najbolj poseljeni državi na svetu, se mali rumeni niso preveč zmenili za njihov nedavno izdani operacijski sistem, vsaj ne toliko, da bi ga pridobili po legalni poti. Glede na uradne podatke naj bi namreč bilo prodanih zgolj 244 primerkov, kar je seveda smešno malo. A bolj kot za norčevanje iz Redmondovcev je ta podatek pomemben za prikaz grozne stopnje nelegalnega kopiranja, s katero se soočajo Kitajci. Za en sam dolar je namreč kar na ulici mogoče...

53 komentarjev

Novosti v Vista jedru - 3. del

Microsoft - Mark Russinovich, avtor več znanih orodij za administracijo sistema Windows pod imenom Sysinternals, je kot obljubljeno v reviji TechNet Magazine objavil še tretji članek in zadnji članek o novostih v jedru Windows Viste. V prvem in drugem članku je opisal novosti v zvezi s procesi, I/O, upravljanjem pomnilnika, zagonom in zaustavitvijo ter upravljanjem z energijo, v tretjem delu pa se je posvetil prav tako pomembnima temama, zanesljivosti in varnosti.

Na kratko:

Prva novost je Kernel Transaction Manager, ki razvijalcem programske opreme za Visto omogoča preprosto uporabo transakcij za spremembe v datotečnem sistemu in registru. Aplikacija, ki želi opraviti več hkratnih sprememb v sistemu, lahko tako šele po vseh uspešnih operacijah potrdi spremembe (ang. commit), ki šele po tem postanejo vidne, v primeru napake (ali fizičnega izpada) pa se vse do tedaj opravljene spremembe prekličejo in sistem se povrne v prvotno stanje.

Izboljšano je tudi prestrezanje napak. Vista sedaj ob...

35 komentarjev

Vista slaba v UIF testih

OSNews - UIF je kratica za user interface friction, po slovensko trenje (virtualno, seveda), ki ga povzroča uporabniški vmesnik. Omenjena količina sicer ne spada pod okrilje Systeme International, a vseeno predstavlja pomemben podatek o uporabniškem vmesniku. Gre za težavnost opravljanja različnih vsakodnevnih pravil v okviru posameznih vmesnikov, ki ni izmerljiva na absolutni lestvici, jo je pa precej enostavno primerjati med posameznimi operacijskimi sistemi. Med drugim so vključeni podatki, kot je natančnost miškinega kazalca, hitrost odpiranja menija, itd.

OSNews poroča, da so na Pfeiffer Report opravili teste in omenjeno trenje izmerili na Windows Vista, Windows XP ter Mac OS X. Pri tem so prišli do zaključka, da Apple-ov skupek programske kode še vedno vsebuje najbolj gladek uporabniški vmesnik, Vista pa se je, presenetljivo, kljub prenovljenemu in visualno zloščenemu vmesniku obnesla slabše od starejše različice Oken.

77 komentarjev

Prodaja Viste nad pričakovanji

CNet - V decembru, prvem mesecu, ko je novi Microsoftov operacijski sistem Windows Vista bil naprodaj podjetjem, so zabeležili prodajo nad pričakovanji.

Čeprav točnih številk ne izdajajo, je prihodek od prodaje Viste v Združenih državah Amerike za 62,5 odstotka višji kot je bil leta 2000 takoj po izdaji Windows 2000 in le slabe 4 odstotke nižji od prihodka pri Windows XP.

Za prodajo Viste ostalim uporabnikom, kar se bo zgodilo po 30. januarju, pa pričakujejo, da bo dosegla ali celo presegla prodajo operacijskega sistema Windows XP. Glede na to, da kar 80 odstotkov Microsoftovih prihodkov izvira iz prodaje novih računalnikov, bodo končne številke v veliki meri odvisne od števila prodanih osebnih računalnikov čez leto.

207 komentarjev

Robotski stražar z orožjem

Slashdot - NewLaunches poroča, da je Samsung v sodelovanju s korejsko univerzo razvil robota, ki bo stražil demilitarizirano cono med Severno in Južno Korejo.

Robot je opremljen z dnevno in infrardečo kamero za noč in dan. Obe kameri sta sposobni približevati pogled. Sposoben je razlikovati med ljudmi in drevesi, hkrati pa nosi tudi 5,5 mm strojnico. Opremljen je še z zvočnikom, ki morebitne tarče opozori, naj se predajo ali pa dobijo popoln zadetek v glavo. Roboti se bodo začeli prodajati nekje leta 2007 za približno 200.000 dolarjev.

Že vem, kako se bom v naslednjem letu akviziterjev znebil!

129 komentarjev