»

Mac Pro bodo kot kaže sestavljali na Kitajskem

The Wall Street Journal - Apple je zadnja leta ponosno razglašal, da vse njihove najzmogljivejše računalnike sestavljajo v ZDA, natančneje v teksaškem Austinu. Gre za pomembno držo v času, ko se podjetja, večinoma zaradi nižjih cen delovne sile, odločajo za selitev proizvodnje v druge dele sveta. Kakorkoli, ko kaže so tudi pri Applu podlegli, kot poročajo ameriški mediji (vir je plačljiv, alternativa), ki se sklicujejo na vedenje dobro obveščenih, naj bi zadnji model Maca Pro sestavljali v tovarni podjetja Quanta Computer v bližini Šanghaja. Ne le zaradi nižje cene, v podjetju niso bili docela zadovoljni s kakovostjo in hitrostjo v teksaški tovarni.

Sodeč po odgovoru predstavnikov Appla, nekaj zares je na stvari: "Kot vsi naši izdelki, je...

26 komentarjev

Apple z novim Macom Pro

Slo-Tech - Apple je izdal novega Maca Pro, ki ga bodo začeli prodajati še letos. Novinec stane 3000 dolarjev in predstavlja najzmogljivejši Applov računalnik ta hip, namenjen profesionalnemu delu, kot je naprimer obdelava videa ali slik. Če pa si zaželite dražjo opremo, lahko osnovno ceno dvignete vse do 10.000 dolarjev, kolikor stane najzmogljivejši Mac Pro.

Najprej opazimo prenovljeno zunanjost. Od prvega Maca Pro leta 2006 do danes so bili namreč vsi modeli klasično sivi v obliki škatle, kot si računalnik tudi predstavljamo. Ta dizajn so podedovali od prejšnje družine Power Mac, ki so jo nadomestili. Mac Pro 2.0 je eleganten črn kovinski valj. V tipično minimalističen dizajnu nima nobenih napisov ali...

156 komentarjev

Le nadgradnja BIOS-a je potrebna za dvanajstjedrni Mac Pro iz leta 2009

Apple umetno zahteva nakup novih sistemov

vir: Ars Technica
Ars Technica - Apple je lani predstavil osvežene računalnike Mac Pro, ki so s seboj prinesli nekaj velikih novosti. Med njimi je bila verjetno najzanimivejša podpora dvema šestjedrnima procesorjema, s čimer so uporabniki dobili 12 fizičnih procesorskih jeder. Starejši Mac Pro-ji, izdelani komaj leto prej, v letu 2009, do takšne nadgradnje niso bili upravičeni, saj je uradno niso podpirali. Zgodba je bila podobna še z nekaterimi drugimi lastnostmi, npr. s prenosom zvoka prek priključka mini-DisplayPort, ki je uradno na Mac Pro-jih iz leta 2009 uporaben zgolj kot slikovni izhod.

Zahvaljujoč članu strani in foruma netkas.org se vse to spremeni. Stran netkas.org je sicer zbirališče hekerjev OS X-a ter zbirališče uporabnikov operacijskega sistema na t.i. Hackintoshih, sicer...

14 komentarjev

Apple posodobil svojo linijo prenosnikov in zaslonov

Aluminijasta kocka

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Kot so po prostranstvih interneta že nekaj časa krožile govorice o posodobitvi prenosnikov, je Apple danes pred nekaj urami predstavil posodobljeno linijo svojih prenosnikov. Najnovejši modeli Apple-ovih prenosnikov pa tokrat niso osveženi le s sicer suhoparnim povišanjem hitrosti procesorja in/ali grafičnih kartic, pač pa se tokrat ponašajo tudi z novo obliko.



Za nov dizajn pa Apple ni izbral le preoblikovanja svoje nadvse prepoznavne linije prenosnikov, pač pa se je odločil, da bo ohišje za svoje prenosnike v celoti izdeloval iz enega kosa aluminija. S postopkom preoblikovanja enega kosa aluminija v ohišje s pomočjo CNC naprav je Apple tako postavil nov standard, saj še noben proizvajalec prenosnih računalnikov ne izdeluje ohišij na podoben način....

205 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

AppleInsider - Apple Inc. je včeraj, v sredo, 4. aprila 2007, po tihem dokončno le predstavil svoj namizni računalnik Mac Pro za profesionalce, ki se po novem lahko naroča z vse do osmimi jedri, ki se seštejejo s pomočjo dveh 4-jedrnih Xeonov na osnovi Core arhitekture.

V Apple-ovi spletni trgovini (zaenkrat le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, od naslednjega tedna dalje pa dosegljiv tudi v večini večjih evropskih držav; čeprav večina evropskih Apple Store-ov ža kar nekaj časa sprejema prednaročila) lahko tako po novem skonfigurirate Mac Pro delovno postajo s parom 3 GHz-nih Xeonov s kodnim imenom " Clovertown". Tudi novi Xeoni - kot že do sedaj večina iz serije 5xxx - je zgrajena na Core mikroarhitekturi.



V primeru, da boste pri nakupu izbrali 8-jedrne Clovertowne prištejte k osnovni ceni Mac...

26 komentarjev

Nadgrajevanje Mac Pro

AnandTech - Na AnandTechu so šarili po nedavno predstavljeni Applovi delovni postaji. V srebrno ohišje so najprej nameščali pomnilniške module različnih proizvajalcev, ki so povečini dosti cenejši od tistih z jabolčnim blagoslovom, preizkušali so, kako na sistemu tečejo Okna XP, največja poslastica članka pa je zamenjava vgrajenih procesorjev. Ker so se kot ena najuglednejših strani dokopali do testnih primerkov prihajajočih štirijedrnih Xeonov (jedro Clovertown), so dva takšna čipa namestili v Maca namesto standardnih dvojedrnih Xeonov z jedri Woodcrest. Na manjše presenečenje vseh je zadeva delovala brez problemov, performans novih čipov pa niso razkrili, saj jih k molku veže posebna pogodba, ki so jo ob prevzemu testnih...

0 komentarjev

Apple predstavil Mac Pro

Mac Pro

Slo-Tech - Apple-ov prehod na Intelova srca je s predstavitvijo Mac Pro končan. V kateri koli konfiguraciji boste dobili par Woodcrestov (Xeon 5100 – 4 MB L2 in 1.33 GHz FSB), od 2, preko 2.66, do 3 GHz. Mac Pro z dvema 2.66 GHz Xeon 5100, z 1GB RAM-a, GeForcem 7300GT (256MB RAM) in 16x SuperDrive pogonom, bo denarnico stanjšal za 2.499 dolarjev. Na očitke, da gre še vedno za (pre)drage stroje, Jobs odvrača, da podobe Dell-ove postaje stanejo skoraj 1000 dolarjev več.



Najnovejša delovna postaja je na zunaj enaka kot prejšnja, G5. Ohišje se na zunaj ni spremenilo, novosti so...

126 komentarjev