»

Samsung za Apple že začel proizvajati A9

Slo-Tech - Medtem ko sta iPhone 6 in iPhone 6 Plus s procesorskim čipom A8 še vedno velik hit, je Samsung že začel proizvajati njegovega naslednika A9; za zdaj gre za preizkusne primerke.

Proizvodni proces se še vedno manjša, pa čeprav se približujemo skrajnim fizikalnim mejam miniaturizacije. A7 je bil zgrajen v 28 nm, A8 v 20 nm, medtem ko bo A9 v 14 nm FinFET. Gre torej za primitivne, a vendarle prve korake v svet 3D-čipov. Samsung ima trenutno dve tovarni, v katerih lahko proizvaja v tem postopku: v Austinu v ZDA in v Giheungu v Južni Koreji. Čipe A9 za zdaj izdelujejo le v Austinu, kar je bila bojda Applova zahteva, saj bodo imeli tako čipi naziv Made in USA. V tovarno so vložili skoraj štiri milijarde dolarjev, da so jo pripravili na novo tehnologijo.

Zgodovina se...

14 komentarjev

Navijanju prijazen Tualatin

Overclockers Australia - Ko smo že mislili, da se bodo procesorji, grajeni v 0.13 mikronski tehnologiji navijali hvaležno kot leni dijak po narejenem popravnem izpitu (heh [:D]), smo bili nad sposobnostmi procesorjev razočarani. Edini pravi 0.13 mikronski procesorji so bili Pentiumi 4, saj so nekateri model 1600 navili že na 2400 in več ter ga razglasili kot Celerona 300A sedanjega časa. No, pri Avstralcih izgleda to ne velja, saj je neki navijalec svojega Tualatina pripravil do delovanja na zavidanja vrednih 1722 MHz - in to z 80 W peltierovim elementom, kar je za današnje pogoje razmeroma malo.

9 komentarjev

AMD bo sodeloval z UMC

X-Bit Labs - Pa smo dočakali tudi dogodek, ki je bil iz dneva v dan bolj verjeten - AMD se je odločil, da bo UMC postal njegov pomemben zaveznik, ki bo razbremenil AMD-jeve tovarne za izdelavo procesorje. Tu je posebno izpostavljena tovarna v Dresdnu, za katero je že dalj časa znano, da deluje s polno obremenitvijo. Vendar pa uradni podatki, ki jih je novinarjem razdal AMD še vedno dajejo precej medlo sliko o tem, kakšne prednosti naj bi za AMD prineslo sodelovanje z UMC. X-bit labsi predvidevajo, da UMC ne bo proizvajal 0.18 mikronski, ampak bolj 0.13 mikronske procesorje. Tu pa se vse skupaj še malce bolj zaplete, saj bo UMC lahko začel proizvajati 0.13 mikronske procesorje šele jeseni, ker trenutno nima ustrezni proizvodnih kapacitet. Zaenkrat še ni znano, katere procesorje naj bi UMC proizvajal.
In kaj naj bi podjetji imeli od sodelovanja? UMC bo najbrž profitiral s tem, da bo dobil stalnega naročnika, AMD pa bo lahko končno razbremenil svoje proizvodne zmožnosti. Naj kot zanimivost...

0 komentarjev

Ali bo UMC proizvajal Durone?

X-Bit Labs - Duroni so zadnje čase postali kar malce problematični procesorji, saj AMD nima tako velikih proizvodnih kapacitet, da bi lahko ustregel številnim naročilom, ki prihajajo iz celega sveta. Ravno zaradi tega ne preveč prijetnega problema, so se pojavile številne govorice, da naj bi se AMD na skrivoma dogovarjal s tajvanskim gigantom UMC o proizvodnji Duronov. Čeprav so to samo govorice, obstaja kar nekaj logičnih podlag za tak ukrep:
  • Če bo hotel AMD konkurirati Intelu, bo moral povečati proizvodnjo procesorjev Duron (o selitvi proizvodnje procesorjev Athlon XP zaenkrat še ni bilo govora), za kar bi bil UMC idealen

  • UMC ima zelo dobre proizvodnje linije za izdelavo čipov z 0.18 mikronsko tehnologijo, trenutno pa se že pospešeno pripravljajo na posodobitev proizvodnje linije za izdelavo čipov z 0.13 mikronsko tehnologijo.

  • UMC daje usluge zelo majhnemu številu velikih podjetij, kar naj bi pomenilo, da bi AMD-ju gotovo posvetili veliko pozornosti. Poleg vsega tega pa je znano, da sta...

0 komentarjev

AMD vendarle ne spi

The inquirer - Za AMD sem bil že kar malo v skrbeh, saj se mi je vse bolj zdelo, da so inženirji popolnoma zaspali na lovoriki, saj od predstavitve 1 GHz Morgana nismo ugledali nobenih novih procesorjev, Palomine pa lahko še vedno bolj ali manj občudujemo na raznih velikih "hardware" straneh, kjer imajo vsaj po mojem kar precej dobre stike z AMD-jem. No, ko sem si prebral novico na The Inquirerju se počutim malce bolj pomirjenega, saj vidim, da AMD-jevi inženirji ne spijo, ampak pridno delajo na različnih projektih.
Kot lahko razberemo iz novice, se AMD pospešeno pripravlja na 0.13 mikronsko tehnologijo. Tako bo AMD začel že v četrti četrtini proizvajati 0.13 mikronske vaferje, prvi procesorji, ki bodo izdelani na podlagi te tehnologije pa bodo Duroni, ki jih bomo videli v prvi polovici naslednjega leta. AMD navaja, da bo celotna tovarna v Dresdenu do konca leta 2002 že dokončno prilagojena izdelovanju procesorjev v 0.13 mikronski tehnologiji in izdelovala od 50 do 60 milijonov procesorjev na...

2 komentarja

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Plemeniti nameni ali biznis?

Slashdot - Zadnje čase je mogoče opaziti, da se na mreži pojavlja vse več (distributed) programov z raznimi plemenitimi nameni, kot je raziskovanje zdravila za rak ali AIDS. Po pravici povedano osnovni namen SETIja, torej iskanje vesoljčkov ob teh srceparajočih programih kar izgubi na pomenu, in opaziti je, da se tudi Slo-Techerji navdušujejo nad njimi. No, izkazalo se je, da program univerze na Oxfordu le ni tako plemenit, kot se zdi. Za vsem skupaj namreč stoji popolnoma komercialno podjetje iz Austina, ki moč vaših procesorjev prodaja najboljšem ponudniku ali pa vaše računalnike izkorišča za testiranje/nabijanje obiska določenim stranem. Kako plemenito, kajne? Pa da ne boste mislili, da gre za nekakšne govorice... Člankom s Slashdota pa menda gre verjeti?
Jaz bom kar ostal pri SETIju .

17 komentarjev

Uradne informacije o Hammerjih

EBN - Na EBNju lahko zasledimo zanimivo poročilo predsednika AMDja, Hectorja Ruiza, o njihovih procesorjih osme generacije, 64 bitnih Hammerjih. Zaenkrat izgledajo zadeve precej bolj obetavno, kot z Intelovim never-ending-story-Itaniumom, saj so dejansko določeni datumi izida novih procesorjev (in kot vemo, se AMD stvari, kot so datumi, dejansko drži). Prvi 64 bitni procesor, ClawHammer (namenjen 1-2 procesorskim sistemom), je tako najavljen za prvo četrtletje 2002, medtem ko se bodo prvi primerki pojavili že proti koncu leta 2001. SledgeHammer (4-8 procesorski sistemi) pa lahko pričakujemo v drugem četrtletju 2002.

0 komentarjev

Modri proti zelenemu

Overclockers Online - Duroni z modrimi jedri že kar nekaj časa burijo duhove overclockerjev. Razlog za to je najverjetneje v tem, da ti procesorji sploh ne bi smeli obstajati, saj modra jedra delajo le v Dresdenski tovarni, medtem ko so po AMDjevih podatkih vsi Duroni narejeni v Austinu. Razlog za takšno navdušenje nad temi procesorji je domneva, da modri Duroni uporabljajo bakrene medtranzistorske povezave (za razliko od navadnih aluminijastih), kar naj bi omogočalo boljšo overclockabilnost. Vse te govorice so se odločili raziskati na Overclockers Online in so si zato priskrbeli modrega in zelenega Durona, ter ju primerjali med seboj. Po njihovih rezultatih razlikev bistvu ni, toda težko bi rekel, da so objektivni. Za test so namreč...

7 komentarjev

Več o AMDju in 0.13 mikronski tehnologiji

X-Bit Labs - Takoj, ko je AMD najavil, da bo leta 2002 začel prodajati prve 0.13 mikronske procesorje, se je pojavilo vprašanje kje jih bodo proizvajali. Glavna kandidata sta bili tovarni v Austinu in Dresdnu ( obe trenutno proizvajata 0.18 mikronske procesorje )... No, sedaj je znano, da je AMD že začel z opremljanjem Dresdenske tovarne z novimi proizvodnimi linijami, ki so jih menda kupili pri IBMu. Prvi procesorji bodo z njih prišli že koncem leta 2001, šlo pa bo za Thoroughbrede ( 0.13 mikronske Palomine ). Masova proizvodnja teh procesorjev se bo začela v prvem četrtletju 2002.

0 komentarjev