»

Intel: prihodnost so počasnejši in varčnejši čipi

Slo-Tech - Odkar je Intelov soustanovitelj Gordon Moore pred pol stoletja bistroumno ugotovil, da na enaki površini vsaki dve leti dobimo dvakrat več tranzistorjev, kar z drugimi besedami predstavlja eksponentno povečevanje računsko moči glede na ceno in potratnost, smo se kar razvadili. Inženirji so vsako leto predstavljali nove, boljše, hitrejše čipe, vsakih nekaj let pa so proizvodni postopek prestavili na manjšo litografijo. Fiziki v zadnjem času opozarjajo, da trkamo na skrajne fizikalne meje mogočega, ko gre za zmanjševanje litografije, kjer je fundamentalna omejitev velikost atomov. Če želimo slediti Moorovemu zakonu, pričakujemo preboj z novimi tehnologijami, kot so spintronika, tranzistorji na tunelski efekt ipd. Kaj pa če bo prihodnost drugačna?

Intelov podpredsednik in vodja oddelka za tehnologijo in proizvodnjo William...

91 komentarjev

Toshiba končala razvoj 19 nm-bliskovnega pomnilnika

X-Bit Labs - Medtem ko Intel in Micron pripravljata 20 nm-tehnologijo za izdelavo bliskovnega pomnilnika, je Toshiba naznanila, da je končala razvoj 19 nm-tehnologije. Razvoj je končan, z njeno uporabo pa so izdelali že prve primerke 64-gigabitnih bliskovnih NAND-čipov. Kasneje bodo predstavili še izdelke, ki bodo imeli v eni celici lahko zapisane tri bite in ne le dveh, kot je to običaj v trenutnih MLC-čipih.

Ti dosežki bodo Toshibi omogočili proizvodnjo manjših čipov, ki bodo spričo tehnologije Toggle DDR2.0 tudi hitrejši. Tako bomo verjetno kmalu dobili tudi pametne telefone s kapaciteto 128 GB, saj je Toshiba stlačila 16 čipov v eno ploščico. Prve delujoče primerke bo javnost dobila že konec meseca, medtem ko se bo...

26 komentarjev

SiS gre na 0.13 mikronov

DigiTimes - Pri Silicon Integrated Systems (SiS) so najavili, da se bodo v tretji četrtini tega leta začeli postopoma preusmerjati na proizvodnjo 0.13 mikronskih čipov. Postopoma zato, ker sprva še ne bodo uporabljali bakrenih povezav, ampak bodo le-te v proizvodnjo vključene šele leta 2003. Trenutno pri SiS proizvedejo kar 50 % čipov že z 0.15 mikronsko tehnologijo (novejši nabori, čipi Xabre), medtem ko se nabori SiS645 še vedno proizvajajo s staro 0.18 mikronsko tehnologijo. Pri SiS obenem še dodajajo, da bo tudi Xabre 600, ki ga trenutno še vneto pričakujemo, še vedno 0.15 mikronski, medtem ko bo Xabre II, ki naj bi na tržišče prišel nekje pred koncem tega leta, najverjetneje prvi SiS-ov čip, ki bo proizveden z novo 0.13 mikronsko tehnologijo.

0 komentarjev

Procesorji v prihodnosti

EETimes - Kljub temu, da so procesorji danes postali cenovno dokaj ugodne in močne zverine, ki lahko poganjajo še tako zmogljive programe, se njihov razvoj kljub temu ni ustavil, ampak se nemoteno nadaljuje naprej. Danes se vsi čudimo nad procesorjem Pentium4, ki vsebuje kar 42 milijonov tranzistorjev, vendar pa nas inženirji opozarjajo, da to ni nič v primerjavi s prvimi čipi, ki bodo vsebovali kar milijardo tranzistorjev in jih bomo videli leta 2007. Da pa vmesno obdobje ne bo preveč "dolgočasno", se bomo lahko zabavali z opazovanjem, kako napreduje tehnologija izdelave. Leta 2003 bomo tako ugledali prve čipe, ki bodo izdelani v 0.09 mikronski tehnologiji, leta 2005 0.065 mikronske in leta 2007 0.045 mikronske čipe. Pusto ne bo niti pri razvoju novih ohišij za procesorje, katerim proizvajalci iz dneva v dan posvečajo več pozornosti, saj nam procesor le malo koristi, če je vsa tehnologija nabasana v tehnološko zastarelem ohišju. Intel pospešeno pripravlja svoj BBUL (bumpless build-up...

2 komentarja

Prvi 512 Mbitni čipi v 0.13 mikronski tehnologiji

X-Bit Labs - Čeprav se zdi, da je nova 0.13 mikronska tehnologija izdelave najbolj primerna ravno za procesorje in grafične kartice, se nanjo že dalj časa pripravljajo tudi podjetja, ki izdelujejo pomnilnik. Tako je Winbond pred kratkim objavil, da načrtujejo izdelavo prvega 512 Mbitnega 0.13 mikronskega pomnilniškega čipa. To so zaenkrat še vedno bolj poizkusi, saj se nam masovna proizvodnja obeta šele v Q2 2002. So pa poizkusi dober pokazatelj, da pomnilniška industrija še vedno brca.

0 komentarjev

25 GHz do leta 2005

The Register - Zadnjič sem poročal, da razvijajo nove tehnologije, kako povečati frekvenco procesorjev čez mejo, ki jo predstavljajo sami delci.
Tako bodo Intelovi raziskovalci v nekaj tednih predstavili tehnologije, ki bodo v nekaj letih omogočili frekvence do 25 GHz. Tako razvijajo "pomanjšan tranzistor", ki bo omogočal manjšo porabo energije, hkrati pa minimizacija ne bo bo vplivala na elektronski šum.
Za podrobnosti pa poglejte sem.

4 komentarji

Štiri giga? Prebito...

Tweak3D - Na IDF, o katerem sem vam že govoril, se je zgodilo... Intel je predstavil 4GHz procesor. Njegovega imena, jedra in vseh drugih lastnosti niso želeli povedati. Pokazali so le, da dejansko teče pri 4GHz in uporablja le zračno hlajenje!
Sklepamo lahko, da je narejen v 0.13 mikronski tehnologiji. To zato, ker Intel (še) nima možnosti izdelave .11 mikronskih procesorjev, 0.15 mikronska tehnologija pa bi bila težko zmožna narediti kaj takega. S tem je Intel dokazal tudi, da kaj lahko naredi z 0.13 mikronsko tehnologijo... Pri Micronu so že pred mesecem dni napovedali, da bodo kmalu začeli izdelovati pomnilniške čipe z 0.13 mikrosko tehnologijo. Kar pomeni, manjše čipe. Kar pomeni, da ne bo tako dolgo, ko bomo lahko videli 1024MB DDR pomnilniške module... Prihodnost je več kot svetla. Prihodnost žari!

5 komentarjev

Intelovi 0.13 in 0.18 mikronski procesorji

The inquirer - Ta novica na The Inquirerju sicer ni nič posebnega, je pa zanimiva, ker v obliki roadmapa obravnava Intelove procesorje v 0.13 in 0.18 mikronski tehnologiji. Ob roadmap sliki je sicer tudi nekaj teksta, vendar nič takega, kar nebi že slišali (umiranje Pentiuma 3, prehod iz 0.18 na 0.13 mikronsko tehnologijo). Zeh . Legenda:
Svetlo rjava - 0.18 mikronski procesorji
Zelena - 0.13 mikronski Northwoodi
Roza - mešanica 0.18 mikronskih in 0.13 mikronskih Pentiumov 4
Svetlo modra - 0.13 mikronski Celeroni

1 komentar

Intel skubi Tualatina

Ace's Hardware - Tualatin (Coppermine-T), naslednik Coppermina, bi naj prišel med nas nekje v tretjem četrtletju naslednjega leta. Sprva zelo obetaven procesor sedaj postaja vse manj privlačen. Pri Intelu so namreč potrdili, da bo imel le 256KB L2 predpomnilnika (namesto načrtovanih 512KB), ter da za njega ne bo na volljo DDR čipovij. V bistvu bo njegovo čipovje le malce predelan i815E z oznako B.Če je ta poteza pametna ali ne bomo še videli, čeprav so nagibi jasni. Glavni Intelov procesor naslednje leto bo Pentium4, Tualatin s takimi zmogljivostmi pa bi ga zlahka prehitel po popularnosti. Po Intelovem načrtu namreč bi naj Tualatin v prihodnosti zamenjal Celerone, medtem ko bo Pentium4 tisti "ta pravi" procesor.

0 komentarjev

Tudi AMD na 0.13 mikronski tehnologiji

CNet - Potem, ko je Intel vse stavil na izid 0.13 mikronskega Pentiuma4 ( NorthWooda ) v začetku 2002, je AMD galantno odgovoril z najavo dveh novih procesorjev, Thoroughbreda in Appalooosa ( mater, kje dobijo ta imena [:D]). V prvem primeru gre za predelanega Palomina ( ki je predelani TBird [;)]) na 0.13 mikronski tehnologiji in za bakrenimi povezavami, drugi pa je, kot ste lahko uganili, predelani Morgan ( aka predelani Duron ). Za informacije o dejanskih zmogljivostih pa bomo še malce počakali [:))]. Več informacij najdete tukaj.

5 komentarjev

Intel končal razvoj 0.13 mikronske tehnologije

Intel - Danes je Intel slavnostno objavil, da so končali z razvojem 0.13 mikronske tehnologije, ki jim omogoča "izdelavo čipov s tranzistorji, ki so debeli približno 1/1000 človeških las" [;)]. Kaj to pomeni za nas, navadne uporabnike? V bistvu več pozitivnih stvari. Z novo tehnologijo bo tudi Intel začel uporabljati bakrene povezave v procesorjih ( AMD jih uporablja že kar nekaj časa ), kar bo omogočilo doseganje višjih frekvenc in tudi, upajmo, boljšo overclockabilnost. Druga velika prednost novih čipov bo manjša poraba energije, in sicer za okoli 20%, saj bodo potrebovali le 1.3V napajalne napetosti. Zadnja prednost bo začetek uporabe 300mm silicijevih rezin namesto sedanjih 200mm, kar bo ceno čipov spustilo za približno 30%.Prve čipe na 0.13 mikronski tehnologiji bomo verjetno videli jeseni 2001, in sicer bo šlo za Coppermine-T ( Tualatin ) in Pentium4 Northwood. Sliši se lepo, sedaj moramo še samo počakati......

0 komentarjev