»

Izsiljevalski Darkleech se čedalje bolj širi po internetu

Ars Technica - Modul Darkleech, ki se vstavi v Apache na spletnih straneh in okuži obiskovalce, je zelo trdoživ. Čeprav se po spletu širi že vsaj od februarja 2011, je danes bolj razširjen in aktivnejši kot kdajkoli prej, ugotavljajo v ESET-u. V zadnjih devetih mesecih je okužil 40.000 domen, od tega samo maja kar 15.000. Marca je bilo kar 30 odstotkov vseh spletnih groženj povezanih prav z Darkleechem.

Darkleech opreza za nezaščitenimi in neposodobljenimi namestitvami Apacheja in ko kakšno najde, se ugnezdi vanjo. Potem pa na spletne strani, ki jih ta strežnik serviva, vgradi element iframe, ki uporabnike napoti na okuženo stran. Od tam se na njihov računalnik prenese Blackhole, ki poizkuša izkoristiti ranljivosti v brskalniku ali vtičnikih (Java, Acrobat Reader ...). Če mu to uspe, na računalnik prenese Pony Loader, Nymaim in Sirefef.

Končni rezultat je...

7 komentarjev

Štiri desetletja računalniških virusov

Slashdot - Na Net Security so pripravili članek, da nas spomnijo na 40. obletnico računalniških virusov. Prvi virus za računalnike je bil napisan davnega leta 1971 in se je imenoval Creeper (takrat imena virus še niso uporabljali, zato je več definicij, kateri je bil prvi virus). Bil je neškodljiv in bolj kot nadloga zanimivost oziroma demonstracija zmožnosti. Širil se je po ARPANET-u (predhodnik interneta) in iskal neokužene računalnike z operacijskim sistemom TENEX. Ko je našel enega, sej je tja premaknil (dobesedno, saj je svojo kopijo na prvem računalniku pobrisal) in izpisal I'm the creeper, catch me if you can! Nato je zgodbo ponavljal in ponavljal.

Prelomnice v zgodovini virusov so bile Elk Cloner leta 1982, ki je kot prvi...

12 komentarjev

Encarta prek MSNja

Slo-Tech - Uporabniki MSN Messengerja lahko preizkusite zanimivo stvar, avtomatizirani sistem za iskanje odgovorov prek Microsoftove enciklopedije Encarte, imenovano Encarta Instant Answers. Računalniškemu sogovorniku postavljate vprašanja, ta pa vam na to odgovori z jedrnatimi odgovori in/ali vam v oknu Messengerja prikaže stran z željenimi informacijami.

Pod kontakte dodajte naslov encarta@conversagent.com in na spisku kontaktov se pojavi Encarta, s katero lahko takoj začnete pogovor. Primeri vprašanj, ki jih sistemu lahko zastavljate (zna tudi računati [8-)] - prikaže tudi postopek!) so:
  • Show me the flag of Slovenia
  • What is the time in Somalia?
  • How many calories are there in an orange?
  • What is five times two?
  • Solve 2x^2+7x=5
Seveda lahko poskusite tudi običajen pogovor in se zabavate ob domiselnih odgovorih, s katerimi vam sogovornik postreže [8-)]

84 komentarjev

Cenzura v MSN Messengerju

Source Forge - Kot nas je v forumu opozoril Grudge in kot lahko izkusite tudi vsi uporabniki MSN Messengerja sami, se je Microsoft odločil filtrirati vsebino pogovorov po svojem protokolu. Vsa sporočila, ki vsebujejo besedni niz download.php, so zavrnjena in ne dosežejo prejemnika, zanimivo pa je, da lahko niz download.asp normalno pošljemo. Filter deluje na ravni strežnika, ne odjemalca, zato ne pomagajo niti alternativni oz. večprotokolni odjemalci.

131 komentarjev

Microsoft in Yahoo sklenila IM partnerstvo

Yahoo News - Microsoft ter Yahoo sta sklenila povezati svoja IM izdelka, tako da bodo lahko uporabniki MSN Messengerja ter Yahoo! Messengerja po novem medsebojno komunicirali. Za vse, ki komunicirajo s pomočjo omenjenih dveh programov, je to vsekakor vzpodbudno, saj se bo njihovo število močno povečalo, pa tudi obe podjetji sta se s potezo rešili resne medsebojne konkurence (Yahoojev Sporočevalec je čez Lužo bistveno popularnejši kot pri nas).

Do junija 2006 lahko tako pričakujemo možnost pošiljanja sporočil med uporabniki obeh programov, kasneje pa podjetji upata tudi na podporo glasovni komunikaciji (VoIP).

55 komentarjev

MSN Web Messenger

Microsoft - Microsoft je pred nedavnim omogočil vsem svojim uporabnikom .NET Passporta (Messenger, Hotmail, MSN, Beta testerji), dostop do njihove storitve za izmenjavo sporočil, MSN Messenger, preko vašega spletnega brskalnika, kar je še posebej uporabno, če ste za požarnim zidom, ki preprečuje povezavo na MSN Messenger server. Storitev je še v fazi testiranja in sprejemajo predloge ter komentarje. Končna različica naj bi prišla nekje proti koncu tega leta.

Sistemske zahteve za uporabo storitev:
- MS Internet Explorer 5.0, Netscape 7.0 ali Mozilla 1.6 na operacijskem sistemu Windows
- Povezava na internet
- .NET Passport
- Izključeno blokado Pop-up oken

Storitev, ki je vsekakor vredna preizkusa.

16 komentarjev

Ponovna poplava popravkov

Slashdot -

Danes zjutraj nas je zopet pričakal zajeten kupček popravkov za Okna. MS03-043, kot ga imenujejo je napaka v Windows Messenger Service (kar ni isto kot MSN Messenger) in daje napadalcu možnost popolne kontrole (spet?) nad Okni NT, 2000, XP in 2003.

Malimehki priporoča čimprejšnjo posodobitev sistema (tisti, ki tega še niste storili). Prav tako bi bilo morda pametno, da čimprej onemogočite Messenger Service. Najprej Windows Update potem pa Slashdot.

20 komentarjev

Prvi virus v MSN Messenger

The Register - Pojavil se je prvi virus, ki se razširja s pomočjo MSN Messenger programa. W32/Hello, internetni črv, se širi na računalnikih z operacijskim sistemom Windows, kot datoteka Hello.exe. Če uporabnik klikne na to datoteko, ki je v resnici Visual Basic 5 aplikacija, črv napravi bližnjico brez imena in ikone v start-up mapi v Windows-u. Potem se bo poskušal poslati vsem ljudem na kontaktni listi uporabnika MSN Messenger programa.
Če MSN Messenger ni instaliran na računalniku v pričakovani mapi, se bo namesto črva prikazalo sporočilo: "Run-time Error '91'. Object variable or With block variable not set."
Ta črv je označen kot low risk, ker se ne razširja hitro ter ne povzroča dosti škode. Vseeno pa je v opozorilo uporabnikom, da naj bodo previdni tudi pri programih za "instant messaging".

4 komentarji