»

Duke ugasnil strežnik novičarskih skupin

Prvi strežnik za usenet

Slashdot - V preteklosti popularne novičarske skupine, poimenovane tudi s tujko usenet, sta si leta 1979 izmislila Tom Truscott in Jim Elli z Univerze Duke. Že leto pozneje sta sistem tudi v praksi postavila. Kot naslednik elektronske deske (BBS) so nam novičarske skupine dolga leta služile kot točka za izmenjavanje izkušenj na internetu, dokler jih niso preglasili forumi. Kljub temu so nam pustile zajetno zgodovino; ne samo zakladnice znanja, temveč tudi novo besedišče. Troll, spam, LOL in flame war so angleške besede za podpihovalca, nazaželeno sporočilo, glasen krohot in podžiganje, ki so nastale zaradi novičarskih skupin. Na začetku tega meseca smo poročali, da je svoje novičarske skupine ukinil Microsoft, sedaj pa...

5 komentarjev

Microsoft ukinja svoje novičarske skupine

Slashdot - Pred davnimi časi, še preden je bil internet množično dostopen, smo za komunikacijo uporabljali tako imenovane elektronske oglasne deske (BBS). Te so umrle še v prejšnjem stoletju. Kasneje so se razširile novičarske skupine (USENET), ki so svoj zenit že prešle, a še vedno kljubujejo spletnim forumom, čeprav vedno težje. Microsoft, na primer, jih ne bo več držal pri življenju.

Redmondski velikan je napovedal, da bodo ukinili približno 2000 javnih in 2200 zasebnih novičarskih skupin, ki so bile namenjene Microsoftovim izdelkom in partnerjem. Z junijem 2010 jih bodo prestavili na forume v sklopu TechNeta, MSDN in Microsoft Answers. Razlog naj bi bil spam, saj so v Microsoftu zapisali, da forumi ponujajo boljši nadzor nad spamom. V zadnjem letu se je število obiskovalcev teh novičarskih skupin prepolovilo, posredno pa Microsoft tudi priznava, da bo vzdrževanje foruma cenejše. Vse skupaj seveda zavito v celofan z besedami, da gre za evolucijo skupnosti in sporazumevanja.

0 komentarjev

Google zagnal OneBox

Google - Kot smo pretekli teden napovedali, je Google res ponudil svoj iskalnik po glasbi, ki ga je poimenoval OneBox. Stvaritev je zdaj tu, tako da si lahko ogledamo, kaj nam je Google res pripravil. Z iskanjem po imenu skladbe, albuma ali izvajalca je moč dobiti vse podatke na enem mestu, tudi odlomke, ki jih nudita partnerski strani iLike in Lala, ali pa kupiti celoten posnetek. Prav tako nov iskalnik pomaga pri iskanju skladb, katerih imena ne poznamo, če le poznamo avtorja ali košček besedila. Za razvoj glasbenega okusa pa so se povezali s stranmi Pandora, imeem in Rhapsody, ki bodo posojale svoje povezave, tako da bodo uporabniki lahko srečali glasbo, ki je sorodna iskalnim pojmom. Predogled je že mogoč, a le z ameriški IP-jev.

9 komentarjev

Ko monopol prevlada...

Google Groups

vir: Wikipedia
Wired Blog - O nevarnostih monopola in kam nas lahko le-ta privede je bralstvo Slo-Tech-a načeloma seznanjeno, a ker nam je že Burke dal vedeti, da ne smemo počivati na lovorikah, dodatno čtivo vsekakor ne more biti odveč. Tokrat si bomo ogledali kako je več kot dvajset let internetne zgodovine lep čas rjavelo na Google-ovih policah in do prvega omembe vrednejšega članka po teh policah sploh ni bilo možno spodobno iskati.



Usenet, ki se je pojavil leta 1979 in tako letos obeležuje svojo tridesetletnico, je dolga leta služil kot edino sredstvo skupinskega sporazumevanja na internetu - šele po njegovih najstniških letih so se namreč sploh pojavili prvi forumi, ki so mu kasneje v...

29 komentarjev

UPC na Nizozemskem začel omejevati hitrost dostopa do interneta

Slashdot - Nizozemski ponudnik dostopa do interneta UPC Broadband je začel na Nizozemskem omejevati hitrost dostopa do interneta. Z 20. avgustom so uvedli novo shemo, ki bo od 12.00 do 24.00 ure omejila hitrost na eno tretjino običajne za vse protokole razen HTTP. Tudi določene strani, ki so znane po veliki pasovni zahtevnosti, bodo upočasnjene, čeprav do njih vodi HTTP.

Preizkusno so shemo že pred tem uvedli v pokrajini Flevoland, kjer naj bi požela pozitivne kritike, saj se je večini uporabnikov odzivnost izboljšala. Kot razlog za te poteze v UPC-ju navajajo en odstotek uporabnikov, ki nenormalno veliko uporabljajo svojo pasovno širino s prenosom datotek iz novičarskih skupin in prek omrežij P2P - po njihovih besedah zlorabljajo omrežje - zaradi česar imajo ostali uporabniki težave s hitrostjo in zakasnitvami. Uradna najava v nizozemščini in prevod z Googlom.

Dodajmo še, da nizozemski UPC Broadband nima več nobene povezave z našim UPC Telemachom. Letos maja je namreč sklad Mid Europa...

50 komentarjev

Prvo desetletje spama

NetCraft - V petek smo "obhajali" že deseto obletnico spama, kot ga poznamo danes. Netcraft nas je namreč spomnil, da je 5. marca 1994 odvetniška pisarna (nič čudnega, da so odvetniki tako nepriljubljeni med navadnimi smrtniki) Canter & Siegel zasmetila novičarske skupine z reklamami za svoje storitve pri znani ameriški loteriji za "zelene karte". Ker niso takoj našli učinkovitega načina za blokado tega in še nekaj naslednjih spamov iste odvetniške pisarne, so idejo kmalu pograbili tudi ostali in zgodilo se je, česar so se mnogi bali: počasen zaton novičarskih skupin. Medtem je hkrati s popularnostjo interneta krepko naraslo tudi število spletnih strani, kjer so neprevidni avtorji objavljali svoje in tudi druge el. naslove in spam se je preselil v el. pošto, stvari pa so prišle že tako daleč, da nekateri že napovedujejo počasen zaton tudi te storitve in napovedujejo nove oblike el. pošte, npr. simbolično poštnino za vsako poslano sporočilo ipd.

Za "zgodovinarje" bo morda zanimiva tudi...

1 komentar

Porast internetnega kriminala

The Register -

Sodeč po podatkih IFCC (Internet Fraud Complaint Center), je bilo letos čutiti močan porast kriminala prek interneta. Tako poročajo, da so letos dobili več kot 120.000 pritožb in poročil o prevarah, medtem ko so jih lani zgolj 75.000, kar predstavlja skoraj dvotretjinsko rast.

IFCC je pričel delovati maja 2000, ko sta ga ustanovila FBI in NW3C (National White Collar Crime Center) in odtlej kot neprofitna organizacija omogoča internetnim uporabnikom po svetu, da prijavljajo ves t.i. cyber kriminal. Še to, če jih boste iskali na internetu, vedite, da se je IFCC pred tednom dni preimenoval v IC3 (Internet Crime Complaint Center), češ da njihovo ime sedaj bolje odseva njihovo primarno nalogo. Več o tem.

0 komentarjev

Yahoo Search

ZDNet - V svojih prvih dneh pisunstva sem pisal o 'dobroti' Microsoftovega Internet Explorerja: ob vpisu neveljavnega naslova nam IE ni prikazal znane strani '404', ampak nas je raje preusmeril na svoj iskalnik. Ne smemo pozabiti, da je, kar se tiče prirejanja Windowsov ter IEja, Microsoft v veliki prednosti pred konkurenti, saj ga lahko prireja na veliko nižjem nivoju, kot je to omogočeno drugim razvijalcem dodatkov za IE. A Yahooju je le uspelo: Yahoo Experience. Stvarca poleg IM programčka (ala MSN Messenger) nastavi tudi nemalo IE 'tweakov', med poglavitnimi pa sta možnost preusmerjanja uporabnika iz MSjevih iskalnih strani na Yahoojeve. Druga dobrota vsebuje dodatno orodno vrstico, ki se namesti pod obstoječe IEjeve. Stvarce ne kanim preskusiti, vaši komentarji pa so vsekakor dobrodošli. Aja - Klik!

2 komentarja

SPAM

CNet - Besedo spam boste zaman iskali v angleško-slovenskih slovarjih, vendar to ne pomeni, da je ljudje ne uporabljajo. Besedo spam ste gotovo slišali v Monty Pythonu ali pa ste je videli na konzervi (spam je nekakšen doručak). Poleg teh dveh definicij, pa obstaja še ena, katere pa ljudje ne marajo preveč, saj prinaša same sitnosti - to je e-mail spam, ki ga prepoznamo po raznih pismih sreče, navodilih za dvigovanje potence, receptih za pridelovanje zeliščnega ecstasy-a in podobnih. Kako se zavarovati pred spamom? Predvsem z lastno pametjo - ne objavljajte svojega e-maila v raznih novičarskih skupinah. Če pa ste po naključju prejeli spam e-mail, pa nikoli ne odgovarjajte nanj, saj bo spamer vedel, da je vaš račun aktiven in vas še bolj zasul z raznimi sporočili. O spamarski problematiki so se obsežno razpisali na CNetu. Če se boste vsaj malo ravnali po njihovih navodilih, boste najverjetneje obvarovali svoj poštni predal pred nepovabljeno pošto. Še zanimivost: nekateri so programerji so...

0 komentarjev

Google počasi oživlja deja.com-ov arhiv novičarskih skupin

CNet - Google je dal uporabnikom na voljo arhiv sporočil na groups.google.com novičarskih skupin (Usenet, ali tudi newsgroups), od leta 1995 naprej. Teh sporočil je več kot 650 milijonov in predstavljajo dober vir informacij z najrazličnejših področij.
Ta arhiv si je predhodno lastila deja.com spletna stran. Maja 2000 so izklopili starejši del arhiva novic, kar pa uporabnikov ni ravno razveselilo. Stanje te strani se je slabšalo, dokler ga Google ni prevzel februarja letos. Ker pa je Google delal na vgradnji arhiva novičarskih skupin v svoj iskalnik, se je vklop arhiva prestavil na kasnejši čas, kljub temu da so si uporabniki izmed vseh novosti najbolj želeli ravno vklop arhiva.
Vseeno pa je iskanje po arhivu novičarskih skupin v testni fazi in kritiki pravijo, da še mora biti dodelano; je pa vsaj začetek.

4 komentarji

Nemški ISP proti pedofilom

The Register - Nemški ISP Uni-X je prvi, ki se je dejansko aktivno zavzel za zamnjšanje pedofilskega materiala na internetu. S pomočjo podjetja Autem so namreč razvili poseben web crawler z imenom Perkeo, ki skenira razne novičarske skupine in web strani ter s pomočjo posebne tehnologije prepoznavanja vzorcev ali pixlov ugotavlja kje se nahaja pedofilski material. Uni-X potem pridobi podatke o podjetju, ki povezuje dotičnega uporabnika in podatke posreduje nemški policiji. Do sedaj so s to metodo našli nekega Japonskega ogabneža, ki je na internet spravil preko 750 pedofilskih datotek.

Dejansko je pedofilija na internetu zelo razširjena in lepo je videti, da se je nekdo aktivno zavzel za nje zmanjševanje. Čeprav so se razne tehnologije prepoznavanja vzorcev in pikslov (kot recimo tiste, ki preprečujejo otrokom, da bi gledali porno strani) izkazale za neuspešne, je mogoče, da je Autemu uspelo sestaviti pravilen algoritem. Uporabnost Perkea se bo pokazala skozi čas in resnično upam, da jim bo...

12 komentarjev