»

Zakaj novi Boeingi 737 Max padajo z neba in kaj je MCAS?

Slo-Tech - Boeing 737 MAX 8 indonezijske družbe Lion Air je 29. oktobra 2018 ob 6.33 po lokalnem času nenadoma izginil z zaslonov kontrole letenja v Jakarti. Pilot letala, ki je vzletelo le 13 minut pred tem, je tik pred tem zahteval dovoljenje za vrnitev in pristanek, ker je imel tehnične težave. Letalo ni uspelo niti obrniti, preden je padlo v Javansko morje. Pol leta pozneje se je zgodba ponovila. Skoraj nov Boeing 737 MAX 8 je 10. marca vzletel iz Adis Abebe v Etiopiji na poti proti Nairobiju v Keniji. Šest minut po vzletu je letalo izginilo z radarjev in kmalu je postalo jasno, da je treščilo na tla blizu vasi Ejere. Že kmalu po prvi nesreči sta ameriška letalska agencija FAA in Boeing izdala...

71 komentarjev

Boeing 787 Dreamliner končno nared

vir: CNet
CNet - Boingovo najnovejše potniško letalo, 787 Dreamliner (prej znan kot 7E7), so danes po domala petletni zamudi končno predali prvemu kupcu, japonski letalski družbi ANA. Gre za širokotrupno, dvomotorno reaktivno potniško letalo, s prostora za 210-330 potnikov, s posebnim poudarkom na nižji porabi goriva (20% manj v primerjavi z isto velikim 767) in zmanjševanju hrupa, ter izdelano pretežno iz kompozitnih materialov. Stane med 185 in 218 milijoni dolarjev na kos, tipično naročilo se začne pri 20 letalih.

787 je bil prvič prikazan julija 2007 pred domačo tovarno v Everettu, Washinton, in že takrat je imel Boeing kar 677 prednaročil, daleč več kot pri vseh prejšnjih modelih oz. pri konkurenci. Komercialno rabo so nameravali začeti leto zatem, a so reči pošteno zavlekle....

14 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Računalnik v bobru

vir: Gizmodo
Gizmodo - Med vsemi bizarnimi modifikacijami, ki so jih sproducirali bolani geekovski umi, se na lestvico top 10 gotovo uvrsti Compubeaver, celoten računalnik v telesu pravega pravcatega nagačenega bobra, o katerem poročajo na Gizmodu. Kasey McMahon iz Los Angelesa se nasploh ukvarja s precej šokantnimi umentninami, tokrat pa je, kot sama pravi, želela povezati svojo ljubezen do narave in odvisnost od tehnologije. V kosmatincu se skriva čisto spodoben sistem z...

71 komentarjev

Z avtopilotom proti teroristom

thisislondon.co.uk - Boeing nas je včeraj opozoril na zanimivo novico, v kateri poročajo o novem izumu, ki naj bi praktično onemogočil teroristom klasične ugrabitve letal.

Sistem, ki ga razvijajo pri Boeing-u, bo omogočal vključitev avtomatskega sistema za vodenje in pristanek letala v primeru, da bo prišlo do ugrabitve. Računalnik bo tako v primeru, da bo pilot s pritiskom na gumb aktiviral sistem (podobno kot uslužbenke na banki med ropom), ali pa, še bolje, glede na poročanja senzorja za pritisk na vhodu v pilotsko kabino, prevzel vodenje letala in potnike varno pripeljal na najbližje primerno letališče, kjer bodo poredneže pričakali možje postave. V večini večjih potniških letal naj bi omenjen sistem glede na novico našel dom že v prihodnjih treh letih.

Se bomo končno znebili nadležnih, v zasebnost vdirajočih pregledov, preden bodo začeli obsegati še rektalni del?

37 komentarjev

"Vohunjenje" za britanskimi smetnjaki

Schneier.com - ThisIsLondon.co.uk poroča, da je neko nemško podjetje na približno pol milijona amgleških smetnjakov namestilo nadzorne naprave, ki podatke o teži oddanih smeti posredujejo v centralno bazo.

Gre za napravo, ki v bistvu vsebuje le serijsko številko, ki jo ob praznjenju smetnjaka odčita naprava v smetarskem kamionu. Smetarski kamion ob vsakem praznjenju stehta vsebino izpraznjenega smetnjaka in ta podatek poveže s serijsko številko individualnega smetnjaka. Na smetišču se podatki nato iz posameznih smetarskih kamionov prenesejo v centralno bazo.

Po poročanju ThisIsLondon.co.uk to poteka brez soglasja oz. vednosti lastnikov smetnjakov. Uradno napravice nameščajo zaradi večje učinkovitosti pri recikliranju odpadkov, nekateri pa se bojijo, da je pravi razlog v poiskusih odkrivanja (in kaznovanja) gospodinjstev, ki presegajo kvote oddanih odpadkov, ki jih ni mogoče reciklirati. Zna se tudi zgoditi, da bo kmalu vsako gospodinjstvo odvoz smeti plačevalo glede na dejansko količino...

15 komentarjev

Letalo, ki se ga ne da ugrabiti

Yahoo News - Dogodki 11. septembra 2001 so zelo spremenili potovanje po zraku. Tako še vedno poteka debata, ali ugrabljeno letalo, ki očitno namerava izvesti samomorilski napad, sestreliti ali ne. Alternativ zaenkrat še ni. Američani so sprva razvijali programje, ki zrakoplovom na podlagi GPS-a in ostalih navigacijskih naprav, ne bi dovoljevalo leteti nad določenimi področji. Ta t.i. "no-fly" zones bi predstavljala večja mesta, vojaška in ostala strateška področja. Takšen pristop vsebuje veliko napak, eden izmed njih je, da v primeru slabega vremena, pilotom onemogoča izogibanje v želeno smer.



Trideset evropskih podjetij, vključujoč Airbus, Siemens in Muncehnsko tehnično univerzo, se je odločilo, da bo...

59 komentarjev

Aretiran "največji heker na svetu"

Slashdot - Predvčerajšnjim so v Londonu aretirali 39-letnega Garya McKinnona, znanega tudi pod imenom Solo, za katerega pravijo, da naj bi bil "največji heker na svetu".

Solo je obtožen številnih vdorov v ameriške vojaške računalnike v 92 različnih računalniških omrežij ameriške vojske in NASE ter 6 omrežij podjetij. Pri tem si je pomagal s prosto dostopnimi orodji s katerimi je redno preiskoval (skeniral) večinoma računalnike ameriške vojske. V nekaterih primerih je datoteke tudi brisal in ugašal sisteme, ob vdoru v računalnik v vojaški bazi Fort Myer v Virginiji pa je izbrisal tudi okrog 1,300 uporabniških računov.

Stroški preiskave so znašali več kot 570.000 britanskih funtov (dobra 202 milijona SIT), Solotu pa grozi do 70 let zapora in plačilo 950.000 funtov (dobrih 337 milijonov SIT) kazni.

Večina vdorov se je zgodila v letih 2001 in 2002, preiskovalci pa so nekaj časa celo sumili, da so vdori delo teroristične mreže Al-Kajde. Razlog za njegove vdore pa je bil očitno veliko bolj...

71 komentarjev