»

Odkrit razlog za večjo porabo energije v novem Linuxovem jedru

Phoronix - Kmalu po izidu nove verzije Linuxove distribucije Ubuntu 11.04 so uporabniki mobilnih naprav ugotovili, da imajo te opazno krajšo avtonomijo (tudi do 20 odstotkov). Napaka ni prizadela vseh uporabnikov, ampak še vedno zelo veliko množico. Ko so se iste težave začele pojavljati še v novejših verzijah drugih Linuxovih distribucij (na primer Fedora 15), je postalo jasno, da je problem globlji. Fantje pri Phoronixu so problem raziskali in ugotovili, da težava tiči v Linuxovem jedru 2.6.38 in novejših.

Ključ je v upravljanju porabe z ASPM (Active State Power Management), ki naprave na vodilu PCIe postavi v stanje nižje porabe energije, ko niso aktivne. S tem se varčuje z energijo, a to po drugi strani povzroči manjšo zakasnitev pri obujanju...

73 komentarjev

Diski se nezadržno cenijo

ComputerBase - Poročali smo že, da se pomnilnik zaradi kopičenja zalog in manjše potrošnje ceni prek vseh meja, nič kaj drugačne zgodbe pa pišejo trdi diski. V Nemčiji ugotavljajo, da poldrugi terabajt diskovja stane le še 110 evrov, kar pomeni, da gigabajt stane le še dobrih sedem centov (gre za Seagateovo Barracuda 7200.11). Podobne cene na gigabajt dosegajo tudi manjši terabajtni predstavniki (75 ali 80 evrov, odvisno od števila obratov) in tri četrt terabajta veliki modeli (60 evrov). Kaj pa pri nas? Cene so prav tako padle, vendar pa nekoliko zaostajajo oz. presegajo, kakor hočete, nemške. Za primerljive izdelke boste odšteli vsaj 30 odstotkov več.

83 komentarjev

Fujitsu prvi s Flash diski

Digital Trends - O trdih diskih brez premičnih delov se govori že zelo dolgo, zato je danes Fujitsu naredil pionirsko potezo in najavil, da je ultraprenosna modela njihovih LifeBookov, P1620 in B6210, po novem možno dobiti s takšnim diskom. Pri tem ciljajo predvsem na poslovne uporabnike, ki potrebujejo računalnike za delo na terenu (z novimi diski bodo dosegli še večjo robustnost). Zaenkrat so na voljo 16 in 32 gigabajtne različice, kdaj pa bodo solid state drive dobili tudi bolj klasični (beri večji) modeli, v izvorni novici na Digital Trends ni omenjeno.

8 komentarjev

Maci brez trdih diskov

več strani - Že res, da Samsung ponuja prve dostopne hibridne diske, ki uporabljajo - sicer skromno količino - flash pomnilnik, a Apple je šel še dlje. Za zdaj sicer le na papirju, a nam obljubljajo prenosnik, ki se bo tradicionalnim diskom v zameno za flash popolnoma odpovedal.

Applovi načrti so smeli. Novost nameravajo lansirati že v drugi polovici letošnjega leta, s čimer pa vseeno ne bodo postali prvo podjetje z brezdiskovnimi prenosniki. Sony je z Vaio UX1 s 32 GB to že storil, podjetje SanDisk pa julija napoveduje 1,8-palčne flash pogone enake kapacitete.

Novi MacBooki bodo tako gotovo uporabljali nov način shranjevanja podatkov, pojavljajo pa se špekulacije, da bodo kmalu sledili še Maci Mini. Appla seveda po glavi najbolj tepe cena, ki je prebližno osemkrat višja od običajnih diskov - zato Sonyjev UX1 stane kar 2000 funtov (3000 evrov) - a se bo iz zagate reševal z iPodi Nano in iPodi Shuffle, ki takšen pomnilnik že posedujejo, tako da lahko zavoljo velikih naročil iztržijo nekoliko...

60 komentarjev

Samsung ponuja hibridne diske

več strani - Ta teden je Samsung kot prvi proizvajalec trdih diskov začel sestavljalcem notesnikov ponujati hibridne trde diske MH80, ki prihajajo v izvedenkah z 80, 120 in 160 GB. Opremljeni so z osminko ali četrtinko gigabajta flash pomnilnika, ki po besedah proizvajalca omogoča do dvakrat hitrejši zagon diska, hitrejši dostop do pogosto uporabljenih programov ij 70 - 90 % nižjo porabo energije (ki vam prinese pol ure avtonomije). Za zdaj jih lahko nabavijo le izbrani OEM-i, kmalu pa se obeta tudi širša dostopnost. Angleško in nemško.

3 komentarji

Samsungov flash "trdi" disk, Seagate odpušča

TweakNews.net - Samsung bo naslednji mesec na tržišče poslal dve prvi računali z NAND flash trdim diskom, velikosti 32 GB, lastne proizvodnje. Poleg prednosti v manjši porabi energije in tišine pri delovanju (ni gibljivih delov), se flash trdi disk ponaša še z nekoliko manjšo težo, manjšo občutljivostjo, ter večjo hitrostjo dostopa do podatkov. Tako pravijo, da se bo operacijski sistem WIndows XP zagnal do 50% hitreje.



Napravi, ki bosta ta disk prvi vsebovali, sta prenosnik Q30 za 3700 zelencev in ultra prenosno računalo*, ki še nima slovenskega poimenovanja, Q1 za 2430 zelencev. Q1 zna predvajati multimedijske vsebine brez zaganjanja operacijskega sistema.

Seagate bo medtem odpustil 6000...

8 komentarjev

Samsungovi hibridni diski 2007.

X-Bit Labs - Samsung Electronics je objavil, da lahko v začetku prihodnjega leta pričakujemo nove hibridne trde diske, ki bodo z vgrajenim predpomnilnikom NAND flash opazno hitrejši in baterijam v prenosnikih prijaznejši.

Microsoft in Samsung sta prvi tovrstni pogon premierno predstavila že na lanskem WinHEC-u. Hibrid ima vgrajenega 128 MB predpomnilnika, na katerega se zapisujejo vse spremembe podatkov pri delu z diskom. Pri običajnem delu se diskovne plošče večino časa ne vrtijo; zgolj vsakih petnajst do dvajset minut se zaženejo za nekaj sekund, da prepišejo vsebino predpomnilnika na trdi disk. S tem zmanjšajo hrup, gretje, porabo energijo in povečajo hitrost. Po Samsungovih navedbah tako podaljšajo avtonomijo pri delu s prenosnikom do deset odstotkov. Seveda vse skupaj ne pomaga nič, če ves čas intenzivno beremo z diska.

Tudi Intel predlaga podobno tehnologijo, ki se zaenkrat imenuje še Robson, le da je pri njih predpomnilnik vgrajen na matično ploščo, kar pomeni, da lahko na tak način...

38 komentarjev

Procesorji s 75% nižjo porabo energije

Slo-Tech - Če je verjeti navedbam malega podjetja Multigig Inc., se nam obeta prava revolucija na področju izdelave procesorjev. Ustanovitelj podjetja in inženir, Kenneth Pedrotti, je namreč odkril poseben proces izdelave čipov/arhitekturo, ki je zmožna delovati pri smešno visokih frekvencah ter pri tem dobesedno reciklirati uporabljeno energijo. Rezultat je tako tudi do 75% nižja poraba energije, kot pri trenutnih rešitvah, ki jih ponujata velikana AMD in Intel.

Po tej logiki bi torej današnji procesorji z 100W porabe z novim procesom izdelave "kurili" zgolj ubogih 25W.

Več si lahko preberete tukaj.

Se nam obetajo časi hitrih ter tihih hišnih mlinčkov?

15 komentarjev

Predstavljene specifikacije Serial ATA-300

Neowin - Serial ATA je čedalje bolj razširjen standard med proizvajalci trdih diskov, predvsem zaradi večje hitrosti od svojih prednikov. A kljub temu imajo njegovi razvijalci še vedno nekaj rezerve, saj bo nova različica tehnologije še hitrejša in bo celo podvojila hitrostne zmogljivosti sedanjih SATA diskov. Ti tako podpirajo do 1,5 Gb/s prenosa, njihov naslednik (Serial ATA-300) pa kar 3 Gb/s. Vsekakor je napredek hiter v obeh pomenih besede.

21 komentarjev