»

Adobe Voco je 'Photoshop za zvok'

BBC - Fotografija pove več kot tisoč besed, v modernih časih pa smo se navadili, da tudi kaj neresničnega. Photoshop je pač sinonim za manipulacijo slik, ki ga zna uporabljati slehernik. Podobno je mogoče manipulirati tudi z zvočnimi posnetki, a je to terjalo nekaj več znanja. Nič več. Adobe je na konferenci MAX 2016 pokazal projekt VoCo, ki ga označujejo kot 'Photoshop za zvok'. Z zgolj nekaj kliki omogoča spreminjanje posnetka, tako da ljudem v usta položimo besede ali stavke, ki jih sploh niso nikoli spregovorili.

VoCo (VoiceOvers) je za zdaj še eksperimentalna tehnika, a je Adobe pokazal, da je na visokem nivoju in da se da z njo početi marsikaj, ni pa še znano, če in kdaj bo na voljo za komercialno rabo. Na predstavitvi je Adobov...

38 komentarjev

Adobe daje zbirko Creative v najem

Ars Technica - V svetu grafičnega oblikovanja, urejanja slik, ustvarjanja spletnih strani oz. vsebin, urejanja videa in podobnih opravil je Adobe eden izmed najbolj znanih in najpomembnejših igralcev z zbirko Creative Suite, v kateri se npr. nahajajo Photoshop, Illustrator, Flash, Dreamweaver, Indesign, Premier, After Effects, itd. Nekateri izmed izdelkov bodo zdaj dobili oznako 5.5 in bodo tako sestavljali Creative Suite 5.5. Sem spadajo Indesign, Dreamweaver, Flash s svojimi izvedenkami, Premiere Pro, After Effects, Audition in Media Encoder, v prihodnosti pa ne bodo ostali edini, saj Adobe očitno počasi prehaja na dvoletni cikel polnih izidov, pri katerih se bo za števko povečala prva oznaka (čez eno leto lahko torej pričakujemo zbirko CS 6.0).

Velika novost, ki jo Adobe predstavlja skupaj s predstavitvijo zbirke CS 5.5, je naročniški...

33 komentarjev

Photoshop Express

Photoshop Express

vir: Slashdot
Slashdot - Ob približno enakem času lani smo poročali o napovedi izvršnega direktorja podjetja Adobe, da bodo v roku šestih mesecev izdali spletno (seveda precej okrnjeno) različico Photoshopa. Čeprav njegova napoved ni bila najbolj natančna, pa se je danes dejansko uresničila. Spletno verzijo, ki je v beta razvojni fazi, so poimenovali Photoshop Express. Kot napovedano, aplikacija vsebuje nabor najbolj osnovnih funkcij za obdelavo fotografij, na voljo imamo 2 GB prostora za shranjevanje svojih stvaritev, sam vmesnik pa je (po prvem vtisu) intuitiven in deluje precej gladko.



Izvorna novica na slashdotu in opis storitve na blog.wired.

16 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Temperatura diskom vendarle ne škoduje

Slashdot - Vsi, ki ste seznanjeni s strojnimi rešitvami, ki ženejo spletno stran Google, veste, da ta namesto na superračunalnikih ali izjemno zmogljivih strežnikih teče na množici nekoliko cenejših računalnikov - gručah (clusterjih). Kdo bi torej bolje poznal obnašanje komponent v velikem merilu, če ne prav Google?

Googlovi inženirji so objavili izjemno zanimivo študijo trdih diskov, ki odkriva nekatera presenetljiva spoznanja, medtem ko stara dejstva postavlja v povsem novo luč. Raziskava, v katero je bilo vključenih več kot sto tisoč trdih diskov, je ovrgla trdno zakoreninjen mit, da je visoka temperatura bistveni dejavnik pri krajšanju življenjske dobe diskov. Raziskovalci tako niso mogli ugotoviti nobene signifikantne korelacije med temperaturo in odpovedjo diskov. Druga pomembna ugotovitev se nanaša na diagnostični set SMART, ki je že dlje časa prisoten na vseh diskih in meri nekatere vitalne parametre diska ter poskuša napovedati, kdaj bo izdihnil. Odkrili so jasno korelacijo med...

61 komentarjev

Microsoft Photosynth

Daily Tech - V MS Live Labs se med drugim potijo tudi pri razvoju novega urejevalnika in pregledovalnika bitnih slik, Photosynth. Po njihovih besedah bodo funkcije programa tako napredne in revolucionarne, da bodo postavile naše digitalne albume na povsem novo raven.



Nov urejevalnik foto albumov bi naj predstavljal ogromen korak naprej od klasičnih "slideshow" programov, saj se razvijalci trudijo pod pokrov spraviti celo konjenico zelo naprednih algoritmov računalniškega vida. Photosynth bi naj omogočal naslednje funkcije:
  • sestavljanje več slik v 3D prikaz poslikane okolice;
  • možnost sprehajanja po virtualnem prikazu in ogledovanja slik iz poljubnega kota;
  • nezatikajoče povečevanje...

23 komentarjev

Adobe z novostmi

Monitor - Pri podjetju Adobe so oznanili nakup orodja za delo z zvokom -- Cool Edit Pro. Kupili so ga od podjetja Syntrillium, kjer so orodje razvijali že od samega začetka. Adobe za novo pridobitev načrtuje nekaj sprememb in vključitev v ponudbo ostalih programskih paketov, ki jih že ponuja na trgu. Cool Edit Pro sodeč po temah v našem forumu uporablja marsikdo, tako da upajmo na ohranitev njegove uporabnosti.

Adobe je v teh dneh izdal tudi novo različico zelo priljubljenega bralnika PDF-dokumentov, ki jih je na spletu vedno več -- Adobe Reader 6.0 (znan tudi kot Adobe Acrobat Reader). Nova različica omogoča ogled video posnetkov, animacij Flash in druge multimedijske vsebine v PDF dokumentih, ogled e-knjig, podporo pri organizaciji slikovnega gradiva, tiskanje z brezžičnih naprav ... Dolvleka in izvirna novica.

4 komentarji

Adobe stopa v svet virtualne resničnosti na internetu

Excite News - Današnji cyber prostor je še vedno dvodimenzionalen. Internet pa bi lahko postal tridimenzionalen - s tem, da dovoljuje obiskovalcem, da virtualno vstopijo v spletno stran, se sprehajajo in se pogovarjajo z drugimi obiskovalci. To idejo je prevzelo tudi podjetje Adobe Systems Inc., ki pripravlja nov program, imenovan Adobe Atmosphere. Ta nov program bo omogočal oblikovalcem spletnih strani, da ustvarijo 3-D strani, kjer se lahko obiskovalci pogovarjajo z drugimi v realnem času.
Virtualna resničnost na Internetu ni nekaj novega, vendar pa se le počasi razvija. Adobe bi s tem programom lahko to spremenil, kar bi lahko pomenilo nov koncept za 3-D Internet.
Atmosphere je prvi 3-D interaktivni program za spletno oblikovanje iz podjetja Adobe. Adobe je drugače znan po programu Photoshop, ki velja za enega najboljših programov na področju grafičnega oblikovanja in manipulacije slik.
Beta ali testna verzija tega programa je na voljo za dol-vleko na spletni strani Adobe Atmosphere;...

5 komentarjev