»

Spori okoli HDMI kablovja

PC Magazine - Konzorcij HDMI Licensing, ki skrbi za licenciranje intelektualne lastnine okoli tehnologije HDMI, je sporočil, da vmesniki med Applovim Mini DisplayPortom in HDMI kršijo specifikacijo HDMI ter jih bo zato treba umakniti. Konkretno imajo v mislih izdelek podjetja Belkin, ki ga Apple prodaja na spletni strani in omogoča priklop njihovih računalnikov na televizorje in monitorje.

Predstavnik konzorcija je povedal, da HDMI specifikacija dovoljuje zgolj izdelavo kablov, ki imajo na obeh straneh moški HDMI konektor. Belkinov izdelek ima na eni strani moški MiniDP konektor, na drugi pa ženski HDMI, zato naj ni ustrezen in ga bo treba umakniti s "polic" Applove spletne trgovine. Belkin se po drugi strani brani, da njihov izdelek sploh ni HDMI kabel, ampak zgolj vmesnik (adapter), na katerega se priključi ločen HDMI kabel, zato naj ne...

44 komentarjev

Test AMD 690G

AnandTech - Pojavili so se testi AMD-jevega novega veznega čipovja, o katerem smo poročali v preteklem tednu. Na AnandTechu so ga podrobno analizirali in prišli do zaključka, da so njegove multimedijske zmogljivosti trenutno najboljše v tem razredu, a kljub vsemu ne zadostujejo niti potrebam manj zahtevnih igričarjev. V testu so ga primerjali z dvema trenutno popularnima rešitvama, ki vsebujeta integrirano grafično kartico, tako da se za več podrobnosti kar prebijte skozi 11 strani testa.

5 komentarjev

AMD 690

Daily Tech - Izšel je dolgo pričakovani nabor čipov iz serije 690, ki ga je AMD izdelal v navezi z ATijem. Gre za izdelek, ki podpira procesorje na podnožju AM2, od trenutno popularnih pa se najbolj razlikuje, kot bi zaradi vpletenosti ATija najbrž pričakovali, po grafični podpori.

Za premetavanje pikslov je odgovoren dobro znani X700, ki pa je doživel soliden facelifting. Dodali so mu namreč podporo za HDMI, na voljo sta 2 DVI izhoda (kar naj bi bil pri integriranih karticah pionirski dosežek), posebnost je tudi razširjena barvna paleta (do 1.06 milijarde barv), velja pa omeniti še podporo za sočasno uporabo dodatne PCIe grafične kartice, kar v končni fazi pomeni, da lahko na sistem priključimo štiri monitorje.

Nabor čipov je izšel v dveh inačicah, 690G in 690V, ki se ločita samo po integrirani grafiki (X1250 in X1200), pri čemer slednji manjkata DVI in HDMI izhoda, prav tako pa nima podpore za HDCP. Več tehničnih podrobnosti v izvorni novici na Daily Techu, teste pričakujte v kratkem.

...

7 komentarjev

AMD predstavil prvo 65nm Barcelono

InfoWorld - AMD je pred nekaj dnevi pokazal industrijskim izvedencem delujoči primerek štirijedrnega procesorja iz družine Barcelona. Kot kaže (na presenečenje večine) ne gre za evolucijski korak v okvirih družine K8, ampak za povsem novo arhitekturo, ki ji pri AMDju pravijo Torrenza (krajša oznaka K10) in jo je laična javnost napačno poimenovala K8L.

Slednje naj bi bila okrajšava za K8 Low power in naj bi se nanašala na mobilne čipe (Semprone itd.), K9 naj bi bili dvojedrni AMD64 X2 in Opteroni (čeprav ta oznaka nikoli ni bila javno uporabljena -- zlobni jeziki pravijo, da zato, ker izgovorjeno ime preveč spominja na angleški izraz za psa), Barcelona pa, kot rečeno, pripada seriji K10.

Zanimivo je, da se stari K8 čipi sploh ne primerjajo tako slabo s procesorji Core 2 Duo, če odštejemo SSE. Ta je pri slednjih dvakrat hitrejši, praktično vse ostalo pa je na podobni ravni ali slabše kot na AMD64. Seveda večina komercialnih testov na veliko favorizira SSE, zato so rezultati nagnjeni na...

49 komentarjev

Novičke iz AMD-jevih logov

The inquirer - Luč sveta so zagledale nove informacije o uradni predstavitvi AMD-jeve grafične zverine, R600, ki govorijo o predstavitvi konce marca. Grafična kartica z omenjenim grafičnim čipom bo na voljo v treh izvedbah in sicer XTX, XT in XL, retail grafična kartica pa naj bi bila dolga 24 cm, poročajo na VR-Zone. Poleg tega naj bi bila možna sočasna uporaba štirih R600 grafičnih kartic v Quad CrossFire načinu. Poleg ustrezne matične plošče s štirimi PCIe 16x režami bo za poganjanje štirih R600 potreben seveda dovolj zmogljiv napajalnik, so dodali vizvorni novici na The Inquirerju.

Poleg R600 pa naj bi aprila predstavili tudi grafični kartici s podporo DX10 srednjega in nižjega razreda. Grafična kartica srednjega razreda z jedrom RV630 naj bi bila na voljo v različicah z DDR2, z GDDR3 ter z GDDR4 pomnilnikom. V najnižjem cenovnem in zmogljivostnem razredu bo RV610LE podpiral DDR2 pomnilnik, medtem ko bo različica RV610PRO podpirala GDDR3 pomnilnik. V prevem primeru bo frekvenca pomnilnika...

2 komentarja

AMD: Shanghai

Daily Tech - Luč sveta so zagledale informacije o nasledniku AMD-jevega procesorja za strežnike Barcelona. Procesor, ki nosi kodno ime Shanghai bi izdelan v 45-nanometrski tehnologiji in imel kar 6 MB L3 predpomnilnika. Podobno kot Barcelona naj bi bil na voljo tako v dvo- kot štirijedrni izvedbi. Razveseljiva je informacija o podnožju procesorja, saj bo tako kot njegovi predhodniki, uporabljal podnožje Socket 1207, kar pomeni da bo s preprosto posodobitvijo BIOS-a možna uporaba novih procesorjev tudi na že obstoječih matičnih ploščah z omenjenim podnožjem.

Več o tem si preberite na Daily Tech-u.

37 komentarjev

AMD trdi, da bo jedro K8L tudi do 40 odstotkov hitrejše od Intelovega štirijedrnika

Slo-Tech - Najprej nekaj tehničnih podrobnosti. Namizna varianta strežniške Barcelone, poimenovana Agnea, bo imela štiri jedra, ki bodo na začetku tiktakala od 2.4 do 2.6 GHz, z 2 MB L2 in 2 MB L3 predpomnilnika. Procesor naj bi bil na voljo v tretji četrtini tega leta. Ponovno se nam torej obeta vroča jesen. Hkrati z Ageno bo AMD predstavil dvojedrnik z imenom Kuma (1 MB L2 in 2 MB L3), s frekvencami od 2.0 GHz do 2.9 GHz. Sempron, ki se uporablja za nezahtevna pisarniška opravila, bo zamenjan s procesorjem Rana (1 MB L2 in nič L3 predpomnilnika).

In zdaj k sapo jemajočim 40 odstotkom. Kot večina bralcev ve, je AMD ubral drugačen pristop kot Intel, ki štirijedrnika dobi z združitvijo dveh dvojedrnikov. K8L je namreč pravi (ang. monolithic) štirijedrni procesor, kar naj bi se zelo odrazilo pri njegovi moči. Poleg tega AMD zatrjuje, da bo lahko operacije s plavajočo vejico K8L izvedel do 3,6 krat hitreje, kot jedro K8 pri isti hitrosti.

Če AMD-jeve navedbe držijo, bomo kupci seveda spet na...

46 komentarjev