»

Izrael premagal Irsko, Intel bo tam proizvajal v 10 nm

Slo-Tech - V bitki za tovarno, v katero bo Intel investiral več milijard dolarjev in jo pripravil za proizvodnjo čipov v 10 nm-tehnologiji, je Izrael premagal Irsko. Danes je izraelska vlada potrdila Intelov načrt za modernizacijo tovarne v Kirjat Gatu, v katero bodo vložili šest milijard dolarjev.

Izrael je Intelu ponudil več od Irske, predvsem v smislu 300 milijonov dolarjev subvencij in davčnih olajšav. Intelov podpredsednik Mooly Eden je pojasnil, da sta obe državi dobro razumeli, kako se dandanes privabljajo investicije, na koncu pa so se odločili za Izrael. Čeprav je Eden Izraelec, je bila odločitev striktno ekonomska, dodaja. Intel bo v Izraelu zaposlil še 1000 ljudi, od njega pa neposredno ali posredno v Izraelu živi...

58 komentarjev

Intel gradi novo tovarno v Izraelu

Intelova prisotnost v Izraelu

X-Bit Labs - Intel namerava poleg tovarne 18, ki jo ima v izraelskem mestu Kirjat-Gat, v tej državi postaviti še eno. V tovarni 18, ki je bila odprta leta 1999, dela več kot 2000 ljudi, ki sestavljajo procesorje v 0,18-mikronski tehnologiji. Sedaj tečejo pogajanja z lokalnimi oblastmi v Izraelu o gradnji nove tovarne.

Kot so dejali, ima Intel močno pogajalsko osnovo, zato si lahko privošči postavljanje pogojev, kje bi bila nova tovarna in kakšno podporo od vlade pričakuje. Vlada medtem preudarja, kakšen vpliv bi imel nov obrat na regionalni razvoj. Intel namerava v Izrael vložiti dodatnih 2,7 milijarde dolarjev in odpreti novih 400 delovnih mest, tako da si izraelska vlada ne upa preveč negodovati.
...

21 komentarjev

Intel o prihajajočih procesorjih

Ars Technica - Na današnji tiskovni konferenci so predstavniki Intel-a spregovorili o Penryn-u, nasledniku Core 2 procesorjev. Narejen bo v 45-nanometrskem proizvodnem procesu, glavne nove pridobitve pa bodo: SSE4 (zelo laično rečeno - pohitreno izvajanje določenih matematičnih operacij, korenjenje bo npr. bojda 4x hitrejše od C2D, kar bo v končni fazi prineslo do 40% hitrejše kodiranje filmov in 20% bolj gladko igranje), več cachea (6 MB za dvo- in 12 MB za štirijedrnike) ter hitrejša virtualizacija. Prijeten povzetek in podrobnejšo razlago vseh novosti boste našli na Ars Technici.

DODATEK: Tudi Register poroča o isti zadevi, prav tako AnandTech.

3 komentarji

Intel niža cene

DigiTimes - Glede na starejše uradne izjave podjetja Intel so bile okrog 22. aprila letos načrtovane spremembe (bolje rečeno padci) cen, a situacija se je spremenila, ko je pred dvema tednoma AMD precej pocenil lastne procesorje. Intel se je zato odločil, da bo ukrepal prej, kot je bilo predvideno, in za naslednje dni napovedal 5-10% nižje cene čipov nižjega in srednjega razreda (seriji 820 in 915 naj bi ponovem stali okrog 80 dolarjev).

Tabela še vedno svežih januarskih pocenitev in dodatne podrobnosti o tokratni potezi se nahajajo v izvorni novici na DigiTimes, o natančnih datumih in številkah bomo še poročali.

12 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno

Ars Technica - Intelova tovarna v Rio Ranchu (New Mexico) bo v drugi polovici naslednjega leta doživela posodobitev. Za zdaj v njej še proizvajajo procesorje v 90-nanometrskem tehnološkem procesu, a Intel namerava investirati do milijarde in pol ameriških dolarjev, da bi prešla na 45 nanometrov. S tem bodo pridobili poleg dosedanjih v Oregonu, Arizoni in Izraelu še tretjo tovrstno tovarno, tako da bodo imeli na voljo dovolj proizvodnih kapacitet za zagotavljanje zadostnega števila izdelanih procesorjev. Očitno predvidevajo, da bo povpraševanje po Penryn-u veliko.

Več o celotni zadevi na Ars Technici.

4 komentarji

Intel prodal več dvojedrnikov

X-Bit Labs - Po besedah Intelovega podpredsednika Stacyja Smitha je bila več kot polovica prodanih Intelovih procesorjev v četrtem četrtletju lanskega leta dvo- oziroma štirijedrnikov, kar se je zgodilo prvič po pojavu večjedrnih x86 procesorjev. Zasluga za prevlado dvojedrnikov gre predvsem procesorjem Core 2 Duo, Pentium D in večjedrnim Xeonom, ter vedno manjši ponudbi enojedrnih Pentium 4, Celeronov in Xeonov.

Več o tem na X-bit labs.

36 komentarjev

Intel: novi procesorji za prenosnike

Daily Tech - Intel naj bi v tretjem četrtletju letošnjega leta predstavil nov high-end procesor za prenosne računalnike, Core 2 Extreme X7800. Temeljil bo na jedru Merom, njegova frekvenca pa bo znašala 2,6 GHz, imel pa bo 4 MB drugonivojskega predpomnilnika. Na prestolu najzmogljivejšega procesorja za prenosnike naj bi ga v četrtem četrtletju zamenjal njegov večji brat z oznako Core 2 Extreme X7900, s frekvenco 2,8 GHz. Od ostalih članov družine Core 2 Duo za prenosnike se bosta omenjena modela razlikovala le po tem, da nimata podpore za Intel Dynamic Acceleration.

Slednjo pa bo podpiral model Core 2 Duo T7800, ki bo v osnovi enak X7800, luč sveta pa bo zagledal v četrtem četrtletju tega leta, istočasno z različico T7250 s frekvenco 2 GHz ter le dvema megabajtoma drugonivojskega predpomnilnika.

Več o tem na Daily Tech-u.

1 komentar

Intel uspešno preizkusil jedro, izdelano v 45nm tehnologiji

Slo-Tech - Intel je že preizkusil novo jedro, poimenovano Penryn (prišel je čas, da si to ime zapomnite), zgrajeno v 45nm tehnologiji. Gre za naslednika zloglasnga jedra Conroe. Penryn bo poleg manjše površne prinesel nove SSE ukaze, več L2 predpomnilnika, višje hitrosti, pri tem pa bo energijsko enako požrešen kot predhodnik. Komercialno naj bi bil dobavljiv nekje v drugi četrtini tega leta. Intel pri tem ne zagotavlja, da bo bodo vse matične plošče s podnožjem 775 z veseljem sprejele novinca v svoj topel objem.



Novega proizvodnega procesa bo deležna vsa procesorska družina, tako strežniški, namizni, kot tudi procesorji, namenjeni mobilnim računalnikom.

12 komentarjev

Intel bo posodobil tovarno v Arizoni

X-Bit Labs -

Intel je danes na IDF predstavil svoje načrte o veliki nadgradnji lastne tovarne v Arizoni. S procesom naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, medtem ko nameravajo končati ob koncu leta 2005. V to posodobitev bodo investirali cca. dve milijardi dolarjev. Tovarna v Arizoni bo tako peta Intelova tovarna, ki bo proizvajala čipe v 0,065-mikronski tehnologiji.

Ločeno od tega projekta nadgradnje je Intel razkril še eno svojo namero. Prodati kanijo namreč tudi dobrih dvesto hektarjev veliko ozemlje v Forth Worth, Texas, ki so ga kupili leta 1997 za izgradnjo nameravane tovarne. Do tega zaradi spremenjene Intelove politike ni prišlo, tako da je sedaj zemlja naprodaj.

Več informacij.

1 komentar