»

Enajst let star WRT54GL še vedno prinaša milijone

Ars Technica - Redka je računalniška strojna oprema, ki se uspešno upira zobu časa in tudi po desetletju ostaja skoraj tako priljubljena kot ob izidu. Seveda pogosto najdemo zelo stare sisteme, še posebej v kakšnih podjetjih ali javnem sektorju, a ti so tam ostali zato, ker bi bila nadgradnja predraga, prezapletena ali kaj podobnega, ne pa ker bi se tovrstni sistemi še vedno prodajali. Potem pa je tu brezžični usmerjevalnik WRT54GL.

Dobro desetletje star kos strojne opreme se še vedno prodaja v nezanemarljivih količinah in proizvajalcu Linksys še vedno vsako leto navrže lepe denarje. Točnih številk Linksys ne razkriva, še vedno pa z njim zaslužijo več milijonov, je dejal Vince La Duca iz Linksysa. V 14 letih so prodali 31 milijonov usmerjevalnikov iz družine WRT54G, izmed...

77 komentarjev

Ericsson preizkuša tehnologijo za 10-gigabiten 5G

Computerworld - Mobilna omrežja pete generacije (5G) so sicer še nekaj let oddaljena, saj niti 4G še ni razširjen po vsem svetu - tudi pri nas je pokritost bolj luknjičasta - a razvoj poteka že s polno paro. Ericsson že testira tehnologijo, ki obljublja hitrosti do 10 Gb/s in zelo nizke zakasnitve, so sporočili. Ob tem velja poudariti, da seveda Ericsson ni edini, ki se ukvarja s 5G. Delujoče prototipe imajo tudi na Japonskem, v finskih Nokii, Veliki Britaniji iv ZDA.

Na odprtem so že dosegli hitrosti 2 Gb/s, v svojem laboratoriju na Švedskem pa celo 5 Gb/s. Testiranje trenutno poteka s kombijem, ker je tehnologija še prevelika, da bi jo prenašali naokoli. Kombi se vozi po Stockholmu in preverja hitrost povezave.

Tako visoke hitrosti so dosegljive, ker uporabljajo MIMO...

9 komentarjev

Potrjen standard 802.16m

Slo-Tech - IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) je potrdil standard 802.16m za prenos podatkov po mobilnih omrežjih, ki opisuje naslednjo generacijo WiMax-2. Razvit kot nadgradnja standarda 802.16e, novi standard po več kot štirih letih razvoja podpira hitrosti prenosa podatkov do 300 megabitov na sekundo v smeri proti uporabniku mobilnega telefona.

Vprašanje je, kako se bo WiMax-2 prijel, saj mnogi operaterji na 4G že ponujajo LTE, ki je podoben, a ne povsem združljiv z WiMax-2. Wi-Max je bil še pred leti praktično edini kandidat za podporo v 4G, saj takrat LTE ni bilo še nikjer na vidiku. Toda leta 2007 sta Verizon in AT&T objavila, da bosta podprla LTE v svojih omrežjih 4G in WiMax je začel izgubljati primat. Lani je sicer...

0 komentarjev

Dellov Adamo XPS je tu

X-Bit Labs - Končno je Dell le pokazal svoj ultratanek prenosnik Adamo XPS, ki ga je pompozno napovedoval že pred dobrim mesecem. Res meri zgolj 9,99 mm, kakor so obljubili. V tem centimetru debelem ohišju skriva 4 GB pomnilnika, dvojedrni procesor Intel Core 2 Duo U9400 z 1,40 GHz in integrirano grafiko. Za zapisovanje se uporablja 128 GB SSD, za izrisovanje 13,4-palčni LED-zaslon s 720p, za brezžično povezovanje pa 802.11n ali Bluetooth. Žal ne vsebuje nobene optične enote, lahko pa priključite svojo preko enega izmed dveh vhodov USB 2.0. Vse skupaj tehta 1,49 kilograma in stane od 1799 dolarjev dalje. Na prodajnih policah bo še pravi čas za...

52 komentarjev

MSI predstavil nove prenosnike

The inquirer - MSI je na srečanju v Franciji poleg U120 predstavil še dva nova netbooka, ki bosta temeljila Intelovih Atomih Z. Prenosnika z imenoma U110 in U115 bosta uporabljala Atome Z530 pri 1,6 GHz. Prvi bo imel gigabajt 533 MHz DDR2 pomnilnika, 10-palčni zaslon, Bluetooth 2+EDR in podporo za 802.11n brezžično povezovanje, spletno kamero z 1,3 ali 2 megapiksli in 120, 160 ali 250 GB velik disk, kar bo tehtalo 1,1 kg. Drugi bo namesto tega ponudil 2 GB pomnilnika in dva diska - 8, 16 ali 32-gigabajtni SSD in 80, 120 ali 160 GB klasični disk. Baterija naj bi ju zmogla poganjati 8 do 10 ur.

15 komentarjev

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Daily Tech - DailyTech pravi, da so se pojavili dokumenti o novi specifikaciji, ki sliši na ime IEEE 802.16m, ki bi naj prinesla vsaj 1 Gbps prenose proti uporabniku.

Skrivnost takih prenosov bi naj bila v t.i. MIMO tehnologiji (multiple-input/multiple-output). Trenutno se zadeva uporablja na 802.11g in 802.11n usmerjevalnikih, da dosegajo hitrosti do 108 Mbps.
IEEE komite je omenil, da ta tehnologija ni del WiMax tehnologije, bi pa naj bili tehnologiji kompatibilni.

13 komentarjev

Tri leta za krajo brezžičnega interneta

The Register - Vedno večji priljubljenost in razširjenost brezžičnega Wi-Fi omrežja med domačimi uporabniki predstavljata tudi nezadržen porast števila nezaščitenih vstopnih točk, torej pomanjkljivo ali celo nezaščitenih domačih omrežij, ki jih mimoidoči ali mimovozeči lahko uporabijo za dostop do interneta. Uradnih postopkov in tožb zaradi neupravičenega dostopa do omrežja pri nas še ni bilo, so pa v sterilnem Singapurju.

The Register tako poroča, da sedemnajstletnemu Garylu Tan Jia Luoju grozijo do tri leta zapora in 10.000 singapurskih dolarjev (1,2 milijona tolarjev) kazni za nepooblaščen dostop do sosedovega brezžičnega omrežja. Gre za prvo tako tožbo pod novim singapurskim zakonom o zlorabi računalniške opreme (Singapore's Computer Misuse Act).

112 komentarjev

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Slo-Tech - Rhode Island, najmanjša ameriška zvezna država, se je resno podala v projekt, ki bi njenim prebivalcem omogočil brezžični dostop do svetovnega spleta kjerkoli v državi. Tako je, postavili bodo WiMax sistem na površini 1.045 kvadratnih milj, ki bo segal od "meje" do "meje".

Projekt, vreden 20 milijonov dolarjev, so začeli graditi v mestu Providence, s postavitvijo prve antene na streho knjižnice "Brown's Sciences Library", najvišje točke v državi. Letni stroški vzdrževanja naj bi se vrteli okoli 5 milijonov dolarjev, zato uporaba verjetno ne bo brezplačna za vse uporabnike. Univerza, šole, vrtci in druge izobraževalne institucije bodo lahko omrežje uporabljali brezplačno, med drugim tudi zato, ker je univerza dovolila splošno uporabo frekvenčnega območja, ki je navadno rezervirano le za izobraževalne institucije.

Več si lahko preberete v The Brown Daily Heraldu.

14 komentarjev

Brezvrvični računalnik

ZDNet - Čeprav pri prenosnikih kabli, ki iz njega štrlijo, niso ravno pereč problem (napajalnega bomo malce težje obšli), pa je vsak manjek kabla dobrodošel. HP bo v soboto javnosti ponudil svoj najnovejši abak: prenosnik Pavilion zt1000, ki se bo ponašal z ali BlueTooth ali 802.11b tehnologijo. Pričakujejo sicer večjo priljubljenost 802.11b modela, saj je modrostni zob kljub naprednosti še vedno dokaj v povojih (ne tepi me, dragi bralec; recimo raje, da BlueTooth še ni tako zelo razširjen). Vseboval bo Intelov Pentium III-M ali Celeron procesor s hitrostmi okoli 1.2 GHz, 14 ali 15 paličnim zaslonom ter CDRW/DVD ali DVD pogonom. Cene? $1.399 - $2.099. V Sloveniji?

0 komentarjev