»

Windows Server Longhorn Beta 3 je tu

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je Microsoft izdal prvo javno dostopno verzijo prihajajočega operacijskega sistema, ki je prvotno namenjen strežnikom. Med najbolj opaznimi novostmi vsekakor spada nova možnost pri namestitvi poimenovana ServerCore, katero uporabniki nekaterih drugi strežniških okolji že poznajo. Gre za možnost namestitve osnovnih komponent za delovanje strežnika za določeno nalogo (npr. DNS, DHCP, Domain Controller i.d.) pri tem pa se na strežnik ne namesti grafični vmesnik. Tak strežnik lahko urejamo na daljavo, hkrati pa iz varnostnega stališča prinaša izboljšave, saj manj nameščenih komponent predstavlja manjše tveganje.

O tem in še drugih, novih ali prenovljenih, komponentah...

118 komentarjev

Windows Server 2003 SP2

Microsoft - Danes je verjetno marsikdo, ki je pogledal sistem za posodabljanje Windows strežnikov, z začudenjem gledal v enega izmed zapisov, ki se je končal s SP2. Microsoft je namreč potihoma izdal že dolgo pričakovan drugi servisni paket (krajše SP2) za strežnike Windows Server 2003. Kljub temu, da gre za dobro preizkušeno celoto, je pred namestitvijo priporočljivo narediti varnostno kopijo sistema, ki ga bomo posodobili, ter prebrati kakšne spremembe prinaša paket.

Več podrobnosti je možno prebrati na uradni strani.

20 komentarjev

Virtual PC 2007 in SQL Server 2005 SP2

Slo-Tech - Betanews poroča, da je Microsoft izdal Virtual PC 2007, ki prinaša novosti na področju kompatibilnosti z operacijskim sistemom Windows Vista, podporo novim tehnologijam procesorjev AMD in Intel, ter podpore tako 32 kot 64 bitnim sistemom. Več na uradni strani tega produkta.

Sys-con pa poroča, da je dokončan in dostopen širši javnosti servisni paket 2 (krajše SP2) za SQL Server 2005. Ta prinaša novosti na področju povezljivosti z Windows Vista ter Office 2007, kompatibilnost SSRS z novejšim SharePoint 2007, ter drugih komponent. Več na uradni strani.

6 komentarjev

CodePlex ter SharePoint Server 2007

Slo-Tech - Včeraj je Microsoft javnosti ponudil CodePlex, trenutno še v beta razvoju. Stran je izdelana v C#, gosti jo Microsoft Team Foundation Server, omogoča Wiki sodelovanje, blog in forum, v celoti pa bi naj bila končana do konca junija, oziroma začetka julija, ko jo bodo predstavili na konferenci v Londonu. Stran je namenjena programerjem, ki želijo svojo kodo razvijati skupaj z ostalimi, si pri tem pomagati, komunicirati z ostalimi razvijalci in podobno. Več na eweek.com

Prav tako pa se je včeraj odvijal SharePonint Conference 2006. Tam je Bill Gates predstavil novosti, ki zadevajo nov izid SharePoint Server 2007. Gre za strežnik, ki je namenjen sodelovanju, deljenju dokumentov in postavitvi portalov. Predstavitev si je moč tudi ogledati ( On Demand Webcast).

Pri tem gre še za eno pomembno novost. Strežniki, kot so Exchange, BizTalk, SharePoint, Active Directory (Active Directory ni strežnik) ipd., so do sedaj uporabljali vsak svoj podatkovni motor. To bi se naj že kmalu...

15 komentarjev

V ponedeljek se je odvijal WinHEC 2005

Nastanitev udeležencev WinHEC 2005

vir: Microsoft
Slo-Tech - Ta ponedeljek se je odvijal WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) 2005, na katerem je večidel predaval Bill Gates. Govoril je predvsem o novostih, kot so 64-bitni operacijski sistem, ki je na voljo že danes, o Longhornu, na koncu pa je prikazal še delovanje SQL 2005 na 64-bitnem sistemu.

Že na začetku je Bill Gates zanikal, da bi kdaj izjavil znamenito izjavo, da bo 640 kilobajtov pomnilnika zadoščalo za vse večne čase (640K of memory should be enough for anybody). Kasneje je še previdno dodal, da bo trenutna maksimalna podpora, ki jo premorejo 64-bitni Windows, zadoščala za nekaj časa.

Za 64-bitne Windows bo Microsoft do konca leta ponudil SQL Server 2005, Visual Studio 2005 (mimogrede, te dni...

36 komentarjev

Microsoft izdal novo različico Virtual PC

OSNews - Gigant iz Redmonda je včeraj na svoji strani Mactopia objavil demonstracijsko predstavitev nove različice programa Virtual PC 7.

Program Virtual PC je namenjen uporabnikom MacOS X, omogoča pa jim poganjanje Windows operacijskega sistema (in zanj pisanih programov) na PPC arhitekturi, ki jo uporabljajo Applovi računalniki. Namen programa je predvsem lažji prehod uporabnikov z Windows na Macintosh platformo, saj se jim ni treba takoj odpovedati vsem programom, ki so jih vajeni v Windows okolju.

Podobno nalogo opravlja tudi program PearPC, le da le-ta emulira arhitekturo PPC in tako omogoča poganjanje MacOS X operacijskega sistema znoraj Windows okolja.

22 komentarjev

Izšel nov Service Pack za Windows 2000

Microsoft - Že pred nekaj dnevi se je na spletu pojavil četrti servisni paket popravkov za Windows 2000, a ker Microsoft ni postavil uradne strani in pripadajočih povezav, si mnogo ljudi ni upalo le-tega prenesti, misleč da po spletu kroži nekončna inačica. Sedaj je vse skupaj postalo uradno, tako lahko rečemo, da je Service Pack 4 za Windows 2000 uradno izšel. Vsebuje skoraj 700 različnih popravkov, za zdaj pa sta dostopni le angleška in nemška različica. Prenos in seznam vseh popravkov.

Na izid nas je opozoril Matri[X].

17 komentarjev