»

Rekord v navijanju arhitekture Skylake prek 7 GHz

Slo-Tech - S pojavom večjedrnih procesorjev, ki so jih proizvajalci, roko na srce, začeli razvijati zato, ker takta niso mogli več višati v nedogled, se je tudi pomen navijanja nekoliko izpel, a to ne pomeni, da rekordov ne spremljamo. Absolutni rekord ostaja trdno v lasti arhitekture AMD, kjer so procesor FX-8350 uspeli naviti na astronomskih 8794 MHz, medtem ko je Intelov rekord pri 8543 MHz, kolikor je zmogel Celeron 352. Sedaj pa smo dočakali tudi prvo "sedmico" pri generaciji Skylake, ki tako ekstremnih taktov še ni dosegla.

Intelov procesor Core i7-6700K, ki je tovarniško umerjen na 4,0 GHz in se tovarniško navije (Turbo Boost) na 4,2 GHz, so s tekočim dušikom in pohabljenjem uspeli spraviti...

7 komentarjev

Rekord v navijanju Ivy Bridgea s 7 GHz

Slo-Tech - Absolutni rekord v navijanju procesorske frekvence ostaja trdno v AMD-jevi lasti, a tudi Intelova arhitektura Ivy Bridge ni od muh. To je dokazal HiCookie, ki je Intelov procesor Intel Core i7 3770K na plošči Z77X-UD3H navil tik nad sedem gigahercev, s čimer je postavil rekord v navijanju procesorjev Ivy Bridge.

Sistem je hladil s tekočim dušikom, kot se za ekstremne primere navijanja spodobi, in dosegel temperaturo -187 °C. Pri tej temperaturi je procesor navil na zavidljivega 7,03 GHz, za kar je moral povečati napetost na kar 1,956 V. Množilnik je znašal 63x, delovala pa so vsa štiri jedra (torej osem...

17 komentarjev

Intel po stopinjah AMDja

Paket plošče in procesorja

vir: Expreview.com
Expreview.com - Prve odklenjene procesorje, namenjene navijalcem, je ponudil AMD z linijo FX procesorjev za s939 podnožje, katerih cena se je gibala okrog 1000 $. Intel je po njihovem velikem uspehu posnemal ta korak in sprva odklenil Core 2 Duo X6800, kateremu je sledil ekstremni model iz vsake družine, vse do Core i7. AMDju je bilo s prihodom Phenom procesorjev jasno, da zaradi slabše zmogljivosti ne bodo mogli prodajati procesorjev za 1000 $, a so vseeno ponudili odklenjene modele, ki jih prepoznamo pod imenom Black Edition. Med njimi najdemo tako X4, X3 kot tudi X2 modele, ki so cenovno zelo ugodni in nadvse primerni za...

17 komentarjev

Slovenci prek 7 GHz

CPU-Z

vir: OC-Lab
OC-Lab - Svetovni rekord v frekvenci x86 procesorja je morda že prek 8 GHz, a državni rekord je bil pred nekaj dnevi še pod 7 GHz. Zdaj seveda temu ni več tako, saj sta člana ekipe EastKoast z OC-Laba, tiborrr in Moonman, postavila nov Slovenski rekord v frekvenci procesorja. Za dosežek sta uporabila inženirska primerka Pentium 4 641 (tovarniško 3,2 GHz oz. 200 MHz x 16) in Foxconn BlackOps X48 ter 2 x 512 MB Micronovega DDR3 pomnilnika. Za stabilnost je jasno skrbel tekoči dušik, ki je procesor ohladil do skoraj -200° C.

Mešanica pravih komponent, znanja in izkušenj je prinesla 7127 MHz, kar je 122 % navitje...

65 komentarjev

Novičke iz Intelovih logov

več strani - Šestindvajsetega avgusta bo luč sveta zagledal nov Intelov dvojedrnik najnižjega cenovnega ranga s frekvenco 2 GHz, ki bo nosil oznako Pentium Dual-Core E2180, zanj pa bo predvidoma potrebno odšteti toliko, kot sedaj stanejo različice E2160, torej 84 dolarjev. Cena slednjih bo po vsej verjetnosti padla na 71 dolarjev, sedanjo ceno različice E2140. Oktobra bo bogato ponudbo Core 2 Duo procesorjev dopolnila različica E4600 s frekvenco 2,4 GHz in predvideno ceno 133 ameriških dolarjev. Več o tem na RegHardware.

Poleg tega je Intel razkril uradni datum predstavitve veznega nabora X38 Express, ki bo 23. septembra, poroča Daily Tech.

Šved Jon "elmor" Sandström je postavil nov svetovni rekord v navitju Intelovih Core 2 Duo procesorjev, saj je procesor Core 2 DUo X6800 navil na 5854.6MHz, pri čemer je za hlajenje procesorja skrbel tekoči dušik. Več o tem na NordicHardware.

25 komentarjev

Rekordno navitje Core 2 Duo

Core 2 Duo X6800ES na 5717 MHz

Slo-Tech - Slovenci si lastimo nov svetovni rekord, ki pa tokrat ni s področja športa, ampak navijanja računalniških komponent. Člana OC-Lab-a, zbogi in tiborrr, sta namreč Intelov procesor Core 2 Duo X6800 ES navila na 5717MHz, kar je 10 MHZ več od starega rekorda, pri tem je bil procesor hlajen s tekočim dušikom.

Več o izjemnem podvigu lahko preberete na OC-Lab-u.

41 komentarjev

Podrt hitrostni rekord

Reuters - Ne, niso naredili novega Bugattija in niti nove formule. V Siemensu so hitrostni rekord podrli kar z optičnim kablom. Dosežena hitrost je bila 107 Gb/s (13,375GB/s). Podatke so pošiljali preko 161 km dolgega optičnega vlakna. Siemensu je to uspelo samo z enim vlaknom, kar pomeni, da ni treba razdeliti signala na več vlaken (prihranek na času in predvsem na ceni). Siemens je še napisal, da bodo prvi produkti, ki so zasnovani na tem prototipu, na voljo v nekaj letih. Več v izvorni novici.

39 komentarjev

Slovenci podirajo rekorde

Računalniške novice - Slovenska navijalca zbogi in Shark-357 sta v preteklosti pod okriljem ekipe Funtech OC team že dosegala zelo uspešne overclockerske rezultate, tokrat pa jima je uspelo nekaj nadvse izjemnega. S procesorjem Intel Core 2 Duo E6700 sta milijon decimalk števila pi izračunala v samo 9.906 sekunde, s čemer sta postavila svetovni rekord. Procesor sta ohlajala s tekočim dušikom, northbridge s suhim ledom, prebila pa sta se do zavidljivo visoke frekvence 5,15 GHz. Ponosni smo, da se v svetovnem merilu izkaže še kak naše gore list, tako da jima iskreno čestitamo, bralci pa lahko več podrobnosti najdete v izvorni novici.



Link do novice je posredoval steev.

46 komentarjev

Svetovni rekord z Radeonom X1800 (zračno hlajenje)

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs poročajo, da so računalniški navdušenci uspeli doseči nov svetovni rekord v zmogljivosti grafičnih kartic v 3D Marku 2005.

S trenutno najzmogljivešjim, kar ATi ponuja, s kartico Radeon X1800 XT, je nekemu Tajvancu uspelo preseči magično mejo deset tisoč točk, kar je zelo zavidljiv dosežek, upoštevaje, da je uporabljal le priložen hladilnik. Procesor je navil s 625 na 691 MHz, pomnilnik pa pa s poldrugega gigaherza na 1628 MHz. "Neki" Finec (macci) pa je šel še korak dlje in svojega Radeona hladil z Zalmanom, tako da ga je ob povišani napetosti uspel prignati do 10.770 točk (759/1738 MHz), kar je rekord med sistemi z eno grafično kartico. Absolutni rekord, ki je bil...

28 komentarjev

Našli lastnika rekorda v Space Invadersih

Slashdot - Mogoče se bo tole slišalo malce smešno, vendar pa je res, da so šele pred kratkim našli človeka, ki je med vsemi na svetu dosegel najvišji rezultat v legendarni igri Space Invaders. In ne, lastnik ne prihaja iz Japonske, kjer so igro prav tako nabijali kot nori, ampak iz Amerike, točneje iz New Jerseya. Lastnik rekorda je bil sicer uradno priznan s strani Atarija in Twin Galaxies, kjer imajo shranjene rekorde, ki so jih dosegli igralci iger, vendar so se s selitvijo Atarijevih pisarn podatki o lastniku rekorda izgubili. No, sedaj so ga spet našli, vendar pa so ugotovili, da je Scott Safran, lastnik rekorda na žalost umrl leta 1989. Kljub vsemu pa bo s svojimi 41,336,440 točkami ostal zapisan v zgodovini te izjemne igre. Več o Safranu in o njegovemu iskanju si preberite tukaj.

0 komentarjev