»

Rdeča Vista za boj proti AIDS-u

CNet - Microsoft je objavil, da bo začel prodajati škatlaste (box) različice Windows Viste Product Red. Uporabniki bodo tako lahko od 15. decembra dalje kupili različico Ultimate v rdeči barvi, s katero bodo sodelovali v programu Product Red. To je skupna znamka več svetovno znanih podjetij, ki od vsakega prodanega izdelka namenijo del dobička fundaciji Global Fond, ki se bori proti AIDS-u, tuberkulozi in malariji.

Verzija, ki jo Amazon prodaja sedemdeset dolarjev dražje od navadne Ultimate, poleg dobre karme zaradi pomoči v boju proti AIDS-u...

25 komentarjev

Microsoft priskočil na pomoč Intelu

Microsoft - Že lani je skupina uporabnikov vložila skupinsko tožbo proti Microsoftu, ker naj bi ta zavajal s svojimi logotipi Vista Ready (torej pripravljen za Visto) na nalepkah na računalnikih. Srčika problema je bil takrat Aero, ki kljub nalepki ni deloval. Microsoft se je izvijal, da obstajajo štirje različni simboli, ki popisujejo različne stopnje pripravljenosti, a ni pomagalo. Sodnik je odločil, da se proces lahko nadaljuje. Trenutni rezultat je, da se je med mletjem...

11 komentarjev

Vista slaba v UIF testih

OSNews - UIF je kratica za user interface friction, po slovensko trenje (virtualno, seveda), ki ga povzroča uporabniški vmesnik. Omenjena količina sicer ne spada pod okrilje Systeme International, a vseeno predstavlja pomemben podatek o uporabniškem vmesniku. Gre za težavnost opravljanja različnih vsakodnevnih pravil v okviru posameznih vmesnikov, ki ni izmerljiva na absolutni lestvici, jo je pa precej enostavno primerjati med posameznimi operacijskimi sistemi. Med drugim so vključeni podatki, kot je natančnost miškinega kazalca, hitrost odpiranja menija, itd.

OSNews poroča, da so na Pfeiffer Report opravili teste in omenjeno trenje izmerili na Windows Vista, Windows XP ter Mac OS X. Pri tem so prišli do zaključka, da Apple-ov skupek programske kode še vedno vsebuje najbolj gladek uporabniški vmesnik, Vista pa se je, presenetljivo, kljub prenovljenemu in visualno zloščenemu vmesniku obnesla slabše od starejše različice Oken.

77 komentarjev

Vista vzpodbuja prodajo računalnikov

Hartware.net - Kakor so si proizvajalci in prodajalci računalniške opreme tihoma želeli, je splavitev novega operacijskega sistema Microsoft Vista zelo pozitivno vplivala na prodajo. Največji bum se je zgodil v zadnjem tednu januarja, ko je Microsoft začel prodajati Visto končnim uporabnikom (MSDN in MSDNAA abonentje so si jo lahko prenesli že prej).

V tednu od 28. 1. do 3. 2. so v ZDA prodali kar 173 % več računalnikov kot teden poprej, na letni ravni pa to predstavlja 67-odstotno povečanje. Zanimivo je, da je velika večina kupcev odštela nekaj denarja več za prestižnejšo Vista Home Premium verzijo (76 % kupcev prenosnikov in 59 % kupcev namiznih računalnikov), medtem ko je računalnike s prednameščeno Visto Home Basic nabavilo občutno manj (16 oz. 33 %) kupcev. Več.

42 komentarjev

Windows Vista proti Windows XP

AnandTech - Pred kratkim smo doživeli izid najnovejšega Microsoftovega operacijskega sistema Windows Vista, ki je prinesel kar zanimiv seznam novih zmožnosti. Je pa izid spremljalo veliko kritik na račun strojne požrešnosti in domnevno počasnejšega delovanja sistema.

Ravno zaradi tega so se pri Anantechu odločili preizkusiti Visti ter jo po hitrosti primerjati z XP. Pri tem so še poseben poudarek dali na nove zmožnosti Viste, ki so namenjene pospešitvi sistema, kičijo pa se s krilaticami SuperFetch, ReadyBoost ter še čim.
Končne ugotovitve kažejo, da je Vista vseeno nekoliko počasnejša od Windows XP na večini področij, a pokažejo pa tudi, da razlika niti približno ni tako velika, kot bi jo radi nekateri prikazali. Prav tako se je izkazalo, da...

179 komentarjev

Vista Upgrade ne gre na prazne diske

Ars Technica - Izkazalo se je, da različice Viste za nadgradnjo kljub veljavni licenci za prejšnji različici Windows 2000 ali XP ne bo mogoče namestiti na prazne diske. Kaj?

Še daljša verzija novice: Microsoft že dlje časa ponuja poleg novih full različic svojih operacijskih sistemov tudi bistveno cenejše upgrade, ki so namenjene lastnikom prejšnjih, ki lahko tako ceneje zamenjajo svoje Windows. Kljub temu te različice niso v ničemer oskubljene, saj jih je bilo mogoče namestiti tudi na prazne ali že formatirane diske. Uporabnik je moral med namestitvijo dokazati lastništvo prejšnje različice, kar je storil tako, da je v CD-pogon vstavil prejšnji CD, in namestitev se je nadaljevala. Na sveže.

Vista poleg spremenjene politike licenciranja (včasih na uporabnika, sedaj na računalnik) prinaša tudi spremembo pri nadgradnji. Microsoft še vedno oglašuje, da je upgrade inačica zmožna čiste namestitve, torej ne nadgradnje. To je res, vendar tokrat za dokaz upravičenosti ni dovolj CD s prejšnjo verzijo,...

118 komentarjev

Vista proti Cairu, pogled nazaj

Slashdot - Daniel Eran v članku na RoughlyDrafted pobrska malo po Microsoftovi zgodovini in ves presenečen ugotovi nič drugega kot to, da se zgodovina ponavlja. Namreč trenutna dogajanja v zvezi z Microsoftovim svežim operacijskim sistemom Vista so zelo podobna tistim, ki so se dogajala okoli projekta s kodnim imenom Cairo, okoli katerega se je veliko govorilo v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Kratki povzetek: Pri Cairu so Microsoftovci eno za drugim začeli odstranjevati bistvene funkcije, tako da je od njega ostala samo še lepotna predelava Windows 3.0 pod imenom Windows 95. Enako se je zgodilo tudi z Windows Vista, ko so najpomembnejše prednosti novega sistema metali eno za drugo skozi okno, dokler nismo dobili lepotno predelane Windows XP z nekaj malenkostmi.

Izvorna novica vam postreže s podrobnostmi.

87 komentarjev

Vista že na MSDN

ComputerBase - Bolj kot se približuje datum izida Microsoftovega novega operacijskega sistema Vista, več je tudi novic o tej tematiki na spletu. Razvijalci, beta preizkuševalci in drugi partnerji si jo lahko prek MSDN-ja in TechNeta prenesejo že od včeraj, s čimer jim želi Microsoft dati priložnost svoje izdelke popolnoma pripraviti na Visto do njenega izida, kar se bo na Stari celini zgodilo 30. januarja. V zahvalo bodo vsem beta preizkuševalcem, ki so odkrili in javili vsaj enega hrošča, poslali veljaven CD-ključ, s katerim bodo lahko aktivirali in povsem legalno uporabljali Visto Business ali Ultimate. Žal to ne velja za člane programe Community Tech Preview, poroča

62 komentarjev