»

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

Izrael razvija robota v velikosti sršena

Minority Report - pajki pregledujejo Andertona

Slo-Tech - Pri igri Half-life 2 smo lahko občudovali leteče robote, ki so nam hoteli prerezati vrat (nasilno, kajne?!). Takšna čudesa seveda niso več znanstvena fantastika. Oddelki britanskih specialcev v Afganistanu uporabljajo 6 palcev dolgo letalo, ljubkovalno poimenovano WASP, ki je skoraj neslišno, tako da se lahko neopaženo približa tarči. Zadnja poročila navajajo, da so v teku raziskave nove različice, ki bo lahko nosila eksploziv C-4. To različico bodo uporabljali za napade na ostrostrelce.



Izrael gre še dlje. S pomočjo nanotehnologije razvijajo robota, ki ne bo večji kot sršen, tarčo pa bo zmožen zasledovati, fotografirati in ubiti. Da mora Izraelska vojska razviti drugačne vrste orožje, se je pokazalo v nedavnem napadu na Libanon, saj nima smisla...

51 komentarjev

Leap Ahead

Ars Technica - Se spominjate novice, ki je napovedovala spremembo Intelove zunanje podobe? No, gigant iz Santa Clare je kot napovedano dvignil rjuho in pokazal svoj novi obraz.

Njihov logotip bo imel po novem besedo Intel napisano z malimi tiskanmi črkami, e pa sedaj ni več podpisan, kot v starem logu. Okrogla obroba zaenkrat ostaja. Geslo Intel inside bo zamenjala besedna zveza iz naslova novice - Leap Ahead, dodali pa bodo tudi nekaj novih oznak in spremenili obstoječe. Mobilni procesorji bodo tako na primer označeni z nazivom Core, oznaki Solo in Duo pa nam bosta povedali, ali v prenosniku tiktaka eno ali dve jedri. Več informacij o omenjenih spremembah lahko dobite v originalnih novicah na arstechnici ter ABC news.



Intel inside - idiot outside tako ni več aktualna zbadljivka za oboževalce procesorjev Pentium. Kaj si bomo...

37 komentarjev

Spielberg se podaja v svet računalniških igric

ABC News - Steven Spielberg bo po poročanju ABC News svoje talente, ki jih je do sedaj s pridom izkoriščal v Hollywoodu, poskušal vnovčiti v svetu računalništva. S strokovnjaki podjetja Electronic Arts bo namreč razvil tri računalniške igre, o katerih trenutno ni še nič znanega, lahko pa upamo, da si Spielberg ne bo pokvaril ugleda. Kdaj točno bomo lahko digitalne umotvore nabavili, se ne ve, izid je predviden šele čez nekaj let. Več tukaj.

31 komentarjev

Znanost in tehnologija VII.

Slo-Tech -

Čas je, da malce osvežimo znanje o Sončevih mrkih. Zgodijo se, ko so Sonce, Mesec in Zemlja (v tem vrstnem redu) na isti premici. Čeprav je Sonce mnogo večje od Meseca, je slednji toliko bližje Zemlji, da sta nebu videti približno enako velika. Oddaljenost Meseca od Zemlja se giblje med 350.400 in 399.000 kilometri. Kadar je Mesec blizu Zemlje, popolnoma zakrije Sonce, tedaj govorimo o popolnem mrku, kadar pa je dlje,...

49 komentarjev

Znanost in tehnologija IV.

Hubblov posnetek "eksplozije" V838 Monocerotis

vir: UniSci
Slashdot - Zelo zanimiv problem teoretične fizike in tudi astronomije je problem manjkajoče mase. V grobem ta pravi, da se glede na trenutno hitrost širjenja vesolja in množino snovi v vesolju nekaj ne sklada, saj je mase bistveno premalo. Prvo hipotezo o rešitvi tega problema je leta 1933 postavil Švicar Fritz Zwicky, ko je ugotovil, da je t.i. vidne mase (torej vidnih galaksij) 400-krat premalo za trenutno jakost gravitacije. Zaključil je, da je očitno v vesoljo veliko nezaznavne mase, katere gravitacijske učinki so opazni, in jo poimenoval temna snov. Od tedaj je to ena izmed zanimivejših in verjetnejših hipotez. Trenutne ocene so namreč, da je kar 90 - 95 odstotkov vse mase...

27 komentarjev

Znate iskati po spletu?

ABC News - Na internetu se vse bolj poudarja pomembna veščina iskanje informacij na spletu, ki jih v žargonu mnogi pravijo kar googlanje, saj je Google daleč najpopularnejši iskalnik informacij. Pa znate iskati in ločiti zrnje od plev? Študija, ki so jo izvedli pri The Pew Internet and American Life Project, kaže, da le 38 odstotkov iskalcev loči sponzorirane (plačane) zadetke od dejanskih rezultatov iskanja, čeprav jih Google jasno označi kot sponsored links, Yahoo kot sponsor results in MSN kot sponsored sites. Vse te povezave so običajno na vrhu rezultatov in obarvane. Izmed teh uporabnikov, ki razliko v osnovi poznajo, jih le slaba polovica (47 odstotkov) pravi, da lahko vedno za vsako povezavo precenijo, ali je plačana ali ne. Kljub temu 92 odstotkov uporabnikov interneta meni, da je njihovo znanje iskanja informacij povsem zadovoljivo. Več o tem.

56 komentarjev

Za lahko noč

Slo-Tech - Še ena prošnja, ki jo je omenil bf4ed v lastni temi: Naslove tem prosim pišite bolj jasno, da bodo ljudje vedeli, v kaj se spuščajo s klikom na vašo temo. Ne pišite samo "kupim", "prodam", "ne dela" oziroma "poglejte tole", ampak že v samem naslovu bolj detajlno specificirajte željo oziroma problem. Hvala.

1 komentar