»

Kanada podpira Fusion

Sedež AMD Canada v Markhamu, Ontariu

vir: Wikipedia
X-Bit Labs - Razvoj AMD-jevega procesorja Fusion, poznanega tudi kot APU (Accelerated Processing Unit), ki v enem jedru združi običajno, x86 procesorsko jedro in grafično jedro, je očitno nadvse pomemben za Kanado. Vodilni možje province Ontario so namreč sklenili, da bodo v prihodnjih petih letih v AMD oz. njegovo kanadsko podružnico, bivši ATI, ki ga je AMD kupil leta 2006, vložili 52,8 milijona kanadskih dolarjev (41 milijonov evrov). V Ontariu načrtujejo, da bodo z uradnim podpisom dogovora že takoj nakazali 11,2 milijona kanadskih dolarjev (7,9 milijona €), medtem ko bo preostali del zneska sledil po korakih v prihodnjih letih. V zameno bo AMD v Ontariu, kjer je bil nekdaj sedež ATIja oz. je...

3 komentarji

Fusion in Torrenza del istega načrta

Daily Tech - Že pred časom je bilo dosti govora o dveh prihajajočih AMD-jevih izdelkih, skritih pod kodnima imenoma Fusion in Torrenza (glejte povezane novice). Če povzamem - pri prvem gre za čip, na katerem sta združena tako centralni kot grafični procesor, drugi pa je AMD-jeva različica uporabe različnih namenskih procesorjev. V okviru Torrenze bi tako lahko v matično ploščo z več podnožji (oz. PCIe režami) vtaknili nekaj specifičnih procesorjev (za fiziko, zvok, itd.), ki bi nato bolj učinkovito obdelovali podatke od splošnih rešitev.

Po novem je znano, da bo že omenjeni Fusion v bistvu eden od možnih modulov za uporabo na matični plošči s podporo za Torrenzo, pravijo na DailyTech-u.

0 komentarjev

Test Radeona X2800 XTX (R600)?

VR - Zone - Na forumu VR-Zone se je pojavil test, v katerem so avtorji (če jim gre verjeti) primerjali prihajajočo AMD-jevo grafično zverino, temelječo na jedru R600, z GeForce 8800 GTX. Radeon X2800 XTX je dosegel boljši rezultat od svojega konkurenta iz tabora nVidie, razlika v 3DMark03 znaša namreč dobrih 2000 točk (43606 proti 41264). V 3DMark05 je razlika podobna in podovno v prid AMD-ja (17387 proti 15467), oba testa sta bila opravljena na privzetih nastavitvah s procesorjem Athlon FX-55.

Testa seveda ne moremo označiti za uradnega, vendar lahko kljub temu potencialno nudi nekaj informacij o sami zmogljivosti R600. Več o zadevi v izvornem sporočilu na VR-Zone, še vedno pa čakamo na kak povsem zanesljiv test.

71 komentarjev

Prva slika Radeona X2800 (R600)

VR - Zone - Na VR-Zone se je pojavila prva slika grafične kartice, ki bi naj bila OEM verzija Radeona X2800. Po poročanju VR-Zone, bi naj X2800 XTX izšel v dveh različicah, in sicer daljši OEM verziji (31,5 cm) in krajši retail verziji (24,1 cm). Obe bi se naj šopirili z 1 GB GDDR4 pomnilnika, poleg dolžine pa naj bi se razlikovali tudi po porabi: krajša bo od napajalnika zahtevala 240 W, daljša pa 270 W.



Še novica na X-bit labs.

Za ogled slike vam priporočamo uporabo širokozaslonskega monitorja. ;)

48 komentarjev

AMD: informacije o R600, Fusion komaj leta 2010

več strani - Na Inquirerju so postregli z novimi infomacijami o prihajajoči AMD-jevi (prej ATI-jevi) grafični kartici, temelječi na grafičnem čipu R600. Kljub nekaterim idejam o vodnem hlajenju naj bi imela običajen ventilator, hladilnik pa bo seveda primerne velikosti za odvajanje toplote s tako požrešne kartice. Poleg tega se naj bi uradno poimenovanje najzmogljivejše grafične kartice temeljoče na R600 glasilo Radeon X2800 XTX. Opremljena naj bi bilo z 1 GB GDDR4 512-bitnega pomnilnika, več o oznakah in domnevnih karakteristikah prihajajočih AMD-jevih grafičnih kartic preberite v izvorni novici.

X-bit labs pa poroča o zamudi AMD-jevega Fusiona, pri katerem gre za združitev grafičnega in centralnega procesorja, ki naj bi po najnovejših informacijah bil namesto leta 2008 predstavljen šele v naslednjem desetletju. Več o tem na X-bit labs-u.

40 komentarjev

AMD bo odpuščal

The inquirer - O tem, da utegne AMD, ki je pred časom prevzel ATI, odpuščati, smo že poročali. Če gre verjeti The Inquirerju, naj bi po najnovejših informacijah brez službe ostalo 375 zaposlenih, kar je znatno manj od prvotnih ugibanj o kar dva tisoč odpuščenih. Največ odpuščenih prihaja iz oddelkov za trženje in prodajo. Za zdaj pri AMD-ju ne načrtujejo nadaljnjih odpuščanj, dodaja The Inquirer.

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

AMD najavil Fusion: CPU+GPU

AnandTech - Prav te dni, ko se končuje AMD-jev prevzem kandaskega ATi-ja, je AMD-jev PR oddelek obelodanil smele načrte okrog združitev grafičnega in centralnega procesorja. Združitev bo na voljo v vseh segmentih ponudbe, torej vse od ročnih, mobilnih, namiznih in strežniških naprav. Zaenkrat se ugiba, AMD je še zelo skop z informacijami, o tem, da naj bi pri štirijedrnih procesorjih bilo eno jedro dejansko GPU.

Če nekateri bralci mislijo, da bodo jedli enako slab golaž, kot ga je večina (odličen FPS naslov pri 20 sličicah na sekundo, na 800x600;) potrošnikov, AMD zatrjuje, da bodo še naprej podpirali rešitve za entuziaste, ki temeljijo na PCIe utoru.

Prve primerke bomo naj bi po nekaterih napovedih dobili v letu 2008.

Pričakujem, da v spodnjem grafičnem razredu ne bo več neslanih šal s čudaškimi označbami, ki so namenjene zgolj in samo temu, da zmedejo ubogega potrošnika (še pomnite GeF 4 MX?).

In spet je pred nami pomembna prelomnica.

28 komentarjev

nVidia Quadro vs. ATI FireGL

X-Bit Labs - Testi grafičnih kartic za profesionalno uporabo so precej manj številni, kot testi grafičnih kartic za domačo uporabo. Tako velja omeniti nov test na X-bit labs-u, kjer so opravili zanimiv test ATI-jevih in nVidiinih, grafičnih kartic za profesionalno uporabo, FireGL oziroma Quadro. Test je zajel ATi-jeve modele ATI FireGL V7350, V7200, V5200 in 3400 ter nVidiine Nvidia Quadro FX 5500, FX 3500, FX 1500 in FX 560. Zmogljivosti grafičnih kartic so primerjali v aplikacijah SPECviewperf 8.1, 3ds max 7 ,Maya 6.5, SolidWorks 2005, AutoCAD 2006, PRO/Engineer Wildfire 2.0, CINEBENCH 2003 in 3DMark06. Rezultati posameznih testov so precej različni, v določenih aplikacijah prednjači Quadro, v drugih FireGL.

Za ostale podrobnosti in rezultate si oglejte celoten test.

20 komentarjev

GeForce 7600 GT in 7900 GT za AGP?

X-Bit Labs - Kljub temu da so dnevi AGP-utorom šteti, naj bi se po informacijah s spletne strani X-bit labs nekateri proizvajalci grafičnih kartic, temelječih na nVidiinih grafičnih čipih, razmišljali o izdelavi AGP-različic nekaterih kartic serije GeForce 7, konkretno 7600 GT in 7900GT AGP. Prvi naj bi nasledil popularno GeForce 6600 GT AGP, drugi pa bi prevzel krono najzmogljivejše AGP-grafične kartice. Kot je znano, je nVidia pred časom predstavila GeForce 7800 GS za AGP.

Več o tem lahko preberete v izvorni novici na X-bit labs.

20 komentarjev

Koliko vatov?

X-Bit Labs - Ste se kdaj vprašali, koliko troši vaša grafična kartica? Se sprašujete, zakaj točno imamo na grafičnih karticah dodatne priključke za napajanje?

Na večino odgovorov vam bosta odgovorila dva testa, ki so ju izvedli na X-bit Labs. Preskusili so vse grafične kartice obeh večjih proizvajalcev na trgu -- od najšibkejših do najmočnejših. Izmerili so tudi koliko dodatne moči potrebujete, če kartico navijete, in ugotovili, da napajalnik moči 300 W le ni tako neprimeren za napajanje GF6800 Ultra.

Ne verjamete? No, potem pa kar na branje prvega dela, kjer so opisane ATI-jeve kartice, in drugega, kjer so si ogledali še nVidiine ter naredili premerjavo vseh kartic.

6 komentarjev

Solaris v 64-bitih

X-Bit Labs - Kot poročajo X-Bit Labs, kani Sun izdati posebno 64-bitno verzijo Solarisa, ki bo posebej prilagojena za AMD-jeve Opterone. Jonathan Schwartz, Sunov predsednik, je dejal, da so se za to potezo odločili, ker Opteroni prikazujejo izjemno veliko hitrost in so tako zelo primerni za sisteme, na katerih bo tekel Solaris.

Uradna Sunova izjava je, da bo poskusna verzija izšla v prvem kvartalu prihodnjega leta, končna pa malce kasneje. Sun še ni podprl Intelovih Itaniumov. Več o tem.

2 komentarja

Prestavljen datum izida najmočnejšega Opterona

X-Bit Labs - Znano je dejstvo, da podjetje AMD po predstavitvi svojih najnovejših procesorjev še nekaj časa zavlačuje z izdajo le-teh. Tako se močno opevani AMD Opteron še dolgo po predstavitvi ni znašel na policah v računalniških trgovinah. X-Bit Labs poroča, da trenutno najbolj pričakovan AMD-jev procesor Opteron 246, ki tiktaka pri 2,0 GHz, še ne bo na voljo ta ponedeljek, kot je bilo sprva rečeno. Na podlagi neuradnih infomacij se sklepa, da bo izdelek na voljo v mesecu septembru, čeprav The Inquirer in Extreme Tech trdita, da naj bi bil ta datum že 4. avgust. Izvorna novica.

8 komentarjev