»

Citizendium - konkurenca Wikipediji

Ars Technica - Ars technica - 27.3.2007 je začela obratovati beta verzija strani, ki jo je ustvaril eden izmed ustanoviteljev Wikipedije, Larry Sanger. Glavni motiv za novo stran naj bi bilo nezadovoljstvo nad nezanesljivostjo Wikipedije. Podobno kot starejša sestra je tudi Citizendium brezplačen in neprofiten, s to razliko, da vse prispevke piscev pred objavo preverijo strokovnjaki na danem področju.

15 komentarjev

Hujšanje z igrami

Ars Technica - Večina ljudi, ki dosti časa preždi pred računalniškimi zasloni in se zaradi hitrega življenskega tempa prehranjuje z nezdravo hrano ter premalo giblje, se mora prej ali slej soočiti s problemom prekomerne teže. Ponavadi se tovrstne težave rešujejo s tekom po bližnjem gozdičku in obiskom fitnesa, geeki pa, kot vedno, iščejo pot iz zagat na svojevrsten način.

Ben Kuchera, pisec Ars Technice, je nekega dne spoznal, da ima kar precej kilogramov preveč, ker pa mu fitnes zaradi zasoljenih cen (katerim smo pogosto priča tudi pri nas) in neugodnega občutka ob razkazovanju svojega trebuščka v javnosti ni bil po godu, se je odločil, da bo težo izgubil kar doma. Poleg raznovrstnih orbitrekov in joga kaset je za ta namen na voljo tudi veliko novodobnih rešitev v obliki iger in dodatne opreme za konzole. Sam je izbral tri: vsem dobro znani Dance Dance Revolution, Yourself!Fitness in EyeToy: Kinetic. V začetku je bil do celotne zadeve skeptičen, saj se podobne topshop variante hujšanja, ki...

20 komentarjev

FreeDOS 1.0

Slo-Tech - Pred nekaj dnevi je izšla prva t.i. milestone različica programske opreme FreeDOS. Gre za odprtokoden operacijski sistem, ki je 100% kompatibilen s starejšimi DOS-i, uporablja pa se ga predvsem za poganjanje starih iger (ah, nostalgija...), posebnih programov (recimo računovodskih) in za uporabo na namenskih računalnikih, kjer naprednejši operacijski sistemi niso potrebni. Več o programu, ki ga na cenejše konfiguracije pogosto nalagajo domači prodajalci, lahko izveste na uradni strani, na voljo pa je tudi brezplačen download najnovejše različice 1.0.

28 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji