»

Prihodnje leto klinični testi potencialno terapevtske računalniške igre

New Scientist - V ZDA je podjetje Brain Plasticity začelo pogovore s FDA (Agencija za hrano in zdravila) o kliničnih testih, ki bi v prihodnosti lahko vodili do registracije prve računalniške igre kot terapevtske učinkovine. Gre za igro, ki bi bila namenjena bolnikom s shizofrenijo za odpravljanje težav s pozornostjo in spominom.

Prihodnje leto bodo pričeli izvajati klinične teste na 150 posameznikih v 15 ameriških mestih, ki trpijo za posledicami shizofrenije. Če bodo rezultati pokazali statistično pomembno...

9 komentarjev

Ekipa iz Zagorja, Oust.me zmagala na ljubljanskem Mini Seedcampu

Oust.me vodi teritorije po lepem številu večjih slovenskih in tujih krajev.

Slo-Tech - Sredi prejšnjega meseca se je v IBM-ovi kristalni palači na Šmartinki dvajset izbranih ekip iz Slovenija, Balkana in širše okolice potegovalo za nove kontakte, pozornost mentorjev in sprejem v družino londonskega Seedcampa, ki velja za najbolj znan sklad zagonskega kapitala za evropske tehnične startupe. Včeraj so razglasili zmagovalce - to sta slovenska ekipa Oust.me in estonski startup za športne navdušence Sportlyzer. S tem se Oust pridružuje zdaj že tročlanski družini slovenskih seedcamp zmagovalcem - leta 2007 je to kot prvim uspelo blogging specialistom Zemanti, v začetku letošnjega leta ponudniku internetne telefonije Vox.io, leta 2008 pa je bil precej blizu Uniki.

Oust.me je podvig treh Zagorcev, gre pa za spletno aplikacijo, ki vojno za mayorshipe na lokacijskih socialnih omrežjih spremeni v boj za...

9 komentarjev

Nemci za prepoved nasilnih iger

Spiegel Online - Nemški deželni notranji ministri iz šestnajstih zveznih dežel se zavzemajo za hitro prepoved prodaje nasilnih iger, k čemur jih je vzpodbudilo letošnje streljanje na srednji šoli v Winnendenu. (Kasneje so ugotovili, da je strelec več ur pred pohodom igral Far Cry 2.) Po v petek doseženem konsenzu naj bi prepovedali igre, v katerih je realistično prikazano ubijanje bistven del igre ali vsebujejo druga okrutna nasilna dejanja proti ljudem ali ljudem podobnim bitjem.

Uwe Schuenemann iz Spodnje Saške je povedal, da se s takimi igrami viša toleranca do nasilja, saj so se strelci v pokolih pred svojimi dejanji vedno kratkočasili s takimi igrami. CDU tako zahteva, da zvezni parlament odločitev udejanji v zakonodaji še pred volitvami. To seveda ni edina odločitev, ki so jo v zvezi s tem primerom sprejeli, saj bodo prav tako omejili dostop do strelnega orožja in poostrili nadzor nad zlorabami, kar se utegne izkazati kot učinkovitejši ukrep kakor prepoved prodaje nasilnih iger. Klik!

294 komentarjev

Sloveniji se obeta prepoved nasilnih računalniških iger

STA - Pravosodni ministri držav članic Evropske unije so na neformalnem zasedanju v Dresdnu spregovorili tudi o računalniških in video igrah, ki vsebujejo nasilne prizore.

Čeprav v Sloveniji prodaja računalniških in video iger z nasilnimi prizori ni prepovedana (v Nemčiji denimo takšna prepoved obstaja), je po zagotovilih slovenskega pravosodnega ministra Lovra Šturma "v prihodnje zagotovo pričakovati ukrepe na tem področju."

Medtem si Evropska komisija prizadeva za normativno ureditev področja interaktivnih iger, ki bi med drugim opredeljevala tudi prodajo in proizvodnjo interaktivnih iger za otroke. Slovenski pravosodni minister tovrstna prizadevanja Bruslja podpira in opozarja na "nujnost preventivnega pristopa k preprečevanju širjenja nasilnih računalniških iger." Sem sodi tudi vzpostavitev spletnega portala, kjer bi uporabniki lahko oblastem prijavljali spletne strani, ki ponujajo nasilne računalniške igre.

A poenotenje zakonodaje na ravni Evropske unije po mnenju ministra ni...

220 komentarjev

Izdelovalci nasilnih in "odraslih" iger v težavah?

Reuters - Zvezno država Minnesoto (ZDA) je tožilo trgovsko združenje industrije računalniških iger ESA - Entertainment Software Assossiation. V Minnesoti so si namreč zamislili zakon, ki bi omogočal naložitev globe mladoletnikom, mlajših od 17 let, s 25 dolarji, če bi kupili računalniške igre, neprimerne njihovim letom. ESA je nekaj podobnih primerov že dobila, saj jim je uspelo dokazati, da so protiustavnost tovrstnih zakonov.

Upam, da ne bo domača oblast prišla do podobne.

10 komentarjev

Črno beli svet nasilnih iger

Reuters - Z vsebino iger, ki prihajajo iz ZDA, niso zadovoljni v marsikateri južni (in vzhodni) sosedi ameriškega kontinenta. V arabskem svetu so do sedaj reciklirali zahodne igre z zamenjavo "oblek" glavnih pozitivnih in negativnih junakov.

Sedaj so Iranci, navdihnjeni z zadnjim dogajanjem okoli nukleark v svoji deželi, najavili prihod igre, v kateri bo "Komandant Bahman" reševal ugrabljenega znanstvenika iz rok hudobnih Američanov. Igra naj bi izšla pred marcem naslednjega leta, izpod pridnih prstov združenja islamskih študentov.

17 komentarjev

Recilkliran črno beli svet nasilnih iger

Reuters - Svet računalniških iger je pomensko zelo črno bel. Ravno pravšnji za sejanje raznih političnih, rasnih in verskih prepričanj. Verjetno zato razni verski fanatiki, puristi in ostali zategnjenci tako zelo nasprotujejo goloti v določenih igrah. Da ne omenjam ameriške vojske, ki je že pred leti pristopila k rekrutiranju in treniranju na virtualen način.

Virtualen bumerang se je vrnil. Trenutno največji nasprotniki globalne velesile so igice izkoristili v svoj namen. Preoblekli so američane v arabce in zlobneže v američane. Vkomponirali še nekaj video posnetkov iz realnosti, par govorov in slik, in že je tu Al-Kaida party game.

Modificiranje je moč relativno enostavno izvesti s pomočjo raznih programskih orodij ali zakrp, ki se jih najde na spletu. O učinku nasilnih iger na mladino so mnenja sicer deljena, a za labilne osebnosti definitivno škodljiva. Ker je takšnih možno na raznih kriznih območjih bližnjega vzhoda relativno enostavno najti, zna torej takšna "zabava" postati...

24 komentarjev

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

BBC - Vprašanje, v kakšni meri nasilne igre vzpodbujajo nasilje, predvsem pri mladimi, je že nekaj časa snov raziskav sociologov in hvaležna tema za fanatične puriste določene države. Kljub temu jasnega odgovora še ni, smo mu pa verjetno vedno bližje.

Tokrat so tematiko obdelali pri BBC-ju, kjer so se posvetili predvsem vplivu nasilja na fiziologijo, ki uravnava delovanje človeka. Tako lahko podaljšano spremljanje nasilnih vsebin sicer spremeni izločanje stresnih mediatorjev, npr. glukokortikoidov, ki pa dolgoročno nimajo vpliva na dojemanje sveta.

Poleg tega so prišli do sklepa, da med nasilje v igrah in resničnem svetu manjka povezovalni element. To posredno potrujuje tudi dejstvo, da se na Japonskem, kjer je letno okoli 800 umorov, pojavlja bistveno več nasilnih iger kot v Združenih državah. Tam se samo New York "ponaša" z okoli 2500 umori letno. Še klik.

Do podobnih ugotovitev je prišel tudi Michael Moore. Bo statistika dala prav liberalnemu mišljenju?

34 komentarjev

Naj 10 bejb v igrah

hot bejba

GameSpy - V svetu zabave se dve stvari najbolje prodajata: sex in nasilje. Nekateri prodajajo kar oboje skupaj in v igrah ni nič drugače. Kot vemo, moški svet dominira v video igrah in obstaja način kako najbolj pritegnit moško pozornost - velike eksplozije in vroče dečve. Na Gamespy so spisali lestvico 10 najbolj vročih deklin v igrah. Katera je najboljša pa...

9 komentarjev

Prihodnost filmov?

3delavnica - Med "filmo-freaki" zelo poznan režiser Robert Zemeckis spet podira meje v filmski industriji: do leta 2005 naj bi namreč ustvaril film, ki bo podrl mejo med resničnostjo in (računalniškim) virtualnim svetom.

The Polar Express, kakor se bo film imenoval, naj bi vseboval tisto, kar je (ne)srečnemu Final Fantasy manjkalo -- pravi igralci, ustvarjeni v virtualnem svetu. The Polar Express bo verjetno eden najbolj revolucionarnih filmov v tem stoletju -- naj omenim samo še to, da bo v filmu igral Tom Hanks ter da njegove obrazne mišice ekipa preučuje že skoraj celo leto, potem se splača na film počakati. Več o tem tukaj!

4 komentarji

Da ne bi, sinko!

Guru 3D - Microsoftov Xbox bo vseboval starševsko zaščito (parental control). Microsoft bo s tem (skušal) preprečil, da bi se mladi umi otrok pokvarili z nasilnimi prizori iz igric. Microsoft pravi, da je Xbox prva konzola, ki bo imela parental control opcijo.
Osebno sicer podpiram, da se majnih otrok ne izpostavlja nasilnim prizorom, ampak kar je preveč je pa preveč... Medtem ko na televiziji ob kateri koli uri vidiš nasilje (ja, tudi popoldne; reklame za nasilne filme) pa ne dovoliš, da bi otrok odigral eno fino streljaščino... Kam gre ta svet?

8 komentarjev