»

Thorton - novi AMD procesor?

Digit Life - Po poročanju nekaterih internetnih strani naj bi AMD izdelal novi procesor, ki naj bi bil okrnjeni brat novih AMD-jevih paradnih konjev -- procesorjev Barton. Thorthon, kot naj bi se ta imenoval, naj bi imel 333 MHz FSB, 256 KB L2 predpomnilnika, izdelan pa bi naj bil v 0,13-mikronski tehnologiji. Thorton naj bi se pojavil nekje v sredini letošnjega leta.

Več informacij o samem procesorju najdete na Digit-life.com. Poglejte si oglejte še sliko AMD-jevih načrtov o izdelavi procesorjev za prihodnje.

4 komentarji

Intel: Iskanje svetih Not

Vnunet - Na, pa smo tam. Athlon 4, Athlon XP: za oba se verjame, da so drugi del oznake procesorja marketingraji izbrali pač zaradi trenutne / takratne tržne prepoznavnosti. No, sedaj pa je AMD začel igrati -- dobesedno -- še na tretjo noto: na referenčnih matičnih ploščah za procesorje 'Hammer' se nahaja slikica 4 not, na katere bo usekalo kladivo. Note predstavljajo oni Intelov 'ta da da dam', ki ga veselo zavrti na koncu vsake reklame, ko se pokaže 'Intel Pentium XY" logo.

13 komentarjev

Kladivo že okoli?

Van's hardwere - Zadnje čase se na Internetu vse pogosteje pojavljajo novice, da bo AMD-jev 64bit-ni procesor, Hammer, izšel veliko prej, kot so predvidevali. Je AMD s svojim potnim načrtom (road map) želel le naplahtati konkureno, ki je zato upočasnila svoj razvoj (Intel)?
AMD naj bi na tihem že razpošiljal vzorce (sample) Hammer procesorjev. Če je to res, potem je velika verjetnost, da bomo Kladiva lahko kupili že v prvi četrtini prihodnjega leta! To je velikanski skok v načrtu, ker je uradno AMD izdajo teh procesorjev načrtoval šele v drugi polovici 2002.
Glede same moči: en AMD Sledgehammer 2 GHz naj bi bil po moči ekvivalenten trem 1GHz Athlonom. Če upoštevamo nov način AMD-jevega označevanja procesorjev se bo Sledgehammer 2GHz imenoval Sledgehammer 3000+.

0 komentarjev

Radovednost

M3DZone - Na mobilnem trgu grafičnih kartic se pripravljajo na boj. Hud boj. ATI bo poskušal ohraniti svoj prestol kralja mobilnih grafičnih kartic za leptope, medtem ko bo Nvidia z vsemi mogočimi prijemi poskušala prevzeti ta prestol.
Nvidii bo pri njeni misiji občutno pomagal nov mobilni čip. Ime mu je NV17M (NV17 je oznaka GeForce3. Dodatna črka M očitno pomeni mobility) in ima 128bit-ni DDR RAM interface na zelo malo prostora (NV17M je velik samo 31x31mm!). Veliko je izboljšav, ki bodo NV17M naredile precej boljšega od GeForceGO družine. O vseh novih funkcijah si preberite tukaj. Gre za zaupni, neuradi, neobstajajoči dokument do katerga so se fantje pri M3DZone nekako dokopali.

0 komentarjev

Palomino ali Thunderbird?

HardOCP - To je vprašanje, ki si ga je zastavil marsikateri računalničar. Ali se mi splača kupiti Thunderbirda ali je vseeno, če malce počakam in si nabavim tehnološko bolj naprednega Palomina? Odločitev je sicer preprosta; po vseh pravilih, bi moral na odločitvi zmagati Palomino, vendar pa je vse skupaj malce bolj zapleteno. Najnovejše različice čipov niso nikoli bile preveč sigurne, saj obstaja verjetnost, da bodo le-ti vsebovali kakšnega nadležnega hrošča (samo spomnite se i820). Hrošča pa zato, ker vsi proizvajalci čipov le-te stestirajo zelo na hitro, saj bi podrobno testiranje trajalo toliko časa, dokler nebi procesor popolnoma zastarel. Sam sem vedno kupil eno generacijo starejši procesor (ko so na sceno prišli Pentiumi sem kupil 486, ko pa je začel prevladovati Celeron 2, pa sem kupil Celerona 500 katerega lastnik sem še danes), ki so bili že dodobra preizkušeni. Če vas morebitni hrošči ne skrbijo, saj nas AMD s svojimi procesorji še ni razočaral (razen pri nedavnem JPEG, MPEG...

1 komentar

Hewlett-Packard ima rad AMD

Electic Tech - Medtem, ko je pogodba med Dell-om in AMD-jem še vedno precej negotovo, se je opogumil HP in napovedal prenosnike z AMD-jevimi procesorji (očitno bo AMD le napadel Intelovo trdnjavo). HP bo v svoje prenosnike vgrajeval 1Ghz Ahlon 4 procesorje z AMD PowerNow! tehnologijo (prijazna do akumulatorjev) in 850 Mhz Durone. Iz tega lahko sklepamo, da bodo laptopi z Athlon procesorji namenjeni višjemu razredu, laptopi z Duroni pa nižjemu razredu. Prenosnike z Duron procesorji naj bi videli že 1. julija. Kupili jih bomo lahko preko distributerjev ali preko interneta. Še ime prenosnikov: prenosniki z AMD-jevimi procesorji se bodo znašli v družini HP Pavilion n5000. Zanimivost: HP bo prvi proizvajalec, ki bo v svojih izdelkih uporabil AMD-jevo PowerNow! tehnologijo. Več o tem tukaj.

2 komentarja

Juhuhu za AMD

X-Bit Labs - Pravkar sem prebral, da bo AMD naredil nekaj res revolucionarnega. Zgodilo se bo kmalu po izidu strežniškega Palomina (Athlon 4), 4. junija 2001. AMD bo tudi uradno potrdil, da bodo novi Duron procesorji na Morgan jedru podpirali SMP. To je idelano za vse, ki želijo imeti poceni, a dober strežnik, računalnik za načrtovanje, centralni računalnik v mreži,... To pomeni, da bomo lahko kupili dva Durona in imeli dvo-procesorski sistem!
Kot vska stvar pa ima ta lastnost tudi slabo stran. Stari (zdajšnji) Duron procesorji ne bodo mogli delovati na čipovjih, ki bodo podpirala Morgane. Tako da tisti, ki ne nameravate zamenjati svojega zdajšnjega procesorja z novejšim Morganom, ne boste mogli uporabljati matičnih plošč na AMD-760MP čipovju. Ti novi dvo-procesorski Morgani naj bi izšli v tretji četrtini leta (Q3) in imeli frekvenco 900MHz. Dvo-procesorski sistem za 50 000 SIT? Bomo videli...

10 komentarjev

Computex

X-Bit Labs - Kaj vse se dogaja junija? Konec šole (ou, yeah!), poletje pride (in s tem pomankljivo oblečene punce (no offence, girls)),... Na računalniški sceni pa je zelo pomemben dogodek: Computex sejem v Taipeu.
Na tokratnem se bo govorilo o: AMD bo predstavil strežniško različico Palomino procesorja. Prva verzija naj bi imela frekvenco delovanja 1.2GHz. Še ena iz AMD-ja: izšlo bo AMD-760MP čipovje, ki naj bi popravilo napake predhodnika in bilo ultimativno DDR čipovje. Tyan, podjetje, ki je šele pred kratkim prišlo v Slovenijo, bo predstavilo svoje dvo-procesorske matične plošče na zgoraj omenjenem AMD-jevem čipovju. AMD bo, ker namizni Palomino še ne bo izšel, predstavil zadnjega iz Athlon Thunderbird družine. To bo Athlon Thunderbird 1.4GHz. Stal bo okoli $240 in bo le začasna rešitev do prihoda Palomina. V začetku junija bo izšel tudi Duron 950MHz, ki bo stal okoli $110. O Intelu pa ni ne duha ne sluha. ...

5 komentarjev

Vojna in opazovalci

HardOCP - Kot veste, se bije vojna med dvema proizvajalcema mikročipov, Intelom in AMD-jem. Intel na bojišče dovaža nove sile v obliki P4 procesorjev, AMD pa zaenkrat igra defenzivno igro (do prihoda Palomina, to je ). Kakšno je trenutno stanje? Fantje (in mogoče tudi kakšna punca?) pri HardOCP so se tu odpravili na vojno območje. Stestirali so namreč P4 1.7GHz in Athlon 1.33GHz procesorja. Takih testov je bilo pred časom kar precej, ampak od takrat so prišla nova čipovja in predvsem izboljšana verzija P4. Procesorja so tudi navijali in P4 navili iz 1.7GHz na 2.1GHz, Athlon-a pa iz 1.33Ghz na 1.53GHz. Kdo je trenutni zmagovalec na bojišču? Spet je tu odgovor odvisno kje. Ampak glede na cena/zmogljivost lestvico, AMD. P4 je še vedno procesor prihodnosti, za katerega, nažalost, danes programska oprema še ni pripravljena. Ne izkoristi namreč njegovega potenciala.

5 komentarjev

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

X-Bit Labs - V zadnjem času se je na Internetu pojavila cela vrsta vodičev po AMD-jevem načrtu za prihodnost (roadmap). Problem pri teh vodičih je, vsaj zame, da so predolgi in dolgočasni. Zato so fantje (in mogoče kakšna punca) pri x-bit labs pripravili kratek pregled AMD-jevih načrtov.
Namizni procesorji:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) in Athlon 1.5 (Palomino) - v tej četrtini leta (Q2)
  • Athlon 1.7 GHz (Palomino) - v drugi polovici tega leta
  • Duron 950MHz - v tej četrtini (Q2)
  • Duron 1GHz (Morgan) - v tretji četrtini leta (Q3)
  • V letu 2002 bo AMD predstavil nov 64bit-ni procesor Hammer s frekvenco od 2GHz in višje
Mobilni procesorji:
  • Mobilni Athlon-i (Palomino) in mobilni duron-i (Morgan) bodo oznanjeni v bližnji prihodnosti. Imeli bodo nižjo napetost Vcore (mogoče 1,4V?) in bodo podpirali PowerNow! tehnologijo
  • Mobilni Athlon (Palomino) s frekvenco 1GHz bo zahteval povprečno 22-24W energije
Čipovje:
  • AMD-760MP (podpora dvema Athlon procesorjema). To čipovje bo uradno podpiralo le Athlon procesorje na Palomino...

5 komentarjev

Finančno stanje AMDja

Sharky Extreme - Pred dnevi smo zvedeli slabo stanje Intela, pri AMDju pa je stanje drugačno. V prvi četrtini tega leta so prodali za 1,18 milijarde dolarjev procesorjev, od tega je bilo 125 milijonov dolarjev čistega dobička. To je sicer manj kot pri Intelu, a je to za AMD še vedno zelo dober dosežek, saj je bila prodaja v tej četrtini leta rekordna. Konec koncev je AMD od Intela še vedno dosti manjše podjetje.

4 komentarji

Thunderbird 1.4GHz

X-Bit Labs - AMD je objavil, da bo njegov nov, 1.4GHz Thunderbird, izšel še v tej četrtini leta (Q2). Do tega je verjetno prišlo, ker AMD tekmuje z Intel-om, ta pa je drastično spustil cene svojih P4 procesorjev. S tem znižanjem v ceni je Intel začel konkurirati AMD-ju v visokem srednjem razredu. AMD je zato pohitel z izdajo novega procesorja.
Ob tem je AMD še objavil, da bodo vse Athlon procesorje izdelovali izključno v Dresdenu, Nemčija. Če se še spomnite, je Dresdenska tovarna boljša od Austinske, ZDA, ker imajo v Dresdenski boljši postopek izdelave. Uporabljajo namerč bakrene povezovalnike in ne, kot v Austinski tovarni, aluminijaste. O odločitvi, kje bodo proizvajali Duron-e, ni bilo zaslediti ničesar. Nazadnje je AMD še trdil, da bodo Duron-e izdelovali le v Austinu (), ampak sedaj se je očitno že malo omehčal. Na vprašanje o kraju proizvodnje Duron-ov je namreč odgovoril s pomenljivim molkom. ...

5 komentarjev

Slike AMDjevega Palomina

Overclockers Australia - Na forumu Avstralskih overclockerjev sem našel prve slike AMDjevega novega procesorja družine Athlon, Palomina. Slike so bile posnete na predstavitvi za zaprtimi vrati, posneli pa so jih novinarji nemške računalniške revije Tecchannel. Za demonstracijo so uporabili Gigabytovo GA-7DX matično ploščo, ki temelji na čipovju AMD 760. Testni primerek je tiktakal pri 1533 MHz (11,5 × 133). Zanimivo je, da bo AMD najverjetneje začel s prodajo Palominov v drugi četrtini tega leta, a samo v večprocesorski verziji, za katero je namenjeno čipovje 760MP. Na Cebitu so pokazali tudi tak delujoč sistem. Enoprocesorske Palomino sisteme pa lahko pričakujemo v tretji četrtini tega leta. Ja, saj res... Tole je še zanimivo. Na Palominu je 5 L1 mostičkov, ki pa so lasersko prerezani, torej nič navijanja brez dobrega HB svinčnika.

Stran na forumu najdete tukaj, originalni članek, ki pa je na žalost v nemščini, pa tukaj....

0 komentarjev

Dvoprocesorski AMD navsezadnje hitreje

X-Bit Labs - Po mojem mnenju sploh ni dvoma, da bodo večprocesorski AMD sistemi našli pot v marsikateri dom. Relativno nizka cena procesorjev, dobre performanse ter odlično EV6 vodilo, katerega prepustnost se ne deli med dva procesorja, kot je slučaj pri Intelovem GTL+, vsi govorijo v prid AMDju. Na žalost pa je po nekaterih informacijah izid AMD 760MP čipovja bil prestavljen na sredino naslednjega leta. Na X-Bit labs so dobili drugačne, bolj ugodne informacije, po katerih sodeč naj bi se AMD 760MP pojavil že februara ali marca naslednje leto, prve plošče pa koncem prvega četrtletja (prva naj bi bila Gigabyte in TYAN). Upajmo, da ta info drži!

0 komentarjev