»

Med ukrepi vlade tudi sledenje posameznikov brez odredbe sodišča

vir: Pxfuel

Slo-Tech - Predlog zakonskega svežnja ukrepov v času epidemije novega koronavirusa, ki naj bi ga Državni zbor predvidoma obravnaval v sredo, vsebuje tudi nekatera nova pooblastila policije. Med njimi v 104. členu tudi možnost, da bi lahko policisti brez odredbe sodišča od operaterjev mobilnih omrežij pridobivali podatke o lokaciji komunikacijskega sredstva posameznika, za katerega je odrejena karantena ali osamitev, pod pogojem, da se ta s tem strinja. Zakon pa v nadaljevanju govori tudi o možnosti vpeljave takega ukrepa brez posameznikovega soglasja, kot je razumeti drugi odstavek 104. člena, bi lahko o tem odločil pristojni organ po odločbi ali drugem aktu iz zakona, ki določa nalezljive bolezni. V tem primeru bi to najverjetneje bila zdravstvena inšpekcija.

Tisti, zoper katere bi bil uveden tak ukrep, bi morali imeti komunikacijsko sredstvo pri sebi ves čas trajanja ukrepa, sredstvo bi moralo biti ves čas v delujočem stanju, z vključeno možnostjo dostopa do lokacije naprave. Prav tako bi...

66 komentarjev

Število pregledov računalnikov na ameriški meji se povečuje

Slo-Tech - V letu 2017 se je število preiskav osebnih računalnikov in pametnih telefonov na ameriških mejah povečalo, so sporočili iz ameriškega Urada za nadzor meje in carino. V finančnem letu 2017 (ki traja od oktobra do septembra) so izvedli 30.200 takšnih pregledov pri 29.200 posameznikih, medtem ko je bilo v finančnem letu 2016 takšnih pregledov 19.000. Lani so na mednarodnih mejnih prehodih ZDA zabeležili 397 milijonov prehodov meje, torej so preverjali računalnike 0,007 odstotka potnikom. V letu 2016 je bilo prehodov meje nekoliko manj, in sicer 390 milijonov, torej je bilo pregledov 0,005 odstotka.

Pregledi osebnih računalnikov in pametnih telefonov se dogajajo že vrsto let in so po besedah ameriškega urada za nadzor meje in carino nujni za zagotavljanje...

34 komentarjev

Napadi na pravico do anonimnega komuniciranja

Sad Internet is sad.

vir: Telegraph News
Wikipedia - Ne da bi podcenjevali resnosti boja proti kriminalu oziroma terorizmu, moramo vendarle izpostaviti eno skrajno zaskrbljujočo misel: politiki širom oble se (ponovno? preprosto?) ne čutijo več dolžne kaj posebej utemeljevati posegov v človekovo pravico do miru pri svojem vsakodnevnem življenju in delu (zasebnost). Nova policijska pooblastila so kar sama od sebe "sorazmerna" in "nujna", škodljive posledice iz njih "zanemarljive", nasprotovanje njim pa "čudno" in "nedržavotvorno", če ne kar "sumljivo". Sorazmernost ukrepov se domneva ali domišlja, naj se slučajno že znajde na mizi.

Zgodovina cenzure je dolga, trnova ter lep opomnik na pomen in nevarnost, ki so jo...

68 komentarjev

Nizozemci uzakonili Net Neutrality

Omejevanje določenih storitev je operaterjem omogočalo prodajo sicer nekonkurenčnih in dragih paketov, na škodo uporabnika.

vir: cellphonesignal.com
Bits of Freedom - Nizozemski parlament je včeraj z novelo zakona o elektronskih komunikacijah kot prvi v Evropi uzakonil nevtralnost interneta (ti. net neutrality) za ponudnike širokopasovnega interneta, poroča njihova nevladna organizacija Bits of Freedom.

Zakon po novem prepoveduje omejevanje ali upočasnjevanje prenosa za posamezne ali vse uporabnike (traffic shaping), razen v primeru, ko je to nujno potrebno za preprečevanje preobremenjenost omrežja (congestion), če za to izrecno prosi uporabnik, npr. v primeru DDOS napada nanj, oz. če operaterju to iz tega ali onega razloga naloži sodišče. Ekplicitno je prepovedano draženje ali oblikovanje omejenih paketov za dostop do interneta na podlagi omejitev prenosa ali posameznih protokolov (ti. tiered service oz. data/bandwidth...

32 komentarjev

Obama bi spet dovolil rabo piškotkov

Washington Post - Od leta 2000 je v ZDA v veljavi določilo, ki zveznim agencijam prepoveduje uporabo sledilnih piškotkov in drugih tehnologij za profiliranje uporabnikov njihovih spletnih strani, če to ni nujno potrebno. Nova administracija pa si prizadeva to omejitev odpraviti. V ponedeljek se je izteklo dvotedensko obdobje, ko so zbirali pripombe javnosti na predlog, ki bi uporabo piškotkov spet dovolil.

Skupine za zaščito zasebnosti so ogorčene, saj naj bi vlada na tak način prišla do ogromne zbirke osebnih podatkov obiskovalcev vladnih strani. Hkrati se sprašujejo, ali se spremembe dogajajo pod pritiskom privatnih podjetjih, kot je Google. Electronic Privacy Information Center je namreč izbrskal pogodbo, ki jo je Google z neznano vladno agencijo sklenil 19. februarja, in podjetje izvzema iz omejitev. To pomeni, da vlada sicer ne sme zbirati podatkov, a ker je na spletno stran Bele hiše vgrajen YouTube, lahko Google spremlja podatke o uporabnikih, ki si ogledajo, denimo, predsedniške nagovore...

5 komentarjev

Bo britanska policija lahko vdirala v računalnike uporabnikov interneta?

Times Online - Kot poročajo na Times Online, se je britansko notranje ministrstvo odločilo, da je britanskim policistom potrebno podeliti pooblastila za oddaljeno pregledovanje računalnikov britanskih uporabnikov interneta.

V ta namen pripravljajo načrt spremembe zakonodaje, ki bo britanski policiji in tajnim službam dovoljeval pregledovanje vsebine (ranljivih) računalnikov kar preko interneta. Preiskovalci pa za to ne bi potrebovali sodne odredbe, pač pa bi zadostovalo "prepričanje" višjega policijskega uradnika, da je ukrep "sorazmeren" in nujen za preiskovanje resnih kaznivih dejanj z zagroženo zaporno kaznijo več kot tri leta.

Mimogrede, podobno tehnologijo z imenom Bundestrojaner so pred časom razvili v Nemčiji (sodišče pa jo je dovolilo uporabljati samo pod zelo strogimi pogoji), uporabljajo pa jo še v nekaterih drugih državah, recimo v Avstriji, Švici, ZDA in seveda na Kitajskem.

Ko bo preiskovalni postopek uzakonjen pa morda sledi še zakonska prepoved uporabe protivirusnikov in...

12 komentarjev

NSA pričenja vohuniti za lastno državo?

Washington Post - Kot poroča Washington Post, je ameriški predsednik Bush NSA naročil, naj začne vohuniti za lastno državo.

Nove predsedniške smernice z imenom National Security Presidential Directive 54/Homeland Security Presidential Directive 23, ki naj bi jih po poročanju Washington Timesa predsednik Bush podpisal 8. januarja letos, namreč NSA dovoljujejo, da deluje v vseh državnih omrežjih. Tudi v tistih, kjer do sedaj ni smela.

Uradni razlog za to je povečano število računalniških napadov proti ameriškim državnim ustanovam, pri čemer je glavni osumljenec za napade Kitajska. V zvezi s tovrstnimi napadi je Urad direktorja nacionalne obveščevalne službe (Director of National Intelligence) dobil nalogo identifikacije napadalcev, ministrstvo za domovinsko varnost in Pentagon pa bosta proti napadalcem izvajala povračilne ukrepe.

Po tem, ko je torej Bush odobril obsežno prisluškovanje lastnim državljanom, je sedaj tajni službi NSA dovolil tudi nadzor nad komunikacijami državne administracije in...

100 komentarjev

Bodo v ZDA pričeli pregledovati pošto brez sodnih odredb?

Slashdot - Kot poroča Seattle Times, je ameriški predsednik Bush 20. decembra lani podpisal zakon, ki prinaša nekatere spremembe v poštno zakonodajo. Obstoječa in spremenjena zakonodaja sicer izrecno prepoveduje pregledovanje pisemskih pošiljk brez odredbe sodišča, vendar pa je Bush priložil podpisano izjavo, v kateri zagovarja pravico, da vlada v primeru nujnih okoliščin brez sodne odredbe odpre in pregleda zaprto pisemsko pošiljko.

V izjavi Bush pravi, da bo "sestavil" izjemo, ki bo omogočila odprtje zaprte pisemske pošiljke v nujnih primerih.

Ti primeri naj bi prišli v poštev v primeru nujnosti, da se zavaruje človeška življenja, varnostjo pred nevarnimi snovmi ter v primeru "potrebe fizične preiskave, ki jo dovoljuje zakon za zbiranje obveščevalnih podatkov". Po interpretaciji Bele Hiše naj ne bi šlo za nekaj novega, saj ustava že sedaj v nekaterih okoliščinah dovoljuje preiskavo brez sodne odredbe.

Kritiki pa po drugi strani opozarjajo, da je Busheve "nujne okoliščine" mogoče...

27 komentarjev

Svetovalec FBI ukradel seznam vseh FBI-jevih gesel

Slashdot - Seattle Times poroča, da je vladni svetovalec Joseph Thomas Colon, ki je za razvijal nov računalniški sistem za FBI, ukradel in z orodji, ki jih je dobil na internetu razbil bazo podatkov z gesli 38.000 zaposlenih v FBI, vključno z geslom direktorja. S tem je pridobil dostop do vseh podatkov, vključno z dostopom do baze podatkov o zaščitenih pričah.

Razlog za vdor? Omenjeni svetovalec je želel usposobiti nov računalniški sistem Trilogy, pri tem pa je bil soočen z nenehnimi "birokratskimi ovirami". FBI je namreč od njega zahteval, da za vsak kos strojne opreme, ki je vključena v sistem pridobi pisno dovoljenje. Colon se brani, da se je s krajo gesel želel le izogniti birokratskim oviram in pospešiti delo na projektu ter dodaja, da so agentje FBI v Springfieldu njegova dejanja odobravali.

Nekoliko manj razumevanja za njegovo početje pa je pokazalo vodstvo, saj je s svojimi dejanji ogrozil varnost celotnega sistema. Doleti ga lahko do 18-mesečna zaporna kazen, prav tako pa je že...

23 komentarjev

Z genetiko do bleščečega jutri?

Bleščoriba

vir: GloFish
Slashdot - Ste se naveličali dolgočasnih barv? Potem vam ne preostane drugega kot da odplaknete svojo zlato ribico in si naročite GloFish!
Podnevi je "pomirjujoče" (živo) rdeča, ko se spusti mrak in jo obsije ultravijolična svetloba pa zasije fluresenčno. Ne, ne gre za kakšno eksotično vrsto, gojite jo lahko kar v domačem ribniku, le dostop do genetskega laboratorjia rabite in košček koralnega grebena (vsaj dokler se njegov DNK zapis ne pojavi na internetu [;)]).

Da, Bleščoriba je prva genetsko modificirana žival "za domačo uporabo". Sama po sebi uvedba genov v obsotječ organizem ni nič novega, je pa to prva raba te tehnologije v "proizvodu" namenjenemu izključno zabavi in je kot takša seveda sprožila nov plaz polemik.

Kot kaže...

42 komentarjev

New Deal

The Register - Kot je že v navadi, morajo ameriški predsedniki svoj nos vtikati v skoraj vse zadeve, od katerih lahko imajo koristi. Tako se je Bushev kabinet sedaj spravil v reformo varnosti na internetu.

Nastajal je eno leto, in kakor pišejo na Registru, je tik pred objavo. Vsebuje od 60 do 80 napotkov, kako naj bi se v prihodnje oblikovala varnostna politika v omrežjih, velik poudarek pa daje predvsem sodelovanju podjetij, ki se ukvarjajo z varnostjo. Dokument pod uradnim imenom National Strategy to Secure Cyberspace bo na voljo v polni obliki jutri, tako da stay tuned for more.

5 komentarjev