»

The Times izgubil 90 odstotkov bralcev zaradi zaračunavanja spletnih vsebin

Guardian - Junija je časnik The Times svoje spletne strani postavil za plačljivi zid (angl. paywall), kar pomeni, da je za branje njihovih prispevkov na spletu potrebna naročnina oziroma plačilo posameznih člankov. Enodnevni dostop stane funt, tedenski pa dva funta. Pred uvedbo novega poslovnega modela je bila glavna dilema, kolikšen bo upad obiskovalcev in ali bo zbrana naročnina pokrila izpad oglaševalskih dohodkov zaradi manjšega števila bralcev na spletu.

O finančni vzdržnosti novega modela informacij, razumljivo, ne dajejo, so pa pri Guardianu izračunali, da je upad bralstva ogromen. Približno četrtina bralcev, ki jih pred prikazom članka prestreže stran za obvezno registracijo, se dejansko registrira. Prav tako je očiten padec tržnega deleža. Pred...

32 komentarjev

Avtorji bežijo od Wikipedije

The Wall Street Journal - Slabih devet let po ustanovitvi Wikipedije avtorji začenjajo bežati od nje, kažejo raziskave, poroča Heise. Po podatkih Španca Felipeja Ortege naj bi namreč letos angleški verziji Wikipedije hrbet obrnilo kar 49.000 avtorjev, kar je desetkrat več kot lani.

Kot kažejo dnevniške datoteke na strani, je po devetih letih sodelovanje in soustvarjanje nove vsebine postalo težje. Prispevkih novincev so vedno pogosteje brisani, rast člankov pa je že zdavnaj zašla s prvotne eksponentne krivulje na navadno premico. Razlogov je več, med njimi cela množica strogih pravil za pisanje prispevkov, ki ustvarjajo red na strani, in pa ogromno število tem, ki so enostavno že zadostno opisane. Raste pa...

10 komentarjev

Ustanovitelj Wikipedije predstavil alternativo Googlu

vir: Delo
Delo - Ustanovitelj proste spletne enciklopedije Wikipedije - Jimmy Wales je v ponedeljek predstavil nov odprti spletni iskalnik Search Wikia. Glavna prednost iskalnika je odprtost oziroma transparentnost algoritma kar pomeni, da si lahko uporabniki ogledajo, kako algoritmi delujejo (kako je iskalnik sploh prišel do rezultata). V prihodnosti jih bodo lahko celo prilagodili po svojih potrebah.

Search Wikia je sicer komercialni projekt, ki naj bi se financiral z oglasi. Lastnik iskalnika je podjetje Wikia.com, ki ga je leta 2004 ustanovil Wales.

Vendar pa odprtost morda ne bo dovolj za uspeh iskalnika, saj so prvi odzivi predvsem negativni.



Vir: Delo.si, Ars Technica.

18 komentarjev

Ogromni stroški Googla zaradi lažnih klikov

Daily Tech - Ena najbolj dobičkonosnih storitev, ki jih ponuja Google, je prav gotovo AdSense. Za tiste, ki zadeve ne poznate, naj samo omenim, da gre za na spletu dobro znan model oglaševanja, pri katerem oglaševalci posredniškemu podjetju (v tem primeru Google) plačajo za oglase, to pa jih razdeli med upravitelje spletnih strani, na katerih se oglasi prikazujejo. Pri tem lastniki strani za vsak klik zaslužijo določeno vsoto denarja, kar pa zna biti problematično.

Nenehno se namreč pojavljajo t.i. lažni kliki, pri katerih ne gre za dejansko zanimanje za oglas, temveč zgolj za poskus služenja denarja. Google se s takšnimi goljufijami vsakodnevno sooča, razvija različne sisteme za prepoznavanje legitimnih obiskov oglaševalcev in za poredne klike slednjim ne zaračunava, kar pa jih, glede na novico z DailyTecha stane tudi nekaj milijard dolarjev letno.

13 komentarjev

Izumitelj Wikipedije načrtuje iskalnik

Daily Tech - Jimmy Wales je v intervjuju za The Times izjavil, da namerava ustvariti spletni iskalnik, ki naj bi konkuriral Googlu. Komentiral je, da sicer ceni delo enega najbolj znanih spletnih podjetij, da pa je preveč enostavno manipulirati z njihovimi iskalnimi algoritmi, kar se izkaže v obliki popolnoma neuporabnih rezultatov, ki jih vrnejo določene poizvedbe (kot primer navaja Tampa hotels). Njegov bodoči projekt, iskalnik, naj bi, podobno kot Wikipedija, temeljil na glasu ljudstva, imenoval pa se bo Wikiasari. Poskusni izid naj bi se zgodil v začetku prihodnjega leta.

Dodatne informacije lahko najdete v izvorni novici na DailyTechu, ali pa v poročilu Ars Technice.

31 komentarjev

Prihaja Radeon X1800 GTO

Slo-Tech - Po informacijah iz ATI-jevih logov, naj bi v začetku marca predstavil grafično kartico X1800GTO. Kljub oznaki X1800 bo, kartica temeljila na novem grafičnem čipu R590, ki je v osnovi podoben R580 (jedru kartic serije X1900) le da ima deaktivirane nekatere funkcije. Število cevovodov in frekvence jedra ter pomnilnika še niso poznane, znano pa je, da bo imela 256MB pomnilnika. Predvidena cena grafičnih kartic X1800 GTO je 279 ameriških dolarjev.

Poslanstvo nove kartice bo zapolniti zmogljivostno in cenovno vrzel med X1600XT in X1800XL. Oznako GTO je podedovala po predhodniku, X800 GTO, ki je kljub oznaki X800 imel jedro serije X850 (R480), in se je z enostavnim postopkom lahko spremenila (softmod) v X850. Pri X1800 GTO softmod ne bo mogoč, saj je R590 samostojen grafični čip, ki ni povsem enak R580. Nekaj podobnega kot pri GeForce 6800 GS, za PCIe vodilo.

Izvorna novica na DailyTech: klik!

6 komentarjev