»

Microsoft RickRollal pirate

Naslov za reševanje težav z BitTorrentom

vir: Slashdot
Slashdot - Na lanskoletni konferenci Tech·Ed v Avstraliji je Microsoft RickRollal nekatere uporabnike brezplačnega konferenčnega WiFi omrežja. Težava je bila, da so prvič od leta 2004, ko so pripravili prvo takšno konferenco, izkusili težave z delovanjem interneta pri nekaterih uporabnikih. Po podrobnejših pregledih omrežja so ugotovili, da je le majhen delež uporabnikov odgovoren za veliko večino prometa na 100 do 150 megabitni povezavi v svet, po dodatnih pregledih...

32 komentarjev

BBC demonstriral delovanje botneta

BBC - Pod izrazom botnet v ožjem pomenu besede običajno razumemo skupino računalnikov, ki so jih zlikovci okužili z zlobno kodo, tako da zanje opravljajo razne umazane naloge (razpošiljanje spama, DOS-napadi). Ni pa to nujno, saj beseda prihaja iz termina software robots network, torej v širšem pomenu opisuje zgolj skupek računalnikov, ki avtomatizirano poganjajo določena opravila. Posebej pogosto jih žal omenjamo, ko govorimo o mašineriji za pošiljanje spama.

Na BBC-ju so pripravili demonstracijo delovanja botneta, za potrebe katere so najprej s posebej v ta namen napisanim programom Click okužili 22.000 računalnikov nepazljivih uporabnikov. Nato se ustvarili dva nova elektronska naslova pri Gmailu in Hotmailu ter vsem računalnikov v botnetu ukazali, naj začenjo pošiljati spam nanju. Hitre povezave računalnikov v botnetu v internet pa se da izkoristiti tudi za izvedbo DOS-napada, kar so po vnaprejšnjem dogovoru z nekim podjetjem izvedli. Ugotovili so, da je rezervna stran, ki so jo...

11 komentarjev

Deluge z anonimnim brskalnikom

Slashdot - Odprtokodni Bittorrent odjemalec Deluge zdaj vključuje tudi anonimni brskalnik. Z brskanjem po le-tem se bo uporabnik zavaroval pred zlobnimi ponudniki interneta, ki sledijo, kateri uporabniki zahajajo na strani, ki so v zvezi z Bittorrent protokolom. Razvijalci namreč menijo, "da je to narobe in neetično, saj obstaja veliko legalnih načinov za uporabo tega protokola".

Izvorna novica in changelog za Deluge 0.5.8RC1.

14 komentarjev

BBC bo ponudil svoje vsebine skozi nov distribucijski kanal: BitTorrent

BBC - BBC oznanja, da bo v prihodnje ponujal (s pomočjo partnerja Azureus, s katerim je podpisal pogodbo) svoje vsebine skozi BitTorrent protokol. Cenovna politika je še skrivnost, a možnost uporabe poceni distribucijskega kanala je očitno postala dovolj zanimiva tudi za večje ponudnike "klasičnih" vsebin. Tako bodo uporabniki lahko dostopali do nekaterih priljubljenih serij BBCja, za začetek Red Dwarf in Dr. Who.

Ker je te dni to zelo moderno, bodo posnetki zaščitene s programsko opremo za digitalno upravljanje s pravicami (DRM). Za predvajanje vsebin boste verjetno potrebovali poseben program ali vsaj flash predvajalnik, vseeno pa bodo izdelki BBCja bistveno dostopnejše vsem. Na oddaje bo mogoče v blog zapisati povezavo, vsak posnetek pa bo mogoče tudi ocenjevati in komentirati ter seveda priporočati kolegom.

Bo enostaven dostop in nizka cena resnično dovolj, da bo masovno kršenje avtorskih pravic izginilo iz internetne folklore?

8 komentarjev

BitTorrent pohrustal μTorrent

Slo-Tech - Odjemalec lahko kategorije za BitTorrent protokol, μTorrent, je po novem v rokah podjetja BitTorrent. Nakup gotovo ne preseneča, saj je bil omenjeni odjemalec med uporabniki zelo priljubljen zaradi svoje enostavnosti, predvsem pa zaradi nepožrešnosti sistemskih sredstev, tako procesorjevih ciklov, kot delovnega pomnilnika, skratka čisto nasprotje uradnega odjemalca.

Te dni pa se je na forumu pojavilo obvestilo, ki sta ga spisala Bram Cohen, avtor BitTorrent protokola in Ludvig Strigeus, avtor priljubljenega odjemalca. Oznanila sta, da bodo s to potezo združili prednosti μTorrenta (hitrost, nezahtevnost) in BitTorrentovo znanje na področju protokolov. Sklepamo torej lahko, da bomo (nekoč) dobili še izvrstnejšega odjemalca. Zaenkrat kanijo kodo uporabiti v zaprtih sistemih, kot so TV-ji, prenosni telefoni…

V tem trenutku pretresov ne pričakujte. μTorrent se bo še naprej razvijal, spletne strani (še) ne bodo ugasnili.

Kaj pa na dolgi rok?

91 komentarjev

BBC razvija odprtokodni video-kodek

Slashdot - Kakorkoli čudno se sliši, a vendarle je res: televizijska hiša BBC razvija kodek za zapis slike, ki ga je izdala pod odprtokodno licenco. Prve sadove dela na prototipu algoritma za kodek so predstavili že januarja 2003. Kodek sliši na ime Dirac in se lahko pohvali z dvakrat manjšo kapaciteto v primerjavi z MPEG-2 pri sliki velikosti 1920x1080 pik. Klik!

No ja, očitno je prihodnost le v prenosu televizijske slike preko interneta.

35 komentarjev

BBC svoj arhiv postavlja na internet

BBC - Generalni direktor BBC-ja, Greg Dyke, je oznanil skorajšno dostopnost celotnega BBCjevega arhiva prek spleta. Gromozanski arhiv obsega tako avdio kot video zapise, torej odlične dokumentarce, radijske oddaje in še marsikaj. Najlepše pri vsem tem pa je, da bo celoten arhiv dostopen povsem brezplačno, v kolikor se bo podatke uporabilo v nekomercialne namene.

Dyke je prepričan, da bodo s tako zakladnico znanja pridobili prav vsi, od šol, knjižnic, do posameznikov. in tudi pravi: "V bistvu lahko s pokažemo, kako lahko javni denar, združen z digitalno tehnologijo, spremeni življenje vsakega posameznika.". Vsekakor lahko BBC ob tem le pohvalimo. Izvirno novico najdete tukaj.

10 komentarjev