»

Aktivacija Windows 7 že razbita

Aktivacija Windows 7

vir: engadget
Neowin - Prejšnji teden je Microsoft dokončal novo verzijo Windows 7 in jo poslal v stadij RTM (release to manufacturing). To pomeni, da bomo oktobra, ko bo nova verzija uradno izšla in bo dostopa širokim množicam, dobili prav to isto kodo. Kot je navada že od Windows XP, ima tudi Sedmica zaščito pred nepooblaščenim kopiranjem in uporabljanjem v obliki obvezne aktivacije, ki pa bo Microsoftu povzročila kar nekaj sivih las.

Kot poroča Neowin, naj bi kitajski hekerji dobili ISO-sliko DVD-ja z verzijo Ultimate, ki je bil namenjen podjetju Lenovo, in uspešno razbili aktivacijo. Na več kitajskih forumih se hvalijo, kako je postopek uspel. S pobeglega DVD-ja so dobili aktivacijski certifikat, ki ga je Microsoft...

88 komentarjev

Alone in the Dark: SecuROM spet na pohodu

SecuROM logotip

vir: Ars Technica
Ars Technica - SecuROM, ena najbolj osovraženih DRM zaščit, je spet na pohodu. Za zaščito pred grdimi grdimi pirati™ ga bo uporabljala prihajajoča Atarijeva igra Alone in the Dark.
Posebnost SecuROMa je v dejstvu, da po namestitvi na sistem zahteva aktivacijo na založnikovem strežniku. Število aktiviranj je pri igrah do sedaj bilo omejeno na 3 (pri BioShocku in Mass Effectu), Mass Effect pa je še vsakih 10 dni poklical domov in preveril veljavnost aktivacije. V kolikor je kupec dosegel dovoljeno število aktiviranj, je moral poklicati na založnikovo linijo za podporo in prositi za povečano število aktivacij.
Alone in the Dark bo v tem primeru malo poseben: ne bo omejeno število aktiviranj, bo pa igra vezana na samo en računalnik. V kolikor bodo kupci ponovno aktivirati igro na drugem...

14 komentarjev

Bioshock brez DRMja

bit-tech.net - 2k Games so po skorajda enem letu iz BioShocka odstranili protipiratsko zaščito, ki je zahtevala aktivacijo igre po vsaki inštalaciji. Poleg polemik pa so se pojavile tudi težave, saj se z odstranitvijo igre s sistema občasno aktivacija ni sprostila. Po besedah bit-techa so to aktivacijo umaknili, ker pa je bilo to narejeno na njihovih strežnikih, potrebe po popravkih ni. Omeniti pa velja, da SecuROM ostaja.

Vsaj ena dobra poteza v prid potrošnikom, a Masseffect DRM, ki vsakih 10 dni 'kliče' domov, na voljo pa so le 3 aktivacije z istim ključem, naredi piratstvo precej bolj zanimivo opcijo. Kaj boste izbrali, nakup novega CD ključa po vsakih treh namestitvah ali torrent?

11 komentarjev

Aktivirajte Visto pri svojem lokalnem piratu

Slashdot - Slashdot poroča, da so računalniški pirati že ugnali Microsoftov sistem za obvezno aktivacijo nove Viste. Vista je namreč za razliko od XP ukinila zloglasne corporate različice, ki ne potrebujejo aktivacije in so namenjene večjim uporabnikom. Ti imajo na voljo dve možnosti aktivacije. Multiple Activation Key (MAK) je enkratna aktivacija na Microsoftovih strežnikih, medtem ko je novost Key Management Server (KMS), ki omogoča aktivacijo kopij na lokalnih strežnikih v podjetju, tako da klienti ne komunicirajo z Microsoftom. Slednji način zahteva ponovitev aktivacije vsakih 180 dni. Slednja je nadomestek dosedanjih corporate inačic in podpira le Enterprise različice Viste.

Na spletu pa se je sedaj pojavil programček, ki pretenta to zaščito. Popravek vzpostavi lokalni strežnik za KMS-aktivacijo v okolju VMware in tako omogoči aktivacijo neavtentičnih kopij Viste. Še več, tako aktivirane kopije je zlahka mogoče ponovno usposobiti vsakih 180 dni tudi s pobeglimi ključi.

56 komentarjev

Symantec in aktivacija

Slashdot - Symantec, eno najvidnejših podjetij na področju varnosti in vzdrževanja PC in Mac računalnikov, je pred časom naznanilo uvedbo obvezne aktivacije v najnovejšo različico njihovega glavnega izdelka za zaščito pred virusi, Norton Antivirus 2004. Kot obrazložitev so zapisali, da so se za to dejanje odločili, ker vsako leto "prodajo" 3,6 milijona nelegalnih kopij, ki potem kupcem ne delujejo pravilno. Medtem pa nasprotniki aktivacije že nekaj časa poudarjajo, da le-ta služi zgolj kot nadloga legalnim uporabnikom, saj nelegalnim kopijam pred redistribucijo aktivacijo odstranijo.

Črne napovedi so se tudi tokrat uresničile in tako so se nekateri uporabniki najnovejše kopije znašli pred aktivacijo vsakokrat, ko so vklopili računalnik. Kaj kmalu jih je pričakalo tudi sporočilo, da so presegli omejitev aktivacij. Trenutno avtorji programa prizadetim uporabnikom svetujejo, naj ne izklapljajo računalnika in počakajo na popravek, na katerem zelo trdo delajo.

Zanimivo je, da uporabniki rožica...

9 komentarjev

Windows XP in antipiratska zaščita

ZDNet - Kot verjetno nekateri že veste, bo Microsoft v operacijski sistem Windows XP vgradil posebno antipiratsko zaščito v obliki posebne aktivacijske kode. Microsoft namreč hoče kontrolirat, koliko uporabnikov si instalira operacijski sistem z enega CD-ja, ter želi preprečiti piratstvo na ta način, da omejijo na enega uporabnika en CD. Za vsako instalacijo boste potrebovali posebno aktivacijsko kodo, ki jo boste dobili ali preko interneta, ali pa če pokličete preko telefona Microsoftove pooblaščence.
Ta aktivacija se veže na vaše trenutno stanje hardvera. Tako želi Microsoft vezati eno licenčno kopijo Windows XP na en računalnik; se pravi - nič več posojanja CD-ja. Problem pa se pojavi, ko boste svoj računalnik nadgradili z novim hardverom, kot npr. novo grafično kartico, ali novo mamaplatko. Potem aktivacija ne bo več delovala, in bo treba ali na internet ali preko telefona po novo aktivacijsko kodo.
Več o tem pa v tem članku....

7 komentarjev