»

Pametne otroške igrače so lahko veliko tveganje

Slo-Tech - Nemška Zvezna agencija za omrežja (Bundesnetzagentur) je danes vse lastnike pametne otroške igrače My Friend Cayla proizvajalca Genesis Toys pozvala, naj igračo uničijo, hkrati pa prepovedala njeno prodajo. Otroška lutka je tako oster odziv sprožila, ker gre po mnenju Agencije za prikrito prisluškovalno napravo. Po nemški zakonodaji je prepovedano prodajati ali posedovati prepovedane prisluškovalne naprave, zato so lastniki lutke v resnici v prekršku.

Nemci so ugotovili, da lahko v lutko zaradi pomanjkljive zaščite vdrejo hekerji (ima namreč vgrajen bluetooth) in prek nje poslušajo otroka, ki se igra z njo, ter se celo pogovarjajo z njim. Zanimivo je, da je britansko Združenje prodajalcev igrač (UK Toy Retailers Association) ugotovilo, da igrača ne...

50 komentarjev

Amnesty International in partnerji izdali protiprisluškovalni program Detekt

Slo-Tech - Amnesty International je v sodelovanju z Electronic Frontier Foundation (EFF), Digitale Gesellschaft in Privacy International pripravil brezplačno in odprtokodno programsko opremo, ki je namenjena iskanju znanih programov za prisluškovanje in prestrezanje komunikacij. Program Detekt deluje le na sistemu Windows in je po besedah navedenih organizacij namenjen zlasti novinarjem, aktivistom in borcem za človekove pravice, ki so v številnih državah preganjani. Razvili so ga v Citizen Labu.

Pojavi se vprašanje, zakaj bi potrebovali posebno programsko opremo za iskanje prisluškovalnih programov. V resnici klasični protivirusni programi slednje mnogokrat ne zaznajo, kar je včasih celo namerno. Že pred izbruhom afere Snowden je McAfee prostodušno priznal, da bodo njihovi programi ignorirali vladne trojance....

20 komentarjev

Schneier: Napad na Google omogočile ZDA

Bruce Schneier

CNN - Prah po kitajskem velenapadu na zahodna podjetja konec lanskega leta se še zdaleč ni polegel. Podjetja intenzivno preiskujejo, kdo in kako je zakrivil vdore, Kitajci zanikajo vpletenost, Američani svarijo svoja podjetja. Aktivisti na področju zasebnosti pa svarijo nas.

Svetovni varnostni guru Bruce Schneier v prispevku za CNN pravi, da je kitajskim hekerjem nevede pomagala tudi ameriška vlada. Google je namreč v Gmail vgradil stranska vrata, da bi lahko izpolnjeval vladne náloge, in prav te so Kitajci izrabili. Schneier pojasnjuje, da podobne prakse udejanjajo tudi druge vlade, denimo švedska,...

18 komentarjev

Navijanje računalnika prek mobitela

engadget - Brezžične tehnologije takšnega ali drugačnega standarda so v današnjem življenju vse bolj pogoste in so vse bolj povezane v naprave, ki jih uporabljamo. Pri Asusu so se odločili nekoliko drugače uporabiti brezžični standard Bluetooth, ki je sploh pogost pri mobilnih telefonih. Prav te bo mogoče povezati z najnovejšo matično ploščo, Maximus III Extreme, ki bo opremljena s podnožjem LGA-1156 ter veznim čipovjem P55, Bluetooth povezljivost pa bo uporabljena v različne namene. Popolnoma logično je pričakovati, da bo s pomočjo mobilnega telefona mogoče upravljati ploščo oz. medijske lastnosti operacijskega sistema, kot je prekinitev predvajanja glasbe ali filmov, preskok na naslednjo skladbo...

10 komentarjev

Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Prometni podatki povezani z Google Maps

vir: CNET News
CNET News - Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki...

12 komentarjev

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Slashdot - Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih,...

6 komentarjev

Nemško zvezno ustavno sodišče razsodilo, da uporaba policijskega spywarea predstavlja poseg v zasebnost

Slo-Tech - Nemško zvezno ustavno sodišče je razsodilo, da kibervohunjenje oz. uporaba tim. policijskega spywarea (policeware) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, zato se ga lahko uporablja le v izjemnih primerih.

S tem je ustavno sodišče zavrnilo določbe zvezne države Severno Porenje - Vestfalija, ki so preiskovalcem omogočale tajno on-line preiskovanje osebnih računalnikov brez odredbe sodišča.

Ustavno sodišče je tako pravico do zasebnosti "razširilo" tudi na informacije in podatke shranjene v informacijskih sistemih. Pravica seveda ni absolutna, vendar je po mnenju nemškega zveznega ustavnega sodišča mogoče vanjo poseči zgolj na podlagi odredbe sodišča.

3 komentarji

Prikaz pasivnega prisluškovanja GSM na konferenci BlackHat

Slashdot - Kot poroča Forbes, sta raziskovalca David Hulton in Steve Muller na hekerski konferenci BlackHat Europe 08 prikazala pasivni napad na GSM.

Njun napad temelji na pasivnem prisluškovanju (mogoče ga je opraviti iz oddaljenosti več kilometrov), prestrežene signale pa sta uspela dekodirati v približno uri in pol z opremo v vrednosti le 1000 USD. Podobne naprave pred tem so stale okrog milijona dolarjev.

Raziskovalca nameravata podrobnosti o dešifrirni metodi javno objaviti, odkrila pa sta še eno metodo, ki omogoča razbitje šifriranih pogovorov v le 30 sekundah. To tehnologijo nameravata v marcu pričeti prodajati za ceno med 200.000 in 500.000 USD.

Na vprašanje o tem ali bo sedaj mogoče prisluškovati tudi njunim telefonskim pogovorom pa je Muller odgovoril, da telefonov ne uporabljata.

10 komentarjev

Izdelava laserske prisluškovalne naprave za nekaj evrov

Schneier.com - Če ste se vedno navduševali nad Jamesom Bondom, hkrati pa imeli veselje tudi s strojno opremo vaših mlinčkov, si sedaj za nekaj evrov sami izdelate lasersko prisluškovalno napravo.

Postopek je opisal Funditor na svoji spletni strani. Izdelava prisluškovalne naprave je nezahtevna, na voljo pa je tudi demonstracijski video.

Če pa hočete biti res pravi Geek Bond, pa si lahko omislite še doma narejeno napravo za nočno opazovanje.

23 komentarjev

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Schneier.com - Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen...

58 komentarjev

Začetek preiskušanja modela napovedovanja umorov

Schneier.com - Kriminolog Richard Berk iz University of Pennsylvania je s pomočjo podatkov o pogojno izpuščenih zapornikih filadelfijskega oddelka za pogojne izpuste skontruiral model, ki bo skušal odgovoriti na vprašanje, kdo izmed zapornikov bo po odsluženi kazni (ponovno) ubijal.

Računalniški model napovedovanja umorov, ki za osnovo vzame 30 do 40 različnih statističnih spremenljivk, so raziskovalci skonstruirali s pomočjo podatkov iz dvoletne študije. Raziskovalci sicer opozarjajo na problem stopnje lažno pozitivnih rezultatov, kljub temu, pa bodo model pričeli "klinično preiskušati" v začetku prihodnje pomladi, saj začetna testiranja kažejo, da je sistem 40-krat točnejši od obstoječih modelov.

Minority Report, 2002?

31 komentarjev

Nadzor sesalnika z mobilnim telefonom

Hack A Day - Robotski sesalniki prahu so onkraj luže doživeli večjo popularnost kot pri nas, lotili pa so se jih tudi tehnični navdušenci. Eden izmed njih je tako svojo Roombo predelal za nadzor s pomočjo mobilnega telefona, kot ste najbrž razbrali že iz naslova novice, predvsem zanimiv pa je način, ki ga je za to izbral. Pričakovali bi, da je vgradil zmožnost za vključevanje ali izključevanje s klicem oziroma SMS-om, ko ga ni doma, ampak dečko je šel še korak dlje. Ker je sesalnik podpiral Bluetooth, je napisal preprost javanski programček za svoj mobitel, gospodinjski aparat pa pohekal tako, da ga lahko vozi naokrog kot avtomobilček na daljinsko upravljanje! Vsekakor zadeva vredna branja.

3 komentarji

XML tarča patentnih tožb

CNet - Naslednja tehnologija, na področju katere se obetajo odmevne patentne tožbe, bo očitno XML. Firma Scientigo meni, da si lasti ključne patente ( 5842213 in 6393426), pogajanja pa so predali podjetju, katerega specializacija je vnovčevanje patentnih zahtevkov. Glede na to, kako popularen je XML zapis na praktično vseh področjih IT, bo gotovo še zanimivo. Izvorna novica.

Le kaj bi nas zabavalo, če ne bi bilo softverskih patentov?

15 komentarjev