»

EFF proti traitorwaru

ComputerWorld - Po analogiji z angleško besedo za programsko opremo software nastajajo nove skovanke, ki označujejo podvrste programske opreme. Firmware je strojna programska oprema, freeware je brezplačna programska oprema, shareware je preizkusna, adware vsebuje oglase, v zadnjem času po pogosto beremo o spywaru ali vohljaški programski opremi. EFF je zaradi novih taktik proizvajalcev programske in strojne opreme, ki namenoma prodajajo izdelke, ki delujejo v nasprotju z željami uporabnika in vohunijo za njim, razglasil nekatere izdelke kar za traitorware ali izdajalsko programsko opremo.

Sem lahko uvrstimo marsikaj. Tiskalnike, ki že dolgo časa na papir odtisnejo tudi prostemu očesu nevidno zaporedje pik, ki omogoča enolično določitev tiskalnika, Sonyjev rootkit iz leta 2005, Applov patent za shranjevanje uporabnikovega glasu in...

1 komentar

Trg mobilnih aparatov se bo skrčil

Reuters - Že dolgo se ni dogodilo, da se bi trg mobilnih telefonov skrčil, a pri Strategy Analytics napovedujejo prav to. Medtem ko je šlo lani v promet 1,18 milijarde mobilnikov, naj bi se letos prvikrat po letu 2001 ta številka zmanjšala. Pričakujejo devetodstotno zmanjšanje prodaje oz. 1,08 milijarde telefonov. Razen že omenjenega leta 2001 se še nikoli ni zgodilo, da bi prodali manj telefonov, kot leto prej. Posebej mračno naj bi bilo prvo letošnje polletje, kar je logično nadaljevanje slabega zadnjega lanskega četrtletja, ko so zabeležili desetodstotni minus, kar se v tradicionalnih nakupovalnih mesecih, še posebej decembru, še ni primerilo.

41 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev

Hop-on bo nadlegoval proizvajalce mobitelov

Ars Technica - Podjetje Hop-on poroča, da jim je patentni urad potrdil nekaj patentov, ki med drugim vsebujejo nekatere funkcije, ki se pojavljajo na velikem številu sodobnih mobilnih telefonov. Tako namerava podjetje pošteno priviti kopico proizvajalcev, ki so na svoje izdelke vključili stranske zvočnike za predvajanje MP3 datotek, ali pa opremili telefone z dodatnimi stranskimi gumbi za sprožitev fotoaparata oz. videokamere. Najbrž ste v opisu prepoznali praktično vsak sodoben telefon, česar se veselijo tudi avtorji patenta, saj bi jim to prineslo dosti denarja, a kljub vsemu bi zadeva znala biti sporna, komentirajo pisci na ArsTechnici.

8 komentarjev

iPhone 11 junija?

The inquirer - Na spletu se pojavljajo govorice o predvidenem datumu izida Apple-ovega prihajajočega mobilnega telefona, a situacija se tokrat malce razlikuje od običajne. Ponavadi informacije anonimno izda kdo od ljudi, ki sodelujejo pri izdelavi jabolčnih izdelkov, včasih kdo najde dokument, ki ga ne bi smel najti ali pa vdre v kakšno zasebno omrežje. Na News.com pa so samo poklicali Cingular, ameriškega ponudnika mobilne telefonije, ki bo onkraj luže ekskluzivno ponujal iPhone. Telefonist jim je prijazno pojasnil, da bo telefon izšel 11 junija, ko se bo odvijal tudi Apple-ov WWDC. Preberite izvorno novico.

5 komentarjev

Modifikacija iPoda Mini

vir: Gizmodo
Gizmodo - Na Gizmodu poročajo o precej trivialni, a zato nič manj zanimivi modifikaciji sedaj že nekajkrat nadomeščenega iPod-a Mini. Za razliko od trenutno popularnih Nano izvedenk je imel Mini, če slučajno ne veste, malce več skupnega s starejšim bratom, pesmi je namreč shranjeval na Microdrive. To je majhen trdi disk, ki je bil v preteklosti, ko so bile spominske kartice še precej omejene s kapaciteto, edina opcija za shranjevanje večje količine podatkov na medij minimalnih dimenzij, a v zadnjem času je na tem področju prišlo do korenitih sprememb.Za nekaj deset zelencev lahko v vsaki računalniški trgovini nabavite CompactFlash kartice zavidljivih kapacitet, kar je naredil tudi pisec...

15 komentarjev

Apple TV preložen za nekaj tednov

MacRumors.com - Applova HTPC napravica, imenovana Apple TV, o kateri smo že poročali, naj bi po prvotnih napovedih na MacWorldu izšla konec tega meseca, a ker imajo fantje iz Cupertina očitno nekaj problemov, se bo uraden izid zavlekel. V izjavi za tisk so povedali, da bo treba počakati približno do sredine marca, podrobnosti pa niso znane.

Po mnenju nekaterih je kriva predvsem nezmožnost zagotavljanja dovolj velikega števla proizvedenih primerkov, vsi, ki so izdelek že prednaročili, pa pravijo, da bi naj glede na podatke iz Apple Store-a prispel dvajsetega marca. Novica izvira z MacRumors.

22 komentarjev

Novosti z MacWorlda

MacRumors.com - Pred nekaj urami se je končal tradicionalni vsakoletni govor Steva Jobsa, vodilnega moža Applea, v okviru katerega je vedno predstavljena obilica novosti iz že omenjenega podjetja. Letos je bila prireditev precej navdušujoča, da pa ne bom dolgovezil, bom kar začel z naštevanjem vsega novega.

Prva stvar, s katero je Stevo Službe navdušil množice, je bil Apple TV. Gizmo je bil predstavljen že na nekaj predhodnih prireditvah in je bil do sedaj poznan pod kodnim imenom iTV. Na videz spominja na Mac Mini, le da je pol tanjši (natančne dimenzije so 20x20x3 cm), opremljen pa je s 40 gigabajti trdega diska in Intelovim procesorjem. Na zadnji strani lahko najdemo HDMI in komponentni video izhod, optični in RCA audio...

136 komentarjev

Apple vložil patent za iPhone

digg.com - Omenjali smo že, da se Apple namerava spustiti v boj na trgu mobilnih telefonov. Čeprav na začetku večina govoricam ni verjela, je tokrat prišel v javnost Applov patent za njegov nov mobilnik. Zanimivo je, da zadeva izgleda kot križanec med iPodom Mini ter novim iPodom Nano. Sam patent govori o uporabi cirkonija v prenosljivih in Wi-Fi napravah. Zirkonij bi naj bil primeren material zaradi njegove neobčutljivosti na praske.

38 komentarjev

Apple iPhone gre v izdelavo, ter še 15 palčni MacBook za povrh

Slo-Tech - Hon Hai, ki ga bolj poznamo pod skoraj sužnjelastniškim imenom Foxconn, si je pri Apple Computers Inc. izboril naročilo za 12 milijonov prenosnih telefonov z digitalnim predvajalnikom glasbe.



iPhone (slika zgoraj je simbolna) naj bi tako dejansko zagledal luč sveta v prvi polovici naslednjega leta. Napravici bo zelo verjetno resnično ime iPhone, saj je Apple pred mesecem dni to ime uradno rezerviral (registriral). Tu so še novi (in stari) patenti, ki nakazujejo možnosti razvoja in funkcionalnosti. Prvemu, preprostejšemu iPhone-u naj bi kasneje sledil še iPhone-Pro, ki bo t.i. pametni telefon (smartphone).

Dodatno so še potrdili,...

19 komentarjev

Mali mehki ga malo kaka naokoli

Vnunet - Sodeč po tem članku nam postane jasno, kakšen poslovni partner je lahko Microsoft. Angleški proizvajalec mobilnih telefonov, Sendo, ki je Microsoftu dobesedno odprl vse možnosti prodora v trg mobilnih telefonov, je pred dnevi pogodbo z redmondskim velikanom prekinil ter za nameček proti njemu vložil tožbo. Razlog za to naj bi bilo izdajanje tehničnih skrivnosti konkurenci. Hkrati se Sendu zdi tudi nepošteno ter nerazumljivo, kako jim je lahko njihov ključni partner odrekal vpogled v izvorno kodo, ki bi tekla na njihovih aparatih. Klik!

5 komentarjev