»

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

Bridgestone razkazuje ultratanek barvni e-papir

engadget - Podjetje Bridgestone, ob katerem velika večina takoj pomisli na pnevmatike, se od marca 2006, ko so sklenili pogodbo s Hitachijem, med drugim ukvarja tudi z razvojem in izdelavo e-papirja. Sodelovanje se je očitno obneslo, saj so lani že izdali dvobarvni e-list, prejšnji petek pa so razkazovali 8 palčno različico, ki je sposobna prikazati 4096 barv pri ločljivosti 80 dpi in se ponaša z izredno tankostjo (0,29 mm). Na predstavitvi so pokazali tudi doslej največji e-list, in sicer velikosti A3 (29,7 x 42 cm), kar ustreza 21,4 palčnemu zaslonu. Slednji bo (sprva) na voljo le oglaševalcem, na trgu pa bi se naj pojavil enkrat v naslednjem letu.



Novice na engadget, Japan Today in

29 komentarjev

Žalostna prodaja Viste na Kitajskem

Newlaunches - Kljub obsežni reklamni kampanji (demonstracija na spodnji sliki), ki jo je Microsoft izvedel v najbolj poseljeni državi na svetu, se mali rumeni niso preveč zmenili za njihov nedavno izdani operacijski sistem, vsaj ne toliko, da bi ga pridobili po legalni poti. Glede na uradne podatke naj bi namreč bilo prodanih zgolj 244 primerkov, kar je seveda smešno malo. A bolj kot za norčevanje iz Redmondovcev je ta podatek pomemben za prikaz grozne stopnje nelegalnega kopiranja, s katero se soočajo Kitajci. Za en sam dolar je namreč kar na ulici mogoče...

53 komentarjev

Spyke

engadget - Če ne zmorete milijona dolarjev za Asima, in potrebujete robota samo za to, da bo sposoben prek Wi-Fi povezave na zaslon vašega računalnika prenašati sliko iz njegove kamere, potem si boste v začetku aprila lahko kupili Spyka, iz podjetja Meccano.



Zanj bodo želeli slabih štiristo dolarjev. Poleg prenašanja slike-videa lahko deluje tudi kot čuvaj in pošilja slike na vaš email naslov, če zazna gibanje (Spyke). Zaradi oblike nog (bolje gosenic) je zmožen...

16 komentarjev

Robotski stražar z orožjem

Slashdot - NewLaunches poroča, da je Samsung v sodelovanju s korejsko univerzo razvil robota, ki bo stražil demilitarizirano cono med Severno in Južno Korejo.

Robot je opremljen z dnevno in infrardečo kamero za noč in dan. Obe kameri sta sposobni približevati pogled. Sposoben je razlikovati med ljudmi in drevesi, hkrati pa nosi tudi 5,5 mm strojnico. Opremljen je še z zvočnikom, ki morebitne tarče opozori, naj se predajo ali pa dobijo popoln zadetek v glavo. Roboti se bodo začeli prodajati nekje leta 2007 za približno 200.000 dolarjev.

Že vem, kako se bom v naslednjem letu akviziterjev znebil!

129 komentarjev

Medicinski roboti

Washingtonpost - Raziskovalcem na univerzi Nebraska je uspelo razviti posebne mini robotke, ki so namenjeni kirurškim posegom v telesu ali pa opremljeni z lučjo in kamero pošiljajo posnetke kirurgom neposredno iz bolnikove notranjosti.

Robotki so veliki približno 7,5 cm in imajo lahko pritrjena kirurška orodja, s katermimi je preko daljinskega upravljanja možno izvajati operacije v telesu. Tako bi lahko opravljali operacije na daljavo na primer na bojiščih, saj je za vstavitev robotka v telo potreben le majhen rez. Prvi preizkusi na živalih so bili uspešni, zdaj sledijo še poskusi na ljudeh, en robot pa stane 200 dolarjev in je namenjen enkratni uporabi.

28 komentarjev

Brenčanje v Tucsonu

The University of Arizona - Ko to pišem, se v Tusconu trinajsterica MAV (Micro Air Vehicle - mikro zračno volzilo) neumorno podi okoli drogov, ki določajo rob poligona. Mikro v tem primeru pomeni premer kril pod petnajst centimetrov, vsako plovilce je opremljeno še s kamero, ki pošilja sliko nazaj na zemljo. Pri takšni majhnosti je smelo imeti tudi podporno opremo prikladno prenosljivo, zato se posneta slika prikazuje kar na polprosojnih zaslonih pilotovih očal.

Letos prvič poleg klasičnih "letal" sodelujejo tudi ornithopterji, ki se namesto s propelerjem poganjajo z utripanjem kril. Ne glede na način pogona so precej tihi, za nas neslišni, čim so oddaljeni več kot 25 m. Kot taki so idealni za ad hoc izvidniške...

9 komentarjev

Bežeči robot

Slo-Tech - V centru kjer s preizkušanjem 'najboljši preživi' poskušajo učiti robote, jim je en skoraj pobegnil. Ko so ga 15 minut pustili samega se je sam podal na pot ven in našli so ga na parkirišču, kjer bi ga skoraj povozil avto. Ime mu je bilo Gaak. Hmmm... Samo, da ne bo ustanovil kake revolucionarne fronte za osvoboditev robotov. :)

7 komentarjev

Človečnjaški robotizem

Vnunet - Antrophos mu je ime ter predstavlja nove smernice v dotični industriji. Za govor uporablja zvočnike, za vid kameri, premika pa se s pomočjo motorjev.

No, poleg teh neverjetnih novosti pa imajo stvaritelji željo ustvariti robota, ki bi prestal "Turingov test": torej bi ljudje pozabili, da je zgolj kupček železja ter bi tako deloval bolj "družabno". No, če si želite robota, ki ne zna odgovoriti na marsikatero vprašanje, a ima določeno stopnjo samozavedanja (beri: zanima ga, če potrebuje očala, pa ali naj ima lasišče plave ali rdeče barve... ahem), pa brž Klik!

0 komentarjev