»

MacBook Pro uporaben za kuhanje kave

PC Authority - Apple je po nekoliko daljšem intervalu končno osvežil svoje prenosnike MacBook Pro, kjer sta 15 in 17-palčna modela dobila nove Intelove procesorje iz serije Core i5 in Core i7. Po spletu je mogoče opaziti razna predvidevanja, zakaj enake poteze Apple ni naredil pri 13-palčnem MacBook Pro, ki še vedno uporablja procesorje iz serije Core 2 Duo, razlog pa se morda skriva tudi v dejstvu, da Intel novih čipov s kodnim imenom Arrandale še ni sposoben dobavljati dovolj hitro. Posledično je prišlo tudi do 20% podražitev procesorjev, a to v obliki pomanjkanja prenosnikov vpliva predvsem na manjše proizvajalce.

Poleg višje zmogljivosti ter načeloma daljše avtonomije, ki jo ponujajo v 32 nm-proizvodnem procesu izdelani procesorji, pa v primeru najzmogljivejšega 17-palčnika, opremljenega z 2,66 GHz Core i7-620M Arrandaleom, pride tudi do nekoliko neželenega efekta segrevanja ohišja. To so ugotovili pri PC Authority, kjer so med testom omenjenega prenosnika opazili nihanja v določenih...

94 komentarjev

Apple posodobil linijo MacBook Pro

MacRumors.com - Apple je danes brez pretiranega pompa (tega bomo deležni v prihodnjih dneh, med WWDC-jem) predstavil svoje nove prenosnike višjega cenovnega razreda. Prenovljeni MacBooki Pro temeljijo na platformi Santa Rosa, ki med drugim prinaša bolj ekonomično porabo energije in višjo frekvenco zunanjega vodila procesorjev (800 MHz, kot pri namiznih bratcih). Med pomembnimi novostmi sta tudi trenutno najhitrejša mobilna grafična kartica, nVidiin GeForce 8600M GT, ter novi zasloni z LED osvetlitvijo.

Več v izvorni novici in Appleovi trgovini.

99 komentarjev

Resnica o Appleovih Macih in nekaj drugih spodrsljajev

Slo-Tech - Pri Apple Computers Inc. nas želijo prepričati, da so Mac uporabniki mladi, posvečeni in na splošno šik. Resnica je nekoliko drugačna. Po raziskavi analitičnega podjetja MetaFacts Inc, je v ZDA 46% vseh uporabnikov Macov starih 55 ali več let. Pri PC-jih to starost dosega le 25% uporabnikov. Dejanska demografska slika torej zgleda nekako takole:

Tisto, kar glede MAC uporabnikov drži je, da so svojemu podjetju zvesti, bolj mobilni (večji odstotek prenosnikov), ter predvsem bolj bogati, kar nekako na tem forumu že ves čas ugotavljamo.

Že nekaj časa se del uporabnikov MacBookov pritožuje nad utripanjem zaslonov. Temo so na Appleovem foumu pred kratkim iz neznanih razlogov zaklenili. Stvar s tem ni zaključena, saj o stvareh poročajo tudi druge strani, kot tudi centrala napak...

48 komentarjev

Apple iPhone gre v izdelavo, ter še 15 palčni MacBook za povrh

Slo-Tech - Hon Hai, ki ga bolj poznamo pod skoraj sužnjelastniškim imenom Foxconn, si je pri Apple Computers Inc. izboril naročilo za 12 milijonov prenosnih telefonov z digitalnim predvajalnikom glasbe.



iPhone (slika zgoraj je simbolna) naj bi tako dejansko zagledal luč sveta v prvi polovici naslednjega leta. Napravici bo zelo verjetno resnično ime iPhone, saj je Apple pred mesecem dni to ime uradno rezerviral (registriral). Tu so še novi (in stari) patenti, ki nakazujejo možnosti razvoja in funkcionalnosti. Prvemu, preprostejšemu iPhone-u naj bi kasneje sledil še iPhone-Pro, ki bo t.i. pametni telefon (smartphone).

Dodatno so še potrdili,...

19 komentarjev

Tudi Apple MacBooki polnjeni s Core 2 Duo procesorji

Slo-Tech - Kot se je že nekaj časa šepetalo na strani Appleinsider, je Apple Computers Inc. sedaj nadgradil s Core 2 Duo procesorji še običajne MacBooke.



Ohranili so takt 1.83 in 2.0 Ghz dosedanjih Core Duo procesorjev. Najcenejši model stane 1079 evrov, v njem sedi 1.83 GHz procesor, s 512 MB DDR2 spomina, 60 GB trdim diskom, 13.3 palčnim zaslonom, CD pekačem/DVD bralnikom in integriranim Intelovim grafičnim procesorjem - GMA950. Za 200 evrov višjo ceno se dobi močnejši procesor, še enkrat večji delovni pomnilnik, 80 GB trdega diska in DVD dvoslojni pekač. Za še dodatnih 200 evrov (400 od osnovnega) se dobi 120 GB trdega diska. Še najpomembnejše: modeli z 1.83 in 2.0 GHz procesorji so v beli in 2.0 Ghz črni barvi. Vse ostale tehnične podrobnosti so dostopne na Appleovi uradni strani.

Apple pravi, da so tako...

3 komentarji

5 svečk iPoda in novorojenček Apple MacBook Pro Core 2 Duo

Slo-Tech - Davnega 23. oktobra 2001 je na svet privekal prvi iPod, njegovo rojstvo je naznanil večno karizmatični Steve Jobs. Od takrat se je iz prvotne napravice razvilo kar nekaj različnih rodov, ki so dobesedno zavzeli svetovno tržišče MP3 predvajalnikov. Prebolel je tudi že kakšno otroško bolezen in pred dnevi celo okenski virus.



Tu je tudi nova zakrpa za...

6 komentarjev

Kako do zastonj Apple MacBook Pro-ja?

Gizmodo - Vprašanje iz naslova si je najbrž zastavil marsikateri najstnik širom po svetu, dober odgovor nanj pa je našla programerska začetnica Leah Culver. Hrbtno stran zaslona bo namreč razprodala po 150 ameriških dolarjev na kvadratni palec površine in si z nabranim denarjem kupila laptop. Oddani oglasi morajo biti v formatih Adobe Illustratorja, Corel Drawa ali EPS. Pohitite, sedem palcev je že zakupljenih, plačuje pa se preko PayPala.


Očitno ni bila čisto prepričana v lastno idejo in je k ponudbi dodala še svojo fotografijo in pijačo v dvoje vsakomur, ki ji pošlje vsaj 30 dolarjev, da tolažilne nagrade v obliki ZIP enote največjemu vlagatelju v zgornje površine prenosnika niti ne omenjamo.

14 komentarjev

Apple z AMD-jevimi procesorji?

Slo-Tech - The Inquirer poroča, da naj bi AMD-jev izvršni direktor izjavil, da utegne Apple v svojih izdelkih uporabiti AMD-jeve procesorje. Za omenjen korak naj bi se pri Applu odločili z namenom otresti se prevelikega Intelovega vpliva, oziroma kot je dejal Ruiz, noče bit Intelov talec, kot nekatera druga podjetja. Obenem je okrcal Intel zaradi njegovega domnevnega zaviranja trga z računalniki.

Več na The Inquirerju.

27 komentarjev

Nov eMac

Nov eMac

Slo-Tech - Po informacijah s spletne strani AppleInsider, naj bi Apple v letošnjem letu predstavil novega eMac-a. Ciljna publika omenjenega Mac-a so predvsem izobraževalne ustanove in šolarji sami, temu primerno naj bi zato čas predstavitve sovpadal z začetkom novega šolskega leta. Podatki o strojni opremi omenjenega eMac-a še niso poznani, najverjetneje bo šlo za Intelov Core Solo procesor in integrirano grafiko. CRT zaslon, vgrajen v starejše modele eMac-ov, bo zamenjal...

5 komentarjev

Brenčanje v Tucsonu

The University of Arizona - Ko to pišem, se v Tusconu trinajsterica MAV (Micro Air Vehicle - mikro zračno volzilo) neumorno podi okoli drogov, ki določajo rob poligona. Mikro v tem primeru pomeni premer kril pod petnajst centimetrov, vsako plovilce je opremljeno še s kamero, ki pošilja sliko nazaj na zemljo. Pri takšni majhnosti je smelo imeti tudi podporno opremo prikladno prenosljivo, zato se posneta slika prikazuje kar na polprosojnih zaslonih pilotovih očal.

Letos prvič poleg klasičnih "letal" sodelujejo tudi ornithopterji, ki se namesto s propelerjem poganjajo z utripanjem kril. Ne glede na način pogona so precej tihi, za nas neslišni, čim so oddaljeni več kot 25 m. Kot taki so idealni za ad hoc izvidniške...

9 komentarjev