»

Epsonov tiskalnik zavrže 20 odstotkov črnila

Ars Technica - Prepričanju številnih računalnikarje navkljub je opazka, da je črnilo za tiskalnike najdražja tekočina na svetu, apokrifna - najdražje so razne biološko aktivne substance. Drži pa, da črnilo še zdaleč ni poceni. Proizvajalci tiskalnikov kujejo visoke dobičke s črnilom in mimogrede uporabljajo različne taktike, da bi preprečili polnjenje kartuš ali uporabo neoriginalnih. Epsonovi tiskalniki javijo, da so kartuše prazne, ko je v njih še 15-20 odstotkov črnila.

Pri preiskavi tiskalnika Epson 9900, ki s ceno okrog 5000 evrov sodi med profesionalne modele, so ugotovili prav to. Ko je tiskalnik javljal, da je črnila še manj kot odstotek in ni želel več tiskati, so v podjetju Bellevue Fine Art iz Seattla dejansko odprli kartušo in pokukali vanjo. Ugotovili so, da je v 700-ml...

83 komentarjev

Tiskalniki brez črnila iz Della

Neowin - Dell je predstavil novo generacijo tiskalnikov, ki za delovanje ne potrebujejo črnila. V seriji Wasabi je prenosni tiskalnik PZ310, ki omogoča tisk fotografij brez belega roba s tehnologijo Zero Ink (Zink). To je že četrti Dellov tiskalnik s to tehnologiji, kjer je trik v uporabi posebnega fotopapirja, ki ima vgrajene kristalčke barvila, ki se aktivirajo s toploto. Tisk ene fotografije traja manj kot minuto. Prve modele lahko dobite po promocijski ceni 100 dolarjev (kasneje 149 dolarjev), a ne pričakujte, da boste na tak način prihranili, saj bo papir po vsej verjetnosti žafransko drag.

8 komentarjev

Dell prodal največ PC-jev v letu 2006

DigiTimes - Po navedbah DigiTimesa je največ osebnih računalnikov v lanskem letu prodalo podjetje Dell, kljub impresivnemu podatku pa zanje vse ni tako zelo bleščeče, HP jim namreč pošteno diha za vrat. V zadnji četrtini 2006 jih je celo prehitel, takrat so prodali 11,6 milijona PC-jev (dell le9,6) in s tem glede na prejšnje tri mesece prodajo povečali za kar 21.1 odstotka. Nižja mesta so si nato razdelili Lenovo, Acer in ostali, več podrobnosti, zabavnih številk in statistike najdete v izvorni novici.

15 komentarjev

HP-jeva črnila stanejo več kot kri

vir: Gizmodo
Gizmodo - Gizmodov član Shaun je sestavil precej groteskno tabelico cen različnih tekočin. Zadeva ne bi bila nič posebnega, če ne bi bilo iz tabele razvidno, da so črnila za tiskalnike ameriškega globalnega proizvajalca dražja od človeške krvi, kot tudi nafte, vodke, Red Bulla... Če ste zaskrbljeni nad stanjem krutega kapitalističnega sveta, kliknite sem.

Upajmo, da HP ne kupi Shella...

30 komentarjev

Umetna kri boljša od prave?

Popular Science - Podjetje Northfield Laboratories je predstavilo PolyHeme, sintetično snov, ki naj bi nadomeščala hemoglobin v krvi. Snov je sposobna 40-krat večje absorpcije kisika, kar naj bi potencialno rešilo mnogo življenj poškodovancev, izgubljenih med operacijami zaradi pomanjkanja tega plina v možganih. Vse skupaj sicer ni tako svetlo, kot se sliši, saj ima visoka koncentracija kisika v telesu lahko po določenem času tudi negativne posledice, ki pa vendar niso tako izrazite kot ugodni učinki uporabe nadomestka hemoglobina. Omenjeni izdelek se po podatkih iz izvornega članka že preizkuša na ljudeh, kdaj in če sploh bomo videli njegovo široko uporabo, pa zaenkrat še ni znano.

24 komentarjev

Yahoo in HP bosta sodelovala

The inquirer - Podobno kot Dell in Google, ki sta nekaj časa nazaj sklenila pogodbo, v skladu s katero so Dell-ovi sistemi opremljeni z Google-ovo programsko opremo, sta se po dogovorila tudi HP in Yahoo. Namizni in prenosni računalniki podjetja, ki je zadnje čase na udaru novinarjev zaradi vohunskega škandala, bodo po novem vsebovali Yahoo-jevo iskalno vrstico v spletnem brskalniku, njihov program za takojšnje sporočanje in še nekaj drugih dodatkov, kar bo spletnemu gigantu predvidoma prineslo konkretno višji obisk. Več o zadevi lahko izveste v izvorni novici, ni pa še podatkov o tem, koliko bo moral Yahoo HP-ju odšteti za uslugo.

0 komentarjev

HP kupil Voodoo PC

Slashdot - Večja podjetja ponavadi ne morejo posvečati veliko pozornosti podrobnostim, zato izdelujejo običajne izdelke za masovno potrošnjo, medtem ko najbolj luksuzni produkti prihajajo iz manjših delavnic, ki imajo zaradi tega veliko ugleda. Pojav lahko prepoznamo v avtomobilski industriji, v svetu mode, nedvomno pa tudi na področju računalništva, kjer smo v letošnjem letu doživeli mnogo prevzemom opisanih manjših podjetij s strani njihovih večjih konkurentov. Najprej je Dell kupil Alienware, potem se je ASUS smukal okrog XFX-a, sedaj pa se pridružuje tudi Hewlett-Packard, ki se je odločil za nakup Voodoo PC-ja. Slednje je podjetje, ki se, podobno kot Alienware, ukvarja predvsem z izdelavo vizualno privlačnih in zmogljivih namiznih ter prenosnih računalnikov.

o prevzemu poročajo Inquirer, OSNews, Register, NotebookReview, Slashdot in še mnogi drugi, najbrž najbolj obširno poročilo o zelo prikrito izvedenem poslu pa so spisali kar pri Voodoo PC.

Zahvaljujemo se MYTiX-u, ki je...

1 komentar

Nekaj novosti v aferi nadzorovanja vodilnih v HPju

Schneier.com - O aferi nadzorovanja vodilnih v HP-ju smo pred kratkim že poročali, tokrat pa je na dan prišlo še nekaj drugih dejstev.

Kaže namreč, da so zasebni detektivi, ki so preiskovali uhajanje podatkov iz HP-ja v medije, novinarjem skušali podtakniti trojanskega konja, ki bi omogočal nadzorovanje njihovih elektronskih sporočil, z čimer naj bi odkrili vir odtekanja podatkov.

Bruce Schneier se ob tem čudi, kako je mogoče, da takšno ravnanje ni sprožilo več ogorčenja. Če bi namreč namesto HP-ja kaj takega počeli hekerji, bi jih policija verjetno aretirala v najkrajšem možnem času, v časopisih pa bi brali predsodke o zlobnežih, ki ogrožajo svobodo tiska in nacionalno varnost.

Quod licet Iovi, non licet bovi.

4 komentarji

Nevarni Mišek

vir: Gizmodo
Gizmodo - Zadnja miška, ki so jo izdali pri Applu, se je imenovala po risanem junaku Mogočnem Mišku, vsebovala pa je nekaj zanimivih in obenem čudnih inovacij (kroglica namesto koleščka, zvočnik za umetni klik). Nedavno pa je Apple posodobil tudi svojo linijo prenosnikov in med drugim predstavil črnega MacBooka, niso pa pripravili miške, ki bi mu barvno ustrezala. To so izkoristili fantje in dekleta pri MacMice ter izdali Nevarnega Miška.

Izdelek je precej jabolčno dizajniran, opremljen je s samo dvema gumboma in koleščkom, pod pokrovom pa se skrivajo močnejši možgani -- laserski senzor z 1.600 DPI, kar kljub pomanjkanju dodatnih gumbkov postavi miško pred konkurenčen izdelek iz...

18 komentarjev

HP vohunil za vodilnimi

Wired News - Iz podjetja Hewlett Packard je v začetku tega leta nekajkrat pobegnila kopica informacij bolj zaupne narave, ki so bile znane samo osebju na višjih položajih, kar je povzročilo manjši preplah. Za začetek so s povsem konvencionalnimi metodami malce izprašali vsakega od osumljencev in jih opozorili na to, da je njihova dolžnost čuvati tajne podatke, ker pa rezultatov očitno ni bilo, so ubrali drugo pot. Najeli so zasebne detektive in namenili svojim delavcem malce več pozornosti, kar pa je bilo že na meji zakona, zato jim sedaj grozi tožba. Podroben opis celotne afere lahko najdete na Wired News, novico pa je objavil tudi rumeni Inquirer.

HP-jeve zasebne detektive je s svojo digitalno lupo odkril naš privatni preiskovalec Stepni Volk.

2 komentarja