»

Koliko jeder potrebujete?

Intelov Core i7-980X - šestjedrnik, ki je z izklapljanjem jeder pokril vseh šest konfiguracij

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Dandanes lastnike namiznih računalnikov z dvema jedroma ostali, ki imajo v svojem mlinčku več jeder, gledajo že nekoliko postrani. Zdi se, da je nakup štirijedrnika danes že skorajda obveza, ne le za resno delo, temveč tudi za igre. Po drugi strani se poraja vprašanje, če je to sploh smiselno ter če igre že sploh izkoristijo dodatna jedra. Med mnogimi poznavalci še vedno vlada mnenje, da temu ni tako ter da je še vedno najboljša izbira frekvenčno hitrejši dvojedrnik. Tem dilemam so se odločili narediti konec pri bit-techu.

V testu so primerjali vse konfiguracije od enega pa do kar šest jeder. Uporabljena je bila sorazmeroma visoka ločljivost, 1920 x 1080 pik,...

62 komentarjev

Alan Wake bo zgoden

bit-tech.net - Igro Alan Wake zlahka lahko povežemo z zamudami in odpovedmi, saj so jo sprva najavili že leta 2005 na E3 in predstavili na jesenskem IDF-u leta 2006 kot eno izmed prvih iger, ki dodobra zapreže štirijedrni procesor. Takrat je bilo mišljeno, da bo igra ekskluziva za Windows Vista in DirectX 10 ter da bo vključevala mnogo grafičnih dobrot iz takrat sveže grafične knjižnice. Ta načrt se je izjalovil, saj so sprva lani poleti najavili različico za Xbox 360, februarja pa povedali, da različice za osebne računalnike ne bo. Razlagi za ukinitev sta dve, po besedah razvijalskega studia Remedy so sami premajhni, da bi lahko razvijali dve različici, po besedah Microsofta pa osebni računalniki niso primerna platforma za igro, kot je Alan Wake. Sprva se je Xbox 360...

29 komentarjev

Alan Wake le za Xbox 360

bit-tech.net - Saga Alana Wakea se je začela že pred petimi leti, ko so napovedi razvijalskega studia Remedy, ki razvija igro, naredile večjedrne procesorje že takrat vsaj nekoliko smiselne. Alan Wake je bila, vsaj v napovedih, prva igra, ki bi dejansko pridobila z uporabo štirijedrnega procesorja v primerjavi z zgolj dvojedrnikom. Stvari so se nekoliko zapletle lani poleti, ko so pri Remedy najavili, da bo Alan Wake prišel tudi na Microsoftovo igralno konzolo Xbox 360. Poteza je bila seveda pričakovana, saj je Microsoft založnik igre. A vse od takrat do danes ni bilo znano, kaj se bo zgodilo s PC različico igre. Pri Microsoftu so namreč prav danes razjasnili, da PC različice Alana Wakea ne bo, kar pomeni, da bo naslov ekskluziven za Xbox 360. Uradni razlog za to je nadvse...

55 komentarjev

Intel pripravlja cenen štirijedrnik: Core 2 Quad Q8200

DigiTimes - Intel naj bi po govoricah na medmrežju, poceni procesorske moči željnim množicam, v tretji četrtini letos, ponudil novinca Q8200. Ta naj bi tekmoval z AMD-jevimi trijedrniki v mainstream segmentu trga. FSB se bo povzpel na 1333 MHz, L2 predpomnilnik bo velik 4 MB, bil pa bo pri 2,33 GHz. Kar ga bo ločilo od starejših in pametnejših bratov (Q9000), je manjko VT in TXT tehnologije.

40 komentarjev

IBM splovil najhitrejši procesor na svetu

Slashdot - IBM je v torek začel v svet pošiljati novo serijo visoko zmogljivih računalnikov, ki so zasnovani okrog njihovega najnovejšega Power6 procesorja. Procesor sam zmore opraviti do kar 5 miljard operacij v sekundi.

IBM-ov CTO Bernard Meyerson pravi, da procesor opravi eno operacijo hitreje, kot porabi svetloba, da potuje od vrhnjega členka na dlani do prstne konice.

Seveda terja tolikšna hitrost tudi svoj davek. Power6 računalniki imajo zato posebno vodno hlajenje, ki veliko količino toplote, ki jo procesor ustvarja, lahko tudi učinkovito odvedejo.

Pojavlja pa se vprašanje, zakaj podobnega koraka ne storijo IBM-ovi tekmeci. Pri Intelu so povedali, da bi tudi oni lahko povečali frekvenco svojih procesorjev, a so se raje odločili, da rešijo zadeve drugače in prihranijo uporabnikom težave z veliko količino toplote, ki bi jo procesorji sicer proizvedli. IBM-ov pristop so primerjali z delavcem na blagajni, ki ga priganjamo, da vedno hitreje dela z blagajno, ob čemer se seveda pregreva,...

23 komentarjev

Intel najavil mobilne štirijedrnike

MacRumors.com - Vsem dobro poznani proizvajalec procesorjev je najavil mobilne štirijedrne procesorje, ki naj bi na tržišče prišli v tretji četrtini letošnjega leta pod oznako Core 2 Extreme QX9300. Novinci bodo pri naročilu nad 1000 kosov na voljo po distribucijski ceni 1038 dolarjev na kos, pri Intelu pa masovnih naročil še ne pričakujejo pred drugo polovico naslednjega leta. Za to je bržkone zaslužna tudi velika energetska požrešnost, saj bodo novi procesorji za svoje delovanje potrebovali kar 45 W energije. Kljub temu, da so preostale specifikacije enake kot pri namizni različici, kar pomeni 2,53 GHz, 1066 MHz FSB ter 12 MB L2 predpomnilnika, pa bosta visoka cena in požrešnost zaenkrat zagotovo omejevali osvajalni pohod prvega štirijedrnika nad prenosne računalnike.

23 komentarjev

Intel Core 2 Quad Q6400

Hkepc - Potem, ko bo januarja predstavil Core 2 Quad Q6600, naj bi Intel v tretjem četrtletju prihodnjega leta predstavil svoj tretji štirijedrni procesor za namizne računalnike, Core 2 Quad Q6400. Na jedru Kentsfield temelječ procesor bo tiktakal pri frekvenci 2,13 Ghz in imel 1066 MHz FSB ter osem megabajtov drugonivojskega predpomnilnika. Cena novega štirijedrnika naj bi bila pod 450 ameriškimi dolarji, s čimer bo najcenejši štirijedrnik in bo predstavljal odlično konkurenco AMD-jevim K8L procesorjem.

Več o tem na HKEPC.

9 komentarjev

Intel: novi procesorji

več strani - Intel je uradno predstavil štirijedrne procesorje Xeon, in sicer različici Xeon E5310 in E5320 s FSB-jem 1066 MHz, 8 MB drugonivojskega predpomnilnika in frekvencama 1,6 oziroma 1,86 GHz ter različici Xeon E5345 in E5355 s 1333 MHz FSB-jem ter frekvencama 2,33 oziroma 2,66 GHz. Cena najšibkejše različice znaša 455, najzmogljivejše pa 1172 ameriških dolarjev. Poraba vseh omenjenih procesorjev znaša 80 W. Obenem je Intel najavil prihod varčnih štirijedrnikov z vsega 50 W porabe. Več v Intelovem sporočilu za javnost.

Enaindvajsetega januarja naj bi luč sveta zagledal tudi Core 2 Duo E4300, ki ima za razliko od svojih velikih bratov le 800 MHz FSB, kar pomeni, da bo omenjen procesor kot nalašč za zagrizene navijalce. Poleg tega bo s ceno 163 ameriških dolarjev najcenejši Core 2 Duo procesor. Več na HKEPC.

14 komentarjev

Znižanje cen Core 2 Duo procesorjev?

več strani - Na spletu so se pojavile špekulacije, ki govorijo o znižanju cen Intelovih procesorjev Core 2 Duo. Do tega naj bi prišlo zaradi (pre)velike zaloge procesorjev, ki si jih je Intel nakopičil pred povečanim povpraševanjem po računalniških sistemih in komponentah v božičnem času. Vendar so analize pokazale, da utegne biti povpraševanje po procesorjih v omenjenem obdobju nižje od pričakovanega, na kar kaže precej majhno povpraševanje po matičnih ploščah v preteklem mescu. Tako naj bi Intel za odprodajo zaloge bil prisiljen znižati cene.

Več na Bloomberg.com in Hartware.net.

44 komentarjev

Intel Core 2 Extreme QX6700 (quadcore Kentsfield)

Intel Core 2 Extreme QX6700

vir: AnandTech
Slo-Tech - Intel je letos spomladi množice očaral z novimi procesorji iz družine Core 2 Duo. Prav te dni so denimo na 3DCenter, pokazali, da AMD-jev dvojedrnik v popularnih igrah za doseganje istih rezultatov potrebuje dobrih 30% višjo hitrost! Intel, navdušen nad uspehom Core 2 Duo procesorjev, na srečo ni zaspal in danes tudi uradno predstavil novo lepljenko, štirijedrnika z imenom Kentsfield.

Tehnično gledano gre za dve (dvojedrni) jedri na enem podnožju. Na zunaj se procesor ne razlikuje od tistega, v katerem tiktaka samo Conroe. Tak pristop Intelu omogoča, da se lahko še v zaključnih fazah proizvodnje odloči, ali bo splavil dvo- ali štirijedrnika. Imajo pa zaradi tega vsa jedra enako hitrost....

11 komentarjev

Po Kentsfieldu Yorkfield

Slo-Tech - Intel, ki bo novembra predstavil štirijedrne procesorje s kodnim imenom Kentsfield, naj bi v tretjem četrtletju 2007 predstavil naslednika teh procesorjev, s kodnim imenom Yorkfield, poroča DigiTimes. V nasprotju s svojim predhodnikom naj bi Yorkfield imel skupen drugonivojski predpomnilnik, ki si ga bosta delila oba para jeder, poleg tega pa bo izdelan v 45 nanometrski tehnologiji. Nove procesorje bo podpiral prihajajoči vezni nabor Bearlake , ki bo podpiral 1333 MHz FSB in PCI Express 2.0.

Več na DigiTimes.

15 komentarjev

Bo Alan Wake zapregel vsa štiri jedra?

Alan Wake

Slo-Tech - Dandanes le redke nove igre izkoriščajo dve jedri v novih procesorjih. Z drugimi besedami, igralna izkušnja običajno zaradi dveh jeder ni omembe boljša, z vsem dolžnim spoštovanje do izjem, se ve.

Če je temu tako, zakaj potem za igranje iger kupiti, ko bo to možno, štirijedrni procesor? Intel je izkoristil letošnji jesenski IDF ravno zato, da prepriča omahljivce. Tako so fantje iz Remedy Entertainment, avtorji izredno uspešne igre Max Payne, na navitem Core 2 Quad (3,73 GHz) pokazali njihovo prihajajočo mojstrovino, Alan Wake. Markus Maki (Remedy) je poudaril, da A-Wake ne bo tekel na enojedrnem procesorju, pogojno, torej brez kakršnih koli bonbončkov, pa na Pentiumu 4, ki podpira Hyper Threading. Že samo obdelava fizike terja v povprečju 80% enega jedra.
...

52 komentarjev

Matične plošče s podporo za Kentsfield

AnandTech - Intel sedaj že nekaj časa uporablja podnožje Socket 775, kar bi naj v teoriji pomenilo, da je možno sisteme s tem podnožjem enostavno nadgrajevati z novimi čipi, žal pa se je to dejstvo izkazalo za neresnično, ob izidu Conroe-ja je bilo na nekaterih matičnih ploščah možno nadgraditi BIOS, na mnogih pa procesor enostavno ni deloval in so bile potrebne ponovne izdaje. Pri AnandTechu se zavedajo, da bi znalo do podobnega problema priti tudi s prihajajočimi štirijedrnimi Kentsfield procesorji, zato so se pozanimali pri najbolj znanih proizvajalcih matičnih plošč ter spisali članek s seznamom izdelkov, ki bodo z Intel-ovim novim paradnim konjem kompatibilni. Veselo branje.

5 komentarjev

Informacije o Intel Kentsfield

VR - Zone - Iz Intel-a, ki se trenutno pripravlja na predstavitev Conroe procesorjev, so pricurljale nove informacije o prihajajočih štirijedrnih procesorjih s kodnim imenom Kentsfield. Po Informacijah objavljenih na VR-Zone naj bi dotični procesor imel dvakrat po 4 MB drugonivojskega predpomnilnika (v bistvu gre za dve Conroe jedri). Štirijedrniki bodo predvidoma predstavljeni v prvem četrtletju naslednjega leta in bodo predstavljali protiutež AMD-jevi K8L arhitekturi. Poleg tega Intel sodeluje z razvijalci računalniških iger pri izboljšanju izkoristka večjedrnih procesorjev v igrah.

Izvorna novica na VR-Zone.

9 komentarjev