»

Brezplačna delavnica Mozilla Webmaker v Sloveniji

Mozilla.org - Si želiš narediti spletno stran, pa ne veš niti kako bi začel? Imaš noro idejo za startup, vendar si popoln začetnik? Če bereš Slo-Tech, je odgovor na obe dve vprašanji najverjetneje ne. Zato se poraja tretje: zakaj sprašujem neumnosti? Potrpi, bralec: do konca novice je samo še 220 besed. In na koncu ti bo vse jasno.

Mozilla je eno izmed redkih podjetij, ki si iskreno prizadeva za odprt, dostopen in brezplačen splet (zato jo boš zaman iskal med poslušnimi sodelavci programa nadzora Prism). Za dosego tega cilja razvija različne tehnološke rešitve (npr. Firefox), vendar so zanj potrebni tudi ustvarjalci, ki pa jih je še vedno bistveno manj kot uporabnikov. Zato se je Mozilla lotila projekta Webmaker, s katerim želi na milijone...

17 komentarjev

OpenOffice.org konferenca 2007 v Barceloni

Slo-Tech - Od 19. do 21. septembra 2007 se odvija peta OpenOffice.org konferenca, ki tokrat poteka v soncni Barceloni. OpenOffice.org konference se že tretjič udeležuje tudi Kiberpipa z medijskim pokrivanje konference. Posnetki predavanj bodo v dneh med in po konferenci dostopna na spletni strani http://ooocon.kiberpipa.org/. Pripravljajo se tudi pogovori z udeleženci, preko katerih boste lahko izvedeli še kaj, ki ni le del formalnega dela programa konference. Seveda bodo na ogled tudi fotografije konferenčnega dogajanja.

2 komentarja

Izšel OpenOffice 2.3

Slashdot - Na straneh OpenOffice.org se je brez velikega pompa pojavila nova verzija tega alternativnega pisarniškega paketa. Prinaša nam kopico novih funkcij ter popravkov za različne varnostne ranljivosti predhodnika, poleg tega pa je že iz imena očitno, da gre za večjo posodobitev, zato nadgradnjo priporočajo vsem uporabnikom. Med drugim boste samo z OOo 2.3 lahko uporabljali vse vtičnike, ki so za dotičen programski paket na voljo.

Dolpoteg in izvorna novica.

Včeraj IBM, danes OOo, kdo bo jutri?

18 komentarjev

OpenOffice glede na raziskave cenejši od komercialne konkurence

Groklaw - Na našem forumu se je ob prehodu različnih državnih uprav na odprtokodno programsko opremo že neštetokrat debatiralo o tem, ali se tovrstne poteze dejansko izplačajo. Na eni strani imamo očitno prednost OSS-a, njegovo brezplačnost, na drugi strani pa obilico težav in dodatnih stroškov v obliki dodatnega izobraževanja, pomanjkljivega delovanja in pretvorb datotek.

Kakorkoli že, dobili smo uraden odgovor. Študija Evropske komisije, v kateri so spremljali prehod šestih organizacij v različnih državah EU na pisarniški paket OpenOffice, je pokazala, da je takšno početje finančno ugodneje od uporabe komercialnih izdelkov. Glavna prednost OdprtePisarne naj bi po mnenju izvajalcev raziskave poleg brezplačnosti in stabilnosti bila še uporaba ISO formata Open Document, zapisali so tudi, da pri prehodu ne pride do padca produktivnosti, ne manjka nobena bistvena programska funkcija, stroški tečajev in morebitnih datotečnih pretvorb pa naj bi se pokrili v manj kot letu dni.

Novico, o kateri...

129 komentarjev

OpenOffice.org brezplačni tečaj v Kiberpipi

Slo-Tech - V Kiberpipi v torek, 7. novembra, začenjamo z brezplačno delavnico programskega paketa OpenOffice.org v štirih delih.

OpenOffice.org je iz dneva v dan popularnejši in zmogljivejši pisarniški program. V svetu ga uporablja vedno več javnih in zasebnih institucij. V zadnji izdaji (2.0.4) je odpravljenih večina težav, ki so mnoge uporabnike odvračale od rabe prostega, odprtokodnega programskega paketa. Marsikdo misli, da je OpenOffice.org alternativa podobnim komercialnim izdelkom, vendar ko uporabnik spozna zmogljivosti programa, vidi da je lahko ravno obratno.

Na delavnici se boste naučili uporabljati Writer (Dokument z besedilom), kjer bomo uporabili najpogostejša orodja za izdelavo dopisa, diplomske naloge itd. Drugi uporabljen modul bo Calc (Razpredelnica), kjer se bomo poigrali z osnovno statistiko ter izdelali grafikone. Za uspešno izdelavno predstavitve pa bomo uporabili Impress (Predstavitev). Poleg omenjenih programov bomo pogledali tudi, kaj lahko počnemo v orodju Base (Zbirka...

17 komentarjev

Delavnica strojne opreme za zacetnike

Slo-Tech - V sredo 29. marca vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na strojno delavnico za začetnike, ki jo bo vodil May Doušak.

Kolikokrat ste se vprašali, kaj se skriva v vašem računalniku? Gledali morje žic ter občudovali ventilatorje? Še vedno ne veste, s čim nakrmiti hrčke, ki poganjajo vaš mlinček pod mizo? Na kiberpipini "strojni" delavnici bomo spoznali drobovje računalnika do potankosti in tako se ne boste nikoli več vprašali zakaj LCD ne utripa, ter zakaj monitorjem ne zmanjka barve. Skupaj bomo razstavljali ter si ogledovali komponente, kable, ter celo sami sestavili svoj računalnik.

Pridite, zabavno bo. Število mest je omejeno, zato se je potrebno prijaviti na naslov phoebus@apollonus.net. Delavnica je brezplačna in traja do 21.00.

37 komentarjev

Brezplačna delavnica OpenOffice

Slo-Tech - V Kiberpipi v ponedeljek 6. marca začenjamo z brezplačno delavnico programskega paketa OpenOffice.org v štirih delih.

Na predavanjih se boste naučili uporabljati Writer (Dokument z besedilom), kjer bomo uporabili najpogostejša orodja za izdelavo dopisa, diplomske naloge itd. Drugi uporabljen modul bo Calc (Razpredelnica), kjer se bomo poigrali z osnovno statistiko ter izdelali grafikone. Za uspešno izdelavno predstavitve pa bomo uporabili Impress (Predstavitev). Poleg omenjenih programov bomo pogledali kaj lahko počnemo v orodjih Math (Formula), Draw (Risba) in Base (Zbirka podatkov).

OpenOffice.org je iz dneva v dan popularnejši in zmogljivejši pisarniški program. V svetu ga uporablja vedno več javnih in zasebnih institucij. V zadnji izdaji (2.0.1) je odpravljenih večina težav, ki so mnoge uporabnike odvračale od rabe prostega, odprtokodnega programskega paketa. Marsikdo misli, da je OpenOffice.org alternativa podobnim komercialnim izdelkom, vendar ko uporabnik spozna zmogljivosti...

26 komentarjev

Izšel OpenOffice.org 2.0.1, na voljo tudi poslovenjen paket

OpenOffice.org Slovenija - Osem tednov po splavljeni različici 2.0 je izšla nova verzija odprtokodnega programskega paketa OpenOffice.org 2.0.1, ki je zelo dobra brezplačna alternativa MS Pisarni (MS Office).

Poleg odpravljenih hroščev in nekaterih novih možnosti, je novi OpenOffice.org 2.0.1 odslej na voljo tudi v slovenskem jeziku! Več informacij in dolpoteg slovenske verzije je mogoč na uradni strani.

15 komentarjev

Prevedena priložena pomoč za OpenOffice.org

Slo-Tech - Slovenska lokalizacijska skupina je uspela zaključiti prevajanje pomoči za odprtokodni programski paket OpenOffice.org, kar je lep dokaz, da je mogoče za slovenski jezik skrbeti na inteligenten način.

Prevedena pomoč bo na voljo v vseh novih različicah programskega paketa od različice 1.1.4 naprej, tisti pa, ki imate OOo že nameščen, si lahko datoteke s prevodi prenesete in namestite naknadno.

Namestitev je tudi v tem primeru preprosta. Najprej zaprite vsa okna programa OpenOffice.org (vključno z Quickstarterjem), nato pa v namestitveno mapo (v okolju Windows je to navadno C:\Program Files\OpenOffice.org) vsebino ZIP datoteke odpakirajte v mapo \help\sl (čeprav je priporočljivo vsebino stare mape arhivirati, oziroma staro mapo preimenovati v npr. sl-old), nakar lahko OpenOffice.org ponovno zaženete.

Čestitke slovenski lokalizacijski skupini!

13 komentarjev