»

Google bo računal inflacijo

Financial Times - Google stopa tudi na področja, kjer ga še pred kratkim ne bi pričakovali, na primer ekonomske znanosti. Svojo ogromno bazo podatkov o spletnih prodajalnah bodo uporabili za izračun tako imenovanega GPI (Google Price Index), ki bo alternativa uradnemu CPI (Consumer Price Index), ki ga v ZDA izračunava Statistični urad in je uradno merilo za inflacijo. Ker so nanj vezani kuponi z inflacijo indeksiranih obveznic, je seveda v vladnem interesu prikazati čim manjšo inflacijo. Da je situacija še bolj nepregledna, se pogosto objavlja tudi jedrna inflacija (core CPI), ki ne vključuje podatkov o cenah hrane in energentov in je nižja ali višja od resnične inflacije.

Googlov glavni ekonomist Hal Varian pravi, da želijo prikazati, da je moč...

16 komentarjev

ZDA spet cilj obveščevalnega hekanja?

Schneier.com - Po navedbah TechWeb-a so neznani hekerji preko (ali pa iz) kitajskih strežnikov vdrli v Bureau of Industry and Security, ki je del ameriškega trgovinskega ministrstva.

Omenjeni urad je v ZDA zadolžen za izdajo izvoznih dovoljenj za tehnologije dvojne rabe. Proizvajalci tehnologij dvojne rabe, mednje se v ZDA štejejo tudi specializirane kriptografske naprave, morajo Uradu za industrijo in varnost v postopku prošnje za pridobitev licence predložiti detajlno dokumentacijo o svojem proizvodu. Posledica tega je, da omenjeni urad v svojih sistemih hrani obsežno zbirko občutljivih podatkov o kriptografskih in drugih tehnologijah dvojne rabe.

Glede na to, da je bilo na ameriške strežnike v preteklosti že izvedenih precej napadov za katerimi naj bi stala kitajska vojska in obveščevalne službe (najbolj znana je operacija Titan Rain), obstaja velika verjetnost, da je temu tako tudi tokrat.

A po drugi strani je primer poučen tudi iz vidika varnosti. Kriptografski produkti, ki so bili...

7 komentarjev

Avtonomni botnet z 1,5 milijona (asimiliranih) računalnikov

Crypto-Gram - Oktobra 2005 je nizozemska policija aretirala tri mladeniče stare 19, 22 in 27 let, ki naj bi z uporabo Toxbota (oziroma Codbota) okužili okrog 100.000 računalnikov, nanje namestili spyware in izvajali različne napade ter s pomočjo tega omrežja izsiljevali denar.

Kasneje se je izkazalo, da je okuženih 1,5 milijona računalnikov, Bruce Schneier pa pravi, da je ta številka morda občutno višja. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da se prikrito omrežje kljub aretaciji njegovih lastnikov širi še naprej. Boti so namreč avtonomni in to kljub temu, da je policija ugasnila "kontrolni center" (IRC kanal kjer so se boti prijavljali).

We are the Borg and you will be assimilated!

46 komentarjev

Naraščajoč delež prodaje prenosnih računalnikov

Slo-Tech - Kot poročajo na TechWebu, je bila prodaja prenosnih računalnikov v ZDA v maju prvič višja od prodaje namiznih računalnikov. Poročila kažejo, da je prodaja prenosnikov predstavljala 53,3 % celotne prodaje osebnih računalnikov, trenutni trendi pa nič ne kažejo na prepustitev prvega mesta namiznikom.

Po besedah analitikov se proizvajalcem komponent za namizne računalnike ni potrebno bati, saj je v bližnji prihodnosti nerealno pričakovati razmerje 70:30 za prenosnike in bo po njihovih napovedih prodaja ostala veliko bolj v ravnotežju. Do letošnjega maja se je delež prodaje prenosnikov najbolj približal deležu namiznikov lanskega avgusta, ko je bila prodaja prenosnikov le še za 0,4 odstotne točke nižja od prodaje namiznih sistemov.

Lansko zbliževanje prodaje naj bi bilo predvsem posledica intenzivne oglaševalske kampanje podjetja Toshiba. Na letošnje trende gibanja trga osebnih računalnikov v ZDA pa naj bi vplivalo kar nekaj dejavnikov. Velik delež sta s prodajo nizkocenovnih...

0 komentarjev

MSN izdal svoj iskalnik

Gnome news - Pri Microsoftu so končno v odgovor Googlovemu Desktop Searchu izdali svoj iskalnik po lokalnih datotekah. Na TechWebu so šefa projekta Yosufa Mehdija povprašali kaj ima njihov, kar drugi nimajo.

Svoj izdelek so poimenovali "MSN Toolbar Suite", ker dobite v paketu več orodnih vrstic in namreč tri. Prva se namesti na namzije, druga v Outlook in tretja v Internet Explorer. Vse tri vrstice omogočajo iskanje tako po spletu, kot po informacijah na samem računalniku. Izpis pa ni tako enoten kot pri konkurentu.

Kar so tudi pri Microsoftu precej poudarili, je dejstvo, da naj bi bolj skrbeli za varnost kot pri Googlu. Tako to orodje ne zapisuje podatkov iz brskalnikovega predpomnilnika in tako prepreči, da bi kdorkoli izvedel, kaj je uporabnik gledal na spletu.

Mnenja uporabnikov pa se že krešejo. Precej jih je navdušenih, toda vseeno opozarjajo, da je vmesnik pri Googlovem iskalniku nekoliko preprostejši.

21 komentarjev

Nov način hlajenja prenosnikov

Tech Web - Procesorji, pa naj gre za navadne ali mobilne, so v zadnjem času poleg hitrosti veliko pridobili na oddani toploti. In če to pri namiznih računalnikih ne povzroča pretiranih težav, pa pri prenosnikih lahko krepko vpliva na trajanje avtonomije. Varčnejši način hlajenja so odkrili v laboratorijih Bell Labs.

Postopek, ki so ga avtorji poimenovali tudi nanotrava, kljub temu da z nanotehnologijo nima povezave, temelji na mikronskih cevkah, ki dovajajo hladilno tekočino samo na mesta, ki se dejansko grejejo. Preostanek tekočine gre do hladilnika, kjer se zbere in ohladi, preden gre v ponovno kroženje. Princip je obetaven, ker omogoča manjšo porabo energije, poleg tega pa tekočina vseskozi kroži v zaprtem sistemu in ne segreva pretirano zraka v okolici, poroča Tech Web.

Saj ne, da postopek ne bi bil zanimiv, samo prava nanotehnologija bi tole izvedla veliko bolje ...

1 komentar

Posledice na free software

Linux Today - Vem, da je bilo o dogodkih že veliko napisano, a vseeno, tokrat malce drugačna tema.
Očitno bo prejšnji torek imel precej posledic na nadalnje sukanje sveta. Tudi na prosto programje. Pričakuje se, da bodo ZDA in nekatere 'zaveznice' poostrile zakone glede izdelovanja kriptografskih orodij in poskušale uničiti vse projekte nad katerimi nimajo neposredne kontrole (beri: v open source je malce težko vdelati backdoore, brez da bi te kdo videl).
Zaradi tega se začenja inicjativa, v kateri bi poskušali vse kriptografske projekete prenesti na varne lokacije izven 'zibelke demokratičnega sveta', saj bodo tam morda kmalu prepovedani. Prepoved kuhinjskih in olfa nožev bo verjetno v drugem krogu nove zakonodaje... :)
Prav tako ata Stallman opozarja, da je dovolj že to, da so tisoči umrli in, da ne smejo sedaj nastradati še miljoni, ki jim bodo pod krinko varnosti vzete civilne svoboščine.
Bodo naše svoboščine v bistvu naslednja žrtev norih teroristov in prevzetnih kavbojev?...

0 komentarjev